Scandalul "Case pentru generali". Proba zdrobitoare. Dobritoiu a mintit. Vila este locuinta permanenta. "Evenimentul zilei" a intrat in posesia documentului, care arunca in aer apararea formulata de senatorul liberal Corneliu Dobritoiu, presedintele Comisiei de Aparare din Senat. Fost ministru al Apararii, el este acuzat de DNA pentru ca - in 2005 - a primit si cumparat ilegal de la MApN locuinta de serviciu din strada Traian. El avea la vremea respectiva vila din Ganeasa, judetul Ilfov, trecuta pe numele sotiei sale. Generalul Dobritoiu s-a aparat spunand ca vila era casa de vacanta si nu locuinta. Mai mult, martorii audiati de EVZ in timpul in vestigatiei jurnalistice spun ca, o perioada, familia Do britoiu chiar a locuit acolo "seara de seara". In plus, EVZ a descoperit garsoniera din Bucuresti, strada Racari, pe care in 1994 Dobritoiu a cumparat-o de la stat si a vandut-o dupa numai 13 zile.

ActualitateFoto: Colaj foto

Interviu. Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: A avut si Ungaria o combinatie Ponta-Antonescu, dar a functionat rau. Ungaria sprijina Romania pentru aderarea la Schengen, respinge conditionarea acesteia de rapoartele MCV si asteapta un "dialog sincer" pe tema autonomiei teritoriale din Secuime, sustine ambasadorul Oszkar Fuzes intr-un interviu acordat pentru Romania libera. Acesta admite insa ca relatia bilaterala este marcata de "poveri istorice uriase", dar crede ca instalarea Guvernului USL a generat o spirala "conflictuala, alimentata de declaratiile taioase ale unor oficiali romani si maghiari. In fine, desi Romania si Ungaria s-au expus in ultimul an celor mai dure critici ale Bruxelles-ului, ambasadorul Oszkar Fuzes sustine ca sunt doua situatii total diferite.

Gigi Becali trebuie sanctionat pentru homofobie, a hotarat Curtea de Justitie a UE. Romania, obligata sa schimbe legea astfel incat sa se conformeze deciziei. Judecatorii europeni de la Luxemburg au hotarat, astazi, ca afirmatiile facute de fostul europarlamentar Gigi Becali acum trei ani, potrivit carora la clubul de fotbal Steaua nu vor juca niciodata fotbalisti homosexuali, denota homofobie si ca demnitarul ar trebui sanctionat pentru ele. Curtea de la Luxemburg nu poate sanctiona direct Romania asa cum o face instanta de la Strasbourg, insa pentru a evita initierea unor proceduri de sanctionare a Romaniei pentru lipsa de concordanta cu dreptul comunitar, autoritatile nationale au obligatia de a modifica legislatia pentru a fi in acord cu decizia instantelor europene, atat in ceea ce priveste textul legii cat si in ceea ce priveste interpretarea sa., scrie Adevarul.

Sondaj CCSB. Romanii nu sunt multumiti de ministrii guvernului Ponta. Cu putine exceptii, romanii sunt mai degraba nemultumiti de ministrii guvernului Ponta decat multumiti. Exceptie face seful Guvernului, Victor Ponta despre care 60% dintre romani au o parere buna si 37% o parere proasta. Ponta, un premier preocupat sa puncteze la capitolul imagine Mircea Dusa, ministrul Apararii si ministrul Muncii, Mariana Campeanu se afla in top, fiind apreciati de 43%, respectiv 42% dintre romani. Despre vicepremierul Liviu Dragnea 35% dintre respondenti au o parere buna, in timp ce 41% au o parere proasta. In ceea ce il priveste pe ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, 46% dintre romani au o parere proasta, iar 34% il apreciaza, scrie EVZ.ro

Criza politica din R. Moldova. Marian Lupu a fost demis din functia de presedinte al Parlamentului. Legislativul de la Chisinau risca sa intre in blocaj. Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a fost demis joi din functie, dupa ce comunistii au cerut supunerea la vot a unei astfel de decizii. Scrutinul a fost secret, 76 de deputati votand pentru demiterea lui Lupu, majoritatea necesara fiind de 67 de voturi, adica doua treimi din parlamentari. "Motivele revocarii din functie a lui Marian Lupu sunt cunoscute nu doar in Parlament, ci de intreaga societate. Prin activitatea presedintelui Parlamentului s-au comis actiuni si fapte care submineaza democratia, statul de drept si compromit activitatea legislativului", a explicat PCRM, scrie Gandul.

Noaptea Cartilor Deschise, de la eveniment cultural la scandal international. "Noaptea cartilor deschise" a declansat un adevarat scandal care a ajuns pana dincolo de hotare. Pe pagina oficiala de Facebook Luzinterruptus, acestia sustin ca ideea instalatiei urbane a cartilor luminate de lanterne e a lor, fiind pusa in aplicare in 2010, pe strazile din Madrid si New York, precum si in 2012, la festivalul Light in Winter din Melbourne. "E foarte trist sa observam cum, inca o data, brand-urile isi aroga ideile altora pentru a-si vine propriile produse, cu un marketing ambiguu, de gherila, pretinzand ca organizeaza evenimente de larg interes pentru cetateni", scriu acestia potrivit meptropotam.ro

Cine a fost geniul cel rau al Regelui Carol al II-lea. Sunt rare cazurile unor personalitati din istoria romanilor care sa fi starnit atata oprobriu ca, in epoca sa, Ernest Urdareanu. Este vorba de unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai Regelui Carol al II-lea. In ciuda unor merite incontestabile si a unor acte de curaj, prin prisma imagologiei istorice, Ernest Urdareanu ramane un personaj profund negativ, considerat de catre unii dintre contemporanii sai de-a dreptul odios. Foarte multa lume il considera pe acesta drept geniul cel rau al Regelui Carol al II-lea, de care si-a legat soarta si pe care l-a urmat in indelungatul sau exil. Aptitudinile lui Ernest Urdareanu in domeniul automobilistic au fost rapid remarcate de catre Regele Carol al II-lea, care l-a numit pe fostul pilot de curse drept sef al garajului regal. Astfel, el a devenit soferul preferat al metresei lui Carol al II-lea, Elena Lupescu. Acest lucru i-a favorizat ascensiunea, scrie Romania libera.