DW: Surpriza lui Liviu Dragnea. Ministrul care conduce procesul regionalizarii a provocat o mare surpriza anuntand ca legea noii organizari administrative va fi adoptata prin asumarea raspunderii. Surpriza e cu atat mai mare cu cat premierul a spus deunazi ca nu va mai recurge anul acesta la angajarea raspunderii. Legea privind proprietatile pretindea o procedura de urgenta, dar regionalizarea nu se afla in aceasta situatie. De fapt nu ar fi, in principiu, ceva fundamental rau, dar dupa atatea critici adresate guvernului Boc, ar parea nefiresc ca noul guvern sa aplice exact aceleasi procedee. Guvernul PDL recurgea foarte des la acest artificiu pentru simplul fapt ca nu avea o majoritate suficienta. In mod normal niciuna dintre legile delicate (cum a fost de pilda legea educatiei) nu ar fi trecut si, de aceea, guvernul recurgea la angajarea raspunderii, avand grija, totodata, sa-i impiedice pe parlamentarii majoritatii sa voteze cu ocazia motiunilor de cenzura. PDL a guvernat sistematic impotriva democratiei parlamentare. Acum insa cand USL detine peste 60% din voturi si cand a promis sa tina seama si de opiniile UDMR, angajarea raspunderii pare nefireasca, noteaza Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a planuit primarul liberal din Valcea sa ia spaga 20.000 de euro. Liberalul Emilian Francu a fost denuntat de doi arhitecti. Traseul spagii a fost stabilit intr-un hotel de langa Gara de Nord Liberalul Emilian Francu a fost ales primar in iunie 2012. Este cel de-al doilea edil din Ramnicu Valcea, dupa Mircia Gutau, arestat pentru coruptie Primarul din Ramnicu- Valcea, liderul PNL Emilian Francu, a fost arestat preventiv pentru o perioada de 29 de zile, au hotarat, ieri, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti. Liberalul a ajuns dupa gratii pentru o spaga de "doar" 20.000 de euro, pe care urma sa o primeasca in doua transe. Santajul cu banii. Edilul a cerut reprezentantilor unui birou de arhitectura 10% dintr-un contract public de 200.000 de euro, avand ca obiect lucrari de amenajare a unor spatii publice din Ramnicu- Valcea. Suma era trecuta pe o coala A4, pe care edilul a distrus-o ulterior. Denuntatorii din acest dosar sunt arhitectii Sorin Dragos Popescu si Serban Marinescu. Ei au povestit la DNA ca primarul le-a spus ca acest contract valoreaza 180.000 de euro, dar ca ar fi stabilit pretul la 200.000 de euro si le-a cerut ca diferenta sa ajunga la el, informeaza EVZ.

Octavian Bellu: "Facem voluntariat pentru Romania. Sumele acordate dupa Campionatele Europene de gimnastica sunt ridicole". Octavian Bellu a declarat intr-un interviu pentru "Adevarul" ca atat el, cat si Mariana Bitang lucreaza la lotul national de gimnastica fara sa fie remunerati pentru munca depusa. Aceasta situatie survine din cauza ca nu exista o lege in Romania care sa reglementeze statului antrenorilor, factor total demotivant pentru orice tehnician care aspira de antreneze la loturile nationale. Adevarul: Domnule Bellu, doamna Bitang a declarat ca dupa Jocurile Olimpice de la Londra nu ati mai fost platiti. Este adevarat ca faceti voluntariat in acest moment pentru Romania? Octavian Bellu: E foarte adevarat. Am mai facut voluntariat si in 2010, inainte de Jocurile Olimpice. Nu am avut niciun contract cu nimeni, nici cu federatia, nici cu Ministerul. Mariana (n.r. Bitang) are locul ei de munca la Cotroceni (n.r. e consilier de stat pe probleme de sport la Palatul Cotroceni), iar eu lucrez la COSR (n.r. director al Academiei Olimpice de Execelenta). Efectiv facem voluntariat, cel putin pana se va gasi o solutie, o lege care sa reglementeze statului antrenorilor de la loturile nationale. Interviul integral in Adevarul.

Alecsandra Dragoi, desemnata Tanarul fotograf al anului 2013, la gala Sony World Photography Awards. Alecsandra Raluca Dragoi a castigat trofeul pentru Tanarul fotograf al anului 2013 la gala Sony World Photography Awards, organizata joi seara, la Londra. Tanara romanca s-a aflat pe lista celor trei castigatori de la sectiunea "Youth", iar fotografia ei a fost inscrisa la subsectiunea "Cultura". Fotografia ei prezinta un obicei popular romanesc practicat in noaptea de Anul Nou - Jocul Ursului, informeaza Mediafax.

DW: Ce ii deosebeste pe Ponta si Antonescu. Banuiala fireasca este ca liderul PNL, Crin Antonescu, il admira pe Viktor Orban mai curand pentru ca nutreste o viziune eroica despre politica si nu pentru ca el personal ar avea ceva fundamental de aparat. A devenit Viktor Orban un motiv de disputa intre Ponta si Antonescu? Chiar daca nu trebuie sa exageram importanta faptului, nici nu ar trebui sa o minimalizam, macar pentru ca primul minstru s-a delimitat cu multa hotarare de presupunerea ca ar semana in vreun fel cu liderul de la Budapesta. Ce spusese insa Crin Antonescu? In esenta, el a sustinut ca admira darzenia cu care Orban isi apara punctele de vedere in fata Comisiei Europene. Ca nu impartaseste continutul anumitor politici controversate ale guvernului ungar, dar ca pretuieste, in schimb, taria de caracter. Continuarea pe Deutsche Welle.

Prima lansare spatiala a Chinei in 2013. China a efectuat prima lansare a anului 2013 - un an in care asteptam un total de 16 zboruri chineze, un an in care Beijingul isi va lansa primul rover lunar si va face o noua andocare pe orbita Pamantului. Pana atunci insa, astazi, 26 aprilie 2013, o racheta CZ 2D a plecat de la baza spatiala Jiuquan la ora 04:13 avand incarcati la bord satelitii Gaofen-1 (incarcatura principala), TurkSat-3USat, CubeBug 1 si NEE01 Pegaso. 13 minute mai tarziu, satelitii erau plasati corect pe orbita Pamantului in traiectorii similare -caracteristici aproximative 630 km x 650 km x 98 de grade inclinatie. CZ-2D este o racheta cu doua trepte. Treapta intai este propulsata de un motor YF21B, in timp ce treapta a doua foloseste un motor YF24B, noteaza spacealliance.ro