Politicienii au renuntat sa dea pomana electorala de 1 Mai. Pesedistii au avut unda verde anul acesta doar pentru actiuni sociale. De la partid s-a dat dispozitie sa se renunte la tratarea alegatorilor cu mici in Postul Pastelui. Social-democratii au fost sfatuiti de la centru sa ia parte la actiuni sociale (vizite la camine de batrani si orfelinate) sau plantari de flori. "Nu vom avea mitinguri cu mici si bere, ci actiuni prin care vrem sa aratam ca suntem alaturi de oameni si ca ne pasa de mediul in care traim", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan. stfel, petrecerea de ziua muncii planificata in Parcul Izvor din Capitala a fost anulata. Pentru a da exemplu, premierul Victor Ponta a anuntat ca in ziua de 1 Mai va participa la o activitate sociala impreuna cu ministrul Tineretului, Nicolae Banicioiu, si cu edilul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

CCR impinge Parlamentul sa reintroduca insulta si calomnia in Codul Penal. "Libertatea de exprimare nu poate fi inteleasa ca un drept absolut". Curtea Constitutionala a emis o decizie prin care insulta si calomnia ar putea redeveni, teoretic, fapte penale, care se pot pedepsi cu amenda penala. Judecatorii CCR au decis luni, in unanimitate, ca "dezlegarea" data in 2010 de Curtea Suprema magistratilor, prin care se clarifica faptul ca articolele de lege referitoare la insulta si calomnie "nu mai sunt in vigoare", este neconstitutionala. Totusi, in practica, judecatorii nu pot fi fortati sa aplice aceasta decizie a CCR, pentru ca prevederile Codului Penal in vigoare nu mai contin o asemenea realitatea juridica. Practic, Parlamentul este chemat sa repare legislativ o gafa facuta in urma cu 6 ani, cand nu a pus in aplicare o decizie obligatorie a Curtii Constitutionale, anuntaGandul.

Povestea celei mai vechi biserici de piatra din tara: Biserica Densus, ridicata pe locul unui templu pagan al romanilor. In biserica din Densus, slujbele se tin neintrerupt de sapte secole. Zidurile lacasului de cult au fost construite din ramasitele fostului oras Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Istoricii sustin ca biserica din Densus a fost ridicata pe ruinele unui templu inchinat zeului Marte, in altarul caruia romanii adusi in Dacia obisnuiau sa faca sacrificii. Preotul Alexandru Gherghel, cel care slujeste de aproape 14 ani in biserica din piatra, spune ca locul bisericii poarta urme mult mai vechi: ale dacilor care au stapanit peste tinuturile Sarmizegetusei si au avut propriile altare inchinate lui Zamolxe. Daca ii intrebi pe satenii din Tara Hategului despre biserica lor, unii iti vor spune, incredintati de povestile cu care au crescut, ca lacasul a fost ridicat "de uriesi", informeazaAdevarul.

David Cameron: Afluxul de imigranti romani si bulgari va fi mult mai mic decat cel al polonezilor. Afluxul de imigranti din Romania si Bulgaria va fi mult mai mic decat cel inregistrat in cazul imigrantilor polonezi, da asigurari premierul Marii Britanii, David Cameron, potrivit Daily Mail, citat de Mediafax. "Afluxul de imigranti din Bulgaria si Romania nu va fi in niciun caz la nivelul celui inregistrat atunci cand Polonia a aderat la Uniunea Europeana", a declarat Cameron, subliniind ca un numar mare de polonezi, 1,1 milioane, au venit in Marea Britanie dupa aderarea Poloniei la UE, in 2004, pentru ca Londra nu impusese restrictii. "Atunci cand o tara adera la UE poti impune masuri de control. (...) Fostul guvern nu a introdus astfel de masuri atunci cand Polonia si alte tari au aderat la UE. (...) Insa acum, dat fiind ca au existat masuri de control, nu vom fi noi singurii care vor elimina restrictiile impuse Romaniei si Bulgariei, vor fi toate statele membre UE. Deci, nu cred ca va fi in niciun caz nivelul inregistrat cand Polonia a aderat la UE", a insistat premierul britanic, scrieGandul.

"Armata" care ne pazeste de Paste. Pe strazi si la biserici sunt mobilizati peste 30.000 de politisti, jandarmi si pompieri. Mobilizare generala. Structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor actiona in perioada minivacantei de 1 Mai si a Sarbatorilor Pascale, cu peste 30.000 de politisti, jandarmi, pompieri sau echipaje SMURD. In plus, noua elicoptere vor survola traficul sau vor interveni in caz de urgenta. Pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica, "armata" MAI va actiona in localitatile urbane si rurale, in preajma lacasurilor de cult, precum si in statiunile turistice si zonele de agrement. Potrivit "Planului general de masuri pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica, premergator si pe timpul Sarbatorilor Pascale, Zilei Internationale a Muncii si Zilei Internationale a Tineretului", in misiunile din aceasta perioada, vor actiona, zilnic, in medie, peste 30.000 de angajati ai M.A.I. - politisti, jandarmi, politisti de frontiera si lucratori de la inspectoratele pentru situatii de urgenta, anuntaEVZ.

Mostenitorul familiei Cantacuzino rupe "blestemul" conacului din Rafov: "Au smuls dusumelele, au furat sobele de teracota, au cautat comori in ziduri, in pivnite, in pardoseala". Zeci de monumente istorice - conace, hanuri, case memoriale - au fost parasite, uitate, lasate in paragina dupa ce, ani de zile, comunismul le-a folosit ca pe niste vaci de muls, fara sa le acorde, in schimb, nici cea mai mica ingrijire. Intr-o astfel de situatie se afla Conacul si domeniul "Costache Cantacuzino", din comuna Rafov-Prahova, transformat de indolenta administratorilor locali, din monument istoric in pericol public - o cladire vandalizata fara mila de crestinii locului, de la vladica la opinca. Un singur om a ramas sa se lupte pentru soarta acestei cladiri; iar, cu aceeasi forta pe care a dovedit-o in "Dosarul Hanul lui Manuc", caz publicat, anul trecut, inGandul. Omul se numeste Constantin Serban Cantacuzino, unul dintre mostenitorii celebrei familii.