Nume de cod "Ivanescu". Turnatoriile lui Irinel Columbeanu. Securitatea l-a rasplatit cu un stilou de 180 de lei! Irinel Columbeanu (56 ani) a fost recrutat de Securitate pe 15 octombrie 1980, in "baza sentimentelor patriotice", pentru ca "a dat dovada de sinceritate" si pentru ca "are calitati in ceea ce priveste munca informativa", nota ofiterul care l-a luat in evidenta. In ciuda faptului ca nu exista la dosar un angajament scris, Columbeanu a dat 118 note informative, semnate cu numele de cod "Ivanescu". Inscrisurile au fost date in intervalul 1980 - 1988. Fiu de inalt activist comunist, si membru de partid, Irinel a fost recrutat "ca sursa, cu aprobarea organelor de partid". Parte din cele 118 note informative au fost descoperite in alte dosare aflate in cercetare si care fac referire la sursa "Ivanescu". Pe 25 mai 1982, munca informativa a viitorului milionar a fost rasplatita de Securitate cu 300 de lei , "o borseta pentru barbati (111 lei), achizitionata de la Marochinaria de pe Calea Victoriei, si un stilou de 180 de lei", se arata in documentele depuse de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) la Curtea de Apel Bucuresti, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Numarul romanilor si bulgarilor angajati in Marea Britanie a crescut cu 15% fata de anul trecut. Numarul imigrantilor romani si bulgari din Marea Britanie a crescut cu aproximativ 15 la suta inainte de eliminarea restrictiilor de pe piata muncii, in 2014, arata cifre oficiale, citate de BBC News online. Cifre difuzate miercuri de Oficiul National britanic pentru Statistica (ONS) releva ca peste 100.000 de romani si bulgari lucreaza in Marea Britanie. Conform datelor oficiale, numarul strainilor care lucreaza in Marea Britanie a crescut cu 58.000 din primul trimestru al anului 2012 pana in primul trimestru al anului 2013. Numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza in Marea Britanie a crescut de la 90.000, in primul trimestru al anului 2012, la 103.000 in prezent, anuntaAdevarul.

Marile pericole care ne pandesc in Centrul Vechi al Capitalei. Stirea ca o cladire din Centru Vechi al Bucurestiului s-a prabusit a fost intens mediatizata. Realitatea este ca pe fiecare strada din aceasta zona extrem de populata se afla cateva cladiri gata sa cada. Cel putin un restaurant si un hotel se afla pe lista cu bulina rosie a primariei. O cladire de pe strada Blanari din Centru Vechi al Bucurestiului s-a prabusit. In acel moment se executau lucrari de consolidare dar fatada cladirii nu a rezistat. Caramizile s-a prabusit in strada fiind nevoie de inchiderea circulatiei. Purtatorul de cuvant al Politiei Locale Bucuresti, Razvan Popa, a declarat ca nu exista victime: "constructorul, care consolida cladirea, a sesizat Politia Locala ca exista anumite trepidatii. Un echipaj al Politiei Locale a venit si a izolat zona iar la doua minute cladirea s-a prabusit. Nu sunt victime. Constructorul spune ca in momentul in care s-a prabusit cladirea nicio persoana nu era in interiorul acesteia", informeazaRomania Libera.

DW: O initiativa romaneasca ar putea schimba practica judiciara europeana. S-a spus mereu si pe buna dreptate ca Romania nu este foarte activa in dezbaterile europene si ca pare adesea sa lipseasca atunci cand se iau decizii importante. Exista si o exceptie. Intr-un chip mai degraba discret, Uniunea Europeana se pregateste de o adevarata revolutie in materie penala. Daca propunerea deputatei Monica Macovei privitoare la confiscarea bunurilor obtinute ilegal va deveni Directiva Europeana, atunci toate statele membre vor trebui sa introduca noile reguli in dreptul intern. Pe scurt, proiectul de Directiva instituie o noua practica judiciara care consta in confiscarea averii obtinute prin mijloace infractionale. Pana acum confiscarea era o masura adaugata condamnarii penale, fiind limitata strict la bunurile implicate direct in actiunile vizate, ca de pilda drogurile tranzactionate. Prin noul proiect, Monica Macovei a introdus, pe de o parte, masura confiscarii extinse, care presupune confiscarea unei parti din averea legata de comertul ilegal, iar pe de alta parte confiscarea fara trimiterea la inchisoare, scrieDeutsche Welle.

Am vorbit despre "Game of Thrones" cu cei mai temuti militanti islamisti din Siria. "Ameriki?" ma intreaba jihadistul, aratand spre mine amuzat. Tocmai il abordasem intr-o casa care serveste drept baza locala pentru Jabhat al-Nusra (JAN), cel mai temut grup militant islamist care opereaza in Siria. Cu o luna in urma, colegii lui au ocupat si au blocat o strada pe care si-au arborat drapelul negru, simbolul lor. Isi petrec timpul misunand pe-afara, mergand cu camioanele. Paturile sunt mereu pline de baieti tineri imbracati in negru, tinand in maini pusti RPG si AK-47. Insotit de cativa rebeli din Armata Siriana Libera, imi era totusi teama sa-i abordez pe membrii al-Nusra. Mai multi jurnalisti cu experienta ma avertizasera sa fiu foarte prudent cu ei, iar administratia Obama i-a desemnat de curand ca grup terorist. Desi conexiunea lor cu al-Qaeda nu se confirmase inca oficial, s-a confirmat doua zile mai tarziu. In plus, in dimineata aceea auzisem la stiri ca FBI-ul tocmai il arestase pe Eric Harroun, un american care luptase cu al-Nusra in Siria. Integral peVice.com.

Esec in privatizarea CFR Marfa. Statul are pana acum patru bile negre in programul de privatizari - Petrom, CupruMin, Oltchim si CFR Marfa - si doar doua bile albe: Transelectrica si Transgaz. Surpriza de proportii in cazul privatizarii CFR Marfa: dupa ce autoritatile se laudau saptamana trecuta ca cei trei investitori sunt "seriosi", Ministerul Transporturilor a anuntat ca niciunul dintre acestia nu s-a calificat pentru etapa urmatoare in cadrul procesului de vanzare a operatorului feroviar, iar procedura va fi reluata de la capat. "Ministerul Transporturilor va informeaza ca, in urma verificarii si analizarii documentatiilor de participare depuse de potentialii investitori la procedura de precalificare in cadrul procesului de privatizare a SNTFM CFR MARFA, Comisia de Privatizare instituita la nivelul Ministerului Transporturilor a hotarat respingerea celor trei potentiali ofertanti si reluarea procedurii, conform prevederilor legale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Documentatia de participare fusese depusa de catre americanii de la OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, informeazaAdevarul.

Aradul participa la modernizarea Irakului. O serie de investitori din judetul situat in vestul Romaniei vor merge la finalul lunii viitoare in Irak, pentru a discuta eventuale posibilitati de afaceri in zona. Delegatia irakiana care a venit in aceasta saptamana in judetul Arad a ramas placut impresionata atat de discutiile avute cu autoritatile judetene, dar si de vizitele facute la unitatile de productie din zona. In acest sens, oficialii din Orientul Mijlociu au venit si cu o propunere catre mediul de afaceri aradean, aceea de a investi chiar in Irak, acolo unde facilitatile oferite nu ar fi deloc de neglijat. De altfel, partea irakiana, condusa de catre guvernatorul Provinciei Duhok, Fattah Tamar Ramadan, alaturi de cea romana, reprezentata de presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicolae Iotcu si presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, Gheorghe Seculici, au semnat si o intelegere de colaborare intre judetul din vestul tarii si provincia irakiana pe urmatorii cinci ani, scrie Romania Libera.