Mandatul cu care merge premierului Ponta la Consiliul European: Cele 4 interese stringente ale Romaniei discutate cu Presedintia. Romania va sustine la Consiliul European diversificarea resurselor de energie in Uniunea Europeana si o politica de neingradire a exploatarii gazelor de sist, printre punctele Mandatului cu care premierul Victor Ponta va merge la Consiliul European din 22 mai. E prima participare in deplina legalitate a premierului la un Consiliu European, cu mandat primit de la presedintele tarii, dupa participarea din iunie 2012, cand Victor Ponta a mers la Bruxelles in pofida deciziei Curtii Constitutionale. Alte interese majore urmarite de Romania la summitul din 22 mai 2013 sunt mutarea banilor europeni de la energia verde la reabilitarea blocurilor de locuinte, precum si tranzitul gazelor prin conductele romanesti, in vederea exportului, in conditiile in care Bucurestiul este in procedura avansata de infringement pe acest subiect, scrieCursdeguvernare.ro.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

DW: Europa supraponderala. Din ce in ce mai multi europeni au devenit supraponderali in ultimele decenii. Intr-un raport comun, ONU si Organizatia Mondiala a Sanatatii atrag atentia ca obezitatea tinde sa devina o epidemie. In statistica realizata de ONU si OMS, locul 1 la numarul de persoane supraponderale este ocupat de Ungaria, urmata de Marea Britanie, Irlanda si Malta. In aceste tari, aproape fiecare al patrulea cetatean este obez. Situatia este grava nu doar din perspectiva sanatatii personale, ci si a costurilor pe care supraponderalii le genereaza in sistemul de sanatate. Comisia Europeana considera ca obezitatea este o problema stringenta, care trebuie combatuta la nivelul intregii UE. "Desi politica de sanatate a fiecarei tari membre se decide exclusiv pe plan national, UE doreste sa lupte contra obezitatii", a declarat Reinhard Honighaus, reprezentantul CE din partea Germaniei. infrormeazaDeutsche Welle.

Marea Neagra, marea rablelor. Nici o nava controlata de sindicalisti si autoritati in ultimele zile nu era mai noua de zece ani. Marea Neagra este o mare extrem de periculoasa pentru marinari. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor si reprezentantul Federatiei Internationale a Transportatorilor in Romania, Adrian Mihalcioiu, coordonator al acestor verificari in Romania, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca au fost controlate 29 de nave, care se aflau in porturile maritime in perioada 13-15 mai, atunci cand a avut loc aceasta inspectie, iar 22 dintre acestea au primit avertisment din cauza unor nereguli. "Avertismentele au fost acordate pentru 22 de nave, sapte nu au primit avertismente. Avertismente au fost date pentru una sau mai multe probleme. Cea mai grava - sapte navigatori ale caror certificate sunt suspecte de a nu fi reale. De asemenea, 20 de nave nu aveau contracte colective, 19 nave aveau salarii sub cel minim, patru nave nu aveau nici o forma de contract, sapte nave aveau probleme cu echipamentele de protectie a muncii. Am gasit bucatari fara haine corespunzatoare, fara boneta, navigatori care lucrau fara manusi, fara bocanci, in slapi, fara salopete, imbracati cu camasi", a afirmat Adrian Mihalcioiu, noteazaRomania Libera.

Judecatoarele care dau verdictul in "Dosarul Transferurilor": una dintre ele i-a achitat pe Gigi Becali si pe Adrian Nastase, iar alta a dispus arestarea unui coleg de la Inalta Curte. Corina Jijie, Tatiana Rog si Lavinia Lefterache pot trimite dupa gratii niste personaje care pareau a fi deasupra legii pana acum cativa ani. "Adevarul" prezinta cine sunt cei trei magistrati, dar si cele cinci scenarii posibile in cel mai mediatizat dosar din ultima perioada. A inceput in februarie 2006, pornit dintr-o ancheta a "Gazetei Sporturilor", si sunt sanse sa se incheie in mai 2013. "Dosarul Transferurilor" a avut de toate: audieri, amanari peste amanari, bascalii si glume ale inculpatilor pe seama procurorilor, achitare, recurs, pedepse socante, alte amanari, alte audieri. Din aceste cauze, la un moment dat, cazul chiar a cazut in derizoriu, multi fiind convinsi ca totul e o "perdea de fum", un "spectacol mediatic", un joc prin care omul de rand sa aiba impresia ca justitia nu doarme.

Cele mai bune locuri din lume pentru mame. Romania, locul 61 din 176 la nivel mondial. Un raport prezentat de organizatia Salvati Copiii arata ca tarile scandinave sunt perfecte pentru femeile care se hotarasc sa fie mame. Studiul a luat in calcul perioada de maternitate, oportunitatile de viata ale unui copil, educatia ce o poate primi, respectiv statutul politic si economic al statelor. Asa cum era de asteptat, Scandinavia conduce clasamentul, iar majoritate tarilor din top 10 sunt din Europa. Astfel, cea mai prielnica mamelor este Finlanda, urmata de Suedia si Norvegia. Clasamentul este completat cu Islanda, Olanda, Danemarca si Spania. Din top 10 mai fac parte Belgia, Germania si Austrialia. Romania ocupa pozitia 61 din 176, dupa Rusia si Turcia, dar in fata Chinei (loc 68) si a Republicii Moldova (loc 84), noteazaCapital.

Topul banilor cheltuiti de la UE: 130 de euro pe locuitor, Romania, 1.500 de euro Cehia. In cei sase ani scursi de la aderarea la UE, Romania a reusit sa cheltuie in medie 130 de euro pe fiecare locuitor al sau, suma de doua ori mai mica decat cea cheltuita de UE cu fiecare bulgar si de aproape 12 ori mai putin decat cu un ceh sau un leton. Romania detine ultimul loc intr-un top la cheltuirii fondurilor nerambursabile alocate de UE tarilor din regiune, arata un studiu al firmei de consultanta KPMG, dat publicitatii zilele trecute. Raportata la populatia celor 10 tari cuprinse in studiu, suma absorbita este in Romania de 2,5 ori mai mica decat cea din Bulgaria si de aproape 12 ori mai mica decat cea primita de Cehia, pe fiecare locuitor al acesteia, informeazaRomania Libera.

Top 10 spagi penibile in Procuratura. Magistrata Lora elibera hotii pentru mancare si tigari. Adjuncta sefului Parchetului Buftea a fost prinsa in flagrant cand primea bani marcati cu mita si doua cartuse de tigari. "Evenimentul zilei" va prezinta topul celor mai rusinoase spagi primite de procurori. La vremuri de criza, mita de tot rasul. Procuroarea Aurelia Lora Constantinescu (46 de ani), adjuncta sefului Parchetului Judecatoriei Buftea (Ilfov), a spart orice mercurial al spagii din Romania. Ea a ajuns in arestul Capitalei pentru o plasa de mancare, doua cartuse de tigari si jumatate din salariul sau lunar. Cazul Lorei arata ca, in unele cazuri, Justitia poate fi cumparata si in timpul anchetei de la Parchet, nu doar in salile de judecata, scrieEVZ.