Patronul clubului de fotbal Steaua Bucuresti, Gigi Becali, a fost condamnat luni la doi ani de inchisoare pentru un schimb ilegal de terenuri. Fostul ministru al apararii, Victor Babiuc, a primit tot doi ani de inchisoare cu executare, anunta AFP.

Becali, care a facut in mod regulat declaratii homofobe, a incercat sa paraseasca Romania cu destinatia Israel, in noaptea de duminica, dar a fost impiedicat de catre politia de frontiera a aeroportului din Bucuresti.

Judecatorii Inaltei Curti l-au condamnat pe Becali pentru "complicitate la abuz in serviciu", iar pe Babiuc si un alt oficial al ministerului pentru abuz in serviciu. Schimbul de terenuri a prejudiciat statul roman cu 892.000 de dolari, conform estimarilor efectuate de procurori.

Fost europarlamentar si actual membru al coalitiei de centru-stanga aflata la putere, Gigi Becali a fost condamnat in luna februarie la trei ani de inchisoare pentru rapire. Conform legislatiei romanesti, in cazul condamnarii la mai multe pedepse se efectueaza cea mai mare dintre acestea.

Becali si Babiuc au negat permanent vinovatia in acest caz.

George Becali, deputat roman si proprietar al clubului de fotbal Steaua Bucuresti, a fost condamnat luni la trei ani de inchisoare pentru abuz de putere, fiind unul dintre putinii "grei" care au fost gasiti vinovati, intr-o tara care incearca sa demonstreze ca se poate bate cu coruptia la nivel inalt, anunta Reuters.

Uniunea Europeana, la care Romania a aderat in 2007, monitorizeaza special sistemul sau de justitie si le-a cerut in mod repetat actiuni impotriva oficialilor suspectati de abuz.

Becali, 54 de ani, a fost condamnat de catre cea mai inalta instanta din Romania, impreuna cu doi fosti oficiali ai Ministerului Apararii, dupa ce procurorii i-au acuzat de un schimb de terenuri care a prejudiciat statul cu aproximativ 900.000 de dolari.

Personaj extrem de controversat, fostul cioban a infuriat grupurile care protejeaza drepturile omului cu opozitia sa fata de homosexuali si de minoritati, dar si-a castigat un loc in Parlament in cadrul aliantei de stanga aflata la guvernare.

La inceputul acestui an a demisionat din alianta, iar in luna februarie a primit o condamnare de trei ani cu suspendare pentru lipsire de libertate.

Fostul premier Adrian Nastase a fost eliberat recent din inchisoare, dupa condamnarea pentru fapte de coruptie, dar multi dintre oficialii romani condamnati in ultimii ani au primit pedepse cu suspendare.