Miza uriasa a "dineului de la Bruxelles". Cui ii va da Victor Ponta o veste proasta la intoarcerea in tara. "Un Consiliu scurt care incepe in jurul mesei, se face poza de familie, se serveste dineul si in timpul acesta se discuta". Asa a descris presedintele Traian Basescu, in linii mari, summitul de miercuri de la Bruxelles pentru care l-a mandatat, in premiera, pe primul-ministru Victor Ponta. Cu trei teme pe agenda, intre care cea mai importanta pentru Romania este energia, Consiliul liderilor UE din 22 mai va da, inevitabil, vesti proaste unora dintre investitorii in economie, oricare va fi decizia luata in privinta schemei de sustinere a energiei regenerabile. Cu alte cuvinte, primul-ministru este prins la mijloc, scrie Gandul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Scandalul placutelor. Tun de 11 milioane euro sub fals paravan UE. Transportatorii sunt obligati inutil sa monteze pe masini placute cu datele tehnice pana pe 26 mai. Acestia ameninta cu greva generala. Pana sambata, firmele de transport trebuie sa aplice pe masini placute pe care sa fie inscrise o serie de date, precum capacitatea si greutatea masinii. Sunt peste 200.000 de masini. Pentru fiecare placuta, transportatorii trebuie sa achite 250 de lei. In total, 50 de milioane de lei (11 milioane de euro). La fiecare placuta montata, 69,44 de lei merg in buzunarul firmelor care produc si distribuie bucatelele de tabla. In total, peste 3 milioane de euro, scrie EVZ. EVZ a avut dreptate. UE nu impune placute pentru transportatori. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a decis sa amane, pana la anul, obligativitatea montarii placutelor cu date tehnice pe masinile transportatorilor, mai scrie EVZ.

Ministrul de externe Corlatean: Intalnirea Merkel-Ponta la Berlin va avea loc inaintea vacantei de vara. Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, prezent la sarbatoarea sasilor transilvaneni la Dinkelsbuhl, in Bavaria, a acordat un amplu interviu in exclusivitate pentru Deutsche Welle (DW). Domnule ministru, exista o data fixa pentru vizita premierului Victor Ponta la Berlin, pentru o convorbire cu cancelarul federal Angela Merkel? Titus Corlatean: "Respectand regulile de baza in materie diplomatica si de protocol, va pot spune ca la momentul cuvenit va exista un anunt de ambele parti. Contactele pregatitoare sunt foarte bune inclusiv pentru agenda politica, economica, bilaterala si multilaterala. Am incredintarea ca aceasta intalnire va avea loc inainte de vacanta de vara", scrie Deutsche Welle.

Suspiciune grava privind radarele din Romania. Marturia facuta de un politist unei soferite. Unele radare folosite de Politia Rutiera ar avea avizele metrologice expirate. Cel putin asa i-a marturisit un politist din Alba unei soferite, pe care a oprit-o pentru ca a depasit limita de viteza. Agentul, filmat cu telefonul mobil, recunoaste ca din martie aparatul este expirat, ceea ce inseamna ca masuratorile nu au nicio valoare. In fata imaginilor, sefii Politiei au anuntat ca marti au fost trimise noi buletine de valabilitate, scrie stirileprotv.ro.

Batalionul rusinii din Armata Romana. Condamnarea definitiva de luni a unui ministru al Apararii si a unui sef de stat major, alaturi de Gigi Becali, este doar ultima pata pe imaginea, si asa sifonata, a Armatei Romane. Zecile de furturi, licitatii trucate, angajari ilegale si alte fapte penale arata cat de vulnerabila poate fi structura militara a Romaniei. Ultimul scandal in care sunt implicati militari este cel prin care aproape 20 de persoane sunt cercetate pentru ca ar fi primit, ilegal, locuinte de serviciu. Ancheta, deschisa anul acesta de Directia Nationala Anticoruptie, vizeaza nume importante din sistem precum fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, generalul Mircia Chelaru, fost sef al Statului Major al Armatei, sau generalul Sergiu Medar, fost sef al Directiei de Informatii a Armatei si consilier pe aparare al presedintelui Traian Basescu, scrie Romania libera.

Romania, atacata de un deputat francez din cauza problemei romilor: "Un stat fara scrupule care ne exporta saracii sai". Romania este un stat fara scrupule, care iroseste banii europeni pentru politici de incluziune a romilor, continuand sa ii exporte pe acesti amarati in Franta, unde Republica este neputincioasa in fata unui val intolerabil de imigranti. Acestea este, pe scurt, acuzatia unui deputat francez, fost secretar de stat al afacerilor europene, potrivit unui transcript al sesiunii de intrebari sustinuta saptamana trecuta de guvernul francez in Adunarea Nationala. Pierre Lellouche, deputat din partea UMP (opozitie, partidul lui Nicolas Sarkozy), a descris, intr-o interpelare adresata ministrului francez de Interne, Manuel Valls, problema "intolerabila" a imigrantilor romi de origine romana si bulgara din Franta, odata cu ultimul val de extindere a Uniunii Europene, scrie Gandul.

Piata europeana a muncii, tot mai inaccesibila romanilor. In ultimele doua saptamani, emigrantii romani si bulgari au fost vizati de o ploaie de propuneri menite sa le restrictioneze accesul la piata europeana a muncii. Unele dintre ele frizeaza absurdul. Sa fim onesti, fum fara foc nu iese. Suntem a doua cea mai saraca tara din Uniune, ocupam penultimul loc in privinta ratei de absolvire a invatamantului superior, o treime din populatie lucreaza in agricultura, nu avem o istorie care sa ne recomande ca leagan al civilizatiei. Si este de ajuns sa parcurgi cu avionul ruta Bucuresti-Madrid ca sa-ti dai seama ca, intr-adevar, studiile inalte absolvite sau experienta calificata in campul muncii nu ii caracterizeaza pe cei mai multi emigranti romani, scrie Capital.

"Sinuciderea" lui Chivu Stoica, consilierul Pacepa si traducatorul "savantei" Lenuta. La inceputul anilor '70, Ceausestii au scapat de fostii ilegalisti. Noi personaje le-au oferit extraordinare servicii. Unul a fost consilierul Pacepa pentru securitate nationala si dezvoltare tehnologica. Altul, fizicianul Ion Ursu care "traducea" balmajelile "savantei" in raspunsuri adecvate la intalnirile cu strainii. In vara lui 1974 a decedat si Miron Constantinescu, incercat si el in multe feluri de viata. Detinea in momentul mortii functia de presedinte al Marii Adunari Nationale, scrie Adevarul.