Filmul unui flagrant esuat. Politisti sub acoperire, arestati pentru tortura. Caz ciudat la Constanta. Trei ofiteri de la Crima Organizata - Dragos Emil Petcu, Bogdan Mircea Teodorescu si Vlad Stefan Zaharia - erau urmariti pentru mita si au ajuns sa fie arestati, sambata, pe motiv ca l-ar fi batut si sechestrat pe un ofiter al Directiei Generale Anticoruptie (DGA). Presupusa victima lucra pentru Directia Nationala Antiocruptie (DNA) si s-a dat drept traficant de droguri. El a incercat sa-i prinda cu spaga pe politisti, aflati si ei sub acoperire, dar n-a reusit. Ofiterul DGA s-a plans ca a fost sechestrat si batut cu o bata si cu tocul de la pistol. DNA a confirmat pentru EVZ ca ofiterul lucra intr-un caz de coruptie, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Cine vrea sa ii spele pe turnatorii Securitatii? 13 parlamentari PSD au initiat un proiect de lege care restrange si mai mult activitatea CNSAS. Pe scurt, noua lege plaseaza obligativitatea dovedirii calitatii de turnator in sarcina CNSAS, solicitand inlocuirea prevederii care stipula ca pentru ca o persoana sa fie declarata colaborator trebuia ca informatiile oferite Securitatii sa fi "vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului" cu una noua, potrivit careia informatiile trebuie sa fi "lezat drepturile si libertatile fundamentale ale omului". L-am intrebat ieri pe profesorul de drept si deputatul Ioan Adam, care pare sa fie cel care a promovat acest proiect de lege, daca poate sa isi imagineze vreo situatie in care o turnatorie la Securitate sa NU lezeze "drepturile si libertatile fundamentale ale omului", astfel incat sa trebuiasca sa fie dovedita de CNSAS. Domnul Adam a parut sa fie de acord cu noi ca turnatorii nu se duceau in general la Securitate ca sa dea declaratii de bine, scrie Romania libera.

DW: Cea mai iubita dintre paminteni. De necrezut dar adevarat: Germania este cea mai iubita tara de pe glob, anunta BBC. Veste cu atit mai fiabila cu cit Marea Britanie, germanofoba prin traditie, face ea insasi declaratii de amor Germaniei. Lipsita de nuante, incarcata de clisee si stereotipuri, a fost pina nu demult imaginea Germaniei in lume si a germanilor despre ei insisi. Cind suna ceasul reunificarii tarii, dupa caderea Zidului Despartitor al Berlinului, una din adversarele cele mai inversunate ale istoricului act a fost Marea Britanie. Nici mai invecinata Franta nu privea cu ochi buni o Germanie mare si puternica, scrie Deutsche Welle.

Cum a intrat Nicu Ceausescu in politica. Ca multi parinti ce evita responsabilitatea esecului in educatia copilului transland vinovatia asupra anturajului, Ceausestii vedeau in mezinul lor un baiat bun si frumos, tot raul fiind pus pe seama influentelor "gastii". Le cantau si aici in struna "curtenii", stiut fiind ca metoda cea mai veche si mai usoara de a intra in gratiile unei mame, e sa-i lauzi copilul. Daca mai tinerii Stefan Andrei, Cornel Burtica si Dumitru Popescu nu reusisera sa-l atraga pe Ceausescu la lecturi si dezbateri politologice, captarea interesului lui Nicu spre ocupatii intelectuale ar fi fost un si mai mare succes. Astfel ca erijandu-se in postura de mentor, Andrei ii aducea mezinului carti, antrenandu-l in conversatii serioase. Pozitia sa de companion preferat al lui Ceausescu la sah, ii permitea discutii informale cu acesta. Ideea canalizarii lui Nicu inspre politic, cu aprecieri pozitive asupra dotarii sale, putea veni, astfel, ca din intamplare, scrie Adevarul.

Parchetul General: Dan Voiculescu este cel mult un mincinos.Nu poate fi judecat ca a colaborat cu Securitatea. Pe 15 mai 2013, procurorii Parchetului General au decis ca Dan Voiculescu nu poate fi urmarit penal sub acuzatia de fals in declaratii in ceea ce priveste declaratia sa de necolaborare cu Securitatea. Chiar daca a primit verdict definitiv de colaborare, procurorii considera ca declaratia mincinoasa a presedintele de onoare al Partidului Conservator nu a produs efecte juridice. In plus, Constitutia nu interzice colaboratorilor cu fosta Securitate sa participe la alegeri si sa activeze ca senatori sau deputati in Parlament. Dan Voiculescu a scapat de acuzatiile de fals in declaratii Pe 10 martie 2011, judecatorii instantei supreme au decis, definitiv, ca Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea. O luna mai tarziu, gorjeanul Constantin Tapus a facut o plangere penala impotriva lui Voiculescu privind savarsirea infractiunii de flas in declaratii, scrie EVZ.ro

Romania, marea defrisare ilegala. Munti intregi au ramas fara niciun copac, iar institutiile statului nu pot sa faca nimic. Romania. Anul 2013. Munti intregi fara un copac in picioare stau marturie a jafului care s-a savarsit in padurile noastre. Pierdem in fiecare zi hectare intregi de padure, iar in locul lor nu mai punem nimic. Pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac ii trebui 70 de ani. O viata de om. Suntem la coada clasamentului atunci cand vine vorba de impaduriri. La furturi insa suntem campioni. Din furtul din padure s-au facut miliarde de euro in ultimii ani. Statul a pierdut bani si paduri, iar noi am pierdut si pierdem inca dreptul la aer curat. Abia acum, in 2013, un raport al Curtii de Conturi a confirmat aceste date. 366.000 de hectare de padure au fost taiate ilegal in ultimii 23 de ani. Iar paguba este uriasa. Lucia Varga, ministrul delegat pentru Paduri: "Din 1990 pana in 2011 Romania a pierdut pierdut aproximativ 80 de milioane de metri cubi de lemn, 5 miliarde de euro. Problema este ca acestea sunt cifre constatate in urma proceselor verbale incheiate de institutiile statului.", potrivit emsiiunii Romania Te Iubesc.

Techirghiol, mina de aur de care isi bate joc Romania. Specialistii reuniti la un congres in Eforie spun ca daca nu se extrage mai mult namol, lacul va deveni ca o stanca in cinci decenii. Namolul sapropelic este utilizat in tratarea diverselor afectiuni si este folosit pentru o gama larga de terapii de relaxare. Din pacate, insa, acest zacamant nu este exploatat cum ar trebui. "Sanatoriul Techirghiol detine licenta de exploatare a acestui zacamant. Noi stam pe o mina de aur pe care nu stim sa o exploatam la maxim. Astazi ar fi trebuit sa vedem acest namol de Techirghiol pe masa dumneavoastra. Nu este, din pacate. Publicitatea ar trebui sa fie mult mai mare. Eu, ca institutie, nu pot sa imi fac mai mult decat atat reclama", a spus directorul Sanatoriului Balnear si de Recuperare din Techirghiol, Vasilica Rusu, citat de Romania libera.