Regiunile Romaniei in trecut: "boielile", primele asezari ale Capitalei si cum a disparut Carligatura, "perla" Moldovei. Impartirea administrativa a Romaniei a inregistrat nenumarate variante in istoria de cateva sute de ani a tinuturilor de pe teritoriul tarii. In secolele trecute, Romania era impartita in regiuni, raioane, iar sectoarele de azi ale capitalei erau cunoscute drept boieli sau culori. In contextul dezbaterii regionalizarii Romaniei, Adevarul propune o intoarcere in timp, pentru a vedea cum arata Romania in secolele trecute, cu judete si regiuni desfiintate sau inghitite de altele noi.

ActualitateFoto: Colaj foto

Ambasadorul Ucrainei in Romania: Dupa destramarea URSS, Romania a preluat monopolul Gurilor Dunarii. Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer (51 de ani), considera ca Ucraina trebuie sa sparga acest monopol al Romaniei asupra Gurilor Dunarii, de aceea Kievul continua constructia Canalului Bastroe, indiferent de criticile din afara. Pentru Kiev, Canalul Bastroe este de interes strategic, dar, potrivit ambasadorului Bauer, este vorba numai de un interes economic in zona, fiindca Ucraina nu-si doreste sa devina o putere, in sensul militar al cuvantului, iar mizele acestei tari la Marea Neagra sunt "doar economice". De altfel, Kievul incearca in aceasta perioada sa-si atenueze dependenta de gazul rusesc, importand gaz "in regim de revers" din Germania, scrie Romania libera.

Fiul ministrului Mariana Campeanu, trimis in judecata de procurorii DNA in procesul poligonului fantoma de 1 milion de euro! Fiul ministrului muncii, Mariana Campeanu, va fi judecat de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 1 pentru cumpararea unui teren supraevaluat, in dauna Registrului Auto Roman. Flavius Campeanu, director tehnic al institutiei, si fostul director Ovidiu Crapatureanu, un apropiat al liberalului Ludovic Orban, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, care au stabilit ca au prejudiciat RAR cu suma de 1.076.509 euro. Mariana Campeanu are doi fii: Flavius Cristian, director in cadrul RAR, si Remus-Catalin Campeanu, consilier PNL in Consiliul General al Municipiului Bucuresti si sef de cabinet la ANPC, scrie EVZ.

RA-APPS scoate la vanzare primul lot de case ale statului, la reducere. Un apartament central in Bucuresti: 55.000 de euro. Dupa esecul pe toata linia al licitatiilor din luna mai, RA-APPS scoate la vanzare, in iunie, aceleasi case, terenuri de tenis si apartamente, dar cu 10% mai ieftine decat pretul la care au fost evaluate. Saptesprezece apartamente centrale si doua spatii comerciale in Bucuresti, un teren de tenis, unul de minigolf si o pepiniera pe litoral, la care se adauga o vila si un teren la Predeal, plus un apartament in centrul municipiului Cluj Napoca, imobile care nu au trezit niciun interes in urma cu o luna, vor fi scoase din nou la licitatie incepand cu 11 iunie, la pret redus, scrie Gandul.

Mister. De ce n-a verificat Ponta contractul cand conducea Corpul de Control? Sova si Bechtel s-au incurcat in virgulele despagubirilor. Rezilierea contractului cu Bechtel ar mai dura cateva zile, fiind anumite detalii de pus la punct, a declarat ieri ministrul Infrastructurii, Dan Sova, autor in ultima saptamana al unei serii de declaratii contradictorii pe aceasta tema. Dorind sa spele imaginea patata de intarzierea cu care se solutioneaza disputa cu americanii si de incapacitatea sa de a respecta conditiile renegocierii din 2011, Guvernul a anuntat ieri ca va verifica desfasurarea contractului de la data incheierii, pana in prezent. Contractul a fost semnat in 2003 de catre Guvernul Adrian Nastase, in care Victor Ponta detinea functia de sef al Corpului de Control, scrie Romania libera.

Premiera romaneasca. Drumul cu gropi din 2 in 2 metri si pagina de Facebook. Soseaua ce leaga Giarmata Vii de Timisoara a devenit "vedeta". Un tanar pasionat de ciclism a pozat craterele din asfalt si le-a postat pe internet. La numaratoare i-au iesit 890. Viceprimarul s-a rusinat si promite ca vine cu asfaltarea. Gropile din Giarmata Vii au fost inventariate de un biciclist. Sunt 1.800 de metri intre Timisoara si Giarmata Vii si 890 de gropi in carosabil. Inventarul l-a facut Valentin Keleti, un grafic designer pasionat de ciclism. Tanarul le bate obrazul edililor in public. El a conceput zilele trecute o pagina de Facebook, pe care a anuntat: "Hai sa le numaram gropile", scrie EVZ.

SUA avertizeaza: Iesirea Marii Britanii din UE ar exclude tara din acordul de comert liber cu Statele Unite. Administratia Obama a avertizat Marea Britanie ca daca va iesi din UE se va autoexclude dintr-un acord de comert liber cu Statele Unite, fiind extrem de improbabil ca Washington-ul sa incheie o intelegere separata cu britanicii, potrivit Mediafax. Avertismentul adresat unor oficiali britanici a fost facut inaintea unei vizite a premierului David Cameron la Washington, al carei scop initial era promovarea, impreuna cu Obama, a Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii, scrie EurActiv.ro.

Un politician ca un aisberg. Henry Kissinger a implinit 90 de ani. Dar cine este el de fapt? Si mai cu seama: cine a fost? Sarbatorit si hulit, laudat si criticat cu egala intensitate, omul care a marcat indelebil politica SUA si mersul lumii in a doua jumatate a secolului al XX-lea ramane o personalitate extrem de controversata. Unii il celebreaza pe Kissinger ca pionier al politicii de destindere, ca arhitect al raporturilor sino-americane, ca deschizator de drumuri in abordarea pragmatica a lumii comuniste, ca precursor inteligent si lucid al unor politici de mare impact in ultimele decenii ale razboiului rece, scrie Deutsche Welle.

Am petrecut o saptamana cu extrema dreapta din Ungaria. Ungaria are una dintre cele mai bine organizate miscari de extrema dreapta din Europa. Partidul Jobbik, admirat de cei care s-au saturat de coruptia guvernamentala si dispretuit de opozitie, care ii considera anti-tigani, anti-semiti si homofobi neonazisti, este pe cale sa devina al doilea partid ca marime in parlamentul ungar la alegerile din 2014. Am petrecut o saptamana cu Jobbik ca sa vad care este sursa lor de ura. Ceva se misca in Europa. In Bulgaria, Grecia, Polonia, Franta, Spania si Ucraina, sustinerea pentru nationalisti e in crestere, iar partidele care reprezinta interesele nationaliste fac progrese incredibile, scrie Vice.