Proiectul salarizarii medicilor din spitale. Cat le scade salariul daca nu sunt performanti. Medicii specialisti si cei primari vor putea acorda consultatii private in unitatile publice, potrivit proiectului legii salarizarii, aflat in discutii la Ministerul Sanatatii. Costul unei consultatii nu poate fi mai mare de 150 de lei. In plus, doctorii vor avea dreptul sa interneze pacienti "privati". "Taxa platita de pacient va fi distribuita: 70% medicului, 20% personalului implicat in ingrijire,10% unitatii sanitare", potrivit actului MS. Prin consultatii private in spitale publice s-a reusit "legalizarea spagilor", in Franta, in urma cu 25 de ani. "Au dreptul sa acorde consultatiile mai ales medicii foarte cautati. Diferenta fata de Romania e ca in Franta asigurarile private acopera costurile pentru pacienti", explica un medic roman care a lucrat multi ani in Franta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum s-au schimbat numele tinuturilor Romaniei de-a lungul secolelor. Brasovul - orasul Stalin, Timisoara - Temesvar. Cele mai multe orase ale tarii au avut diferite nume de-a lungul timpului. Astfel, in anii '50, comunistii au schimbat denumirea orasului Brasov in aceea de orasul Stalin. Legenda spune ca, initial, oficialii au vizitat Sibiul pentru a-i da numele dictatorului rus, insa s-au razgandit pentru ca nu ar fi sunat tocmai potrivit "Salam de Stalin". In cel mai fierbinte punct al distractiei din Capitala, Centrul Vechi, in urma cu sute de ani exista un turn fortificat, monument ce a fost ca un magnet pentru locuitorii satelor din apropiere. Rand pe rand, satenii s-au adunat in jurul turnului, formand Bucurestiul zilelor noastre, cunoscut printre calatorii vremii ca fiind Hilariopolis. Intotdeauna, capitala Romaniei s-a numit Bucuresti, dar intr-o buna parte a secolului XVIII, atunci cand calatorii straini veneau sa viziteze orasul, Bucurestiul incepuse sa fie poreclit Hilariopolis. Nu era un nume dobandit in mod oficial, doar un pseudonim cunoscut de vizitatorii care treceau prin orasul Romaniei. "Hilariopolis insemna bucurie, ras" , precizeaza istoricul Dan Falcan, dar pentru Bucuresti nu avea aceeasi insemnatate, anuntaAdevarul.

Interviu cu Bahador Aminian, ambasadorul Iranului la Bucuresti: Din motive politice, Romania nu se asaza la discutii cu Iranul. Relatiile dintre Teheran si Bucuresti nu mai sunt aceleasi ca pe vremea lui Nicolae Ceausescu, iar sanctiunile economice aplicate in ultima perioada Iranului, de catre UE, blocheaza fluxul financiar dintre cele doua tari, admite ambasadorul Bahador Aminian, intr-un interviu acordat RL. Pe de alta parte, in Iran vor avea loc alegeri prezidentiale, scrutinul din 14 iunie fiind precedat de tensiuni in cercurile de putere iraniene. Totusi, sustine ambasadorul Aminian, cel care-i va lua locul in fruntea tarii actualului presedinte, Mahmoud Ahmadinejad, nu va schimba macazul in ceea ce priveste politica nucleara a Iranului. Integral inRomania Libera.

DW: Lungul drum spre Paradisul numit Germania. De la Bucuresti pana la Dortmund, drumul cu autocarul dureaza aproape 48 de ore. O calatorie apasatoare spre un viitor incert, la care pornesc care tot mai multi romani. Nici nu stii ce e: linistea noptii sau tacerea apasatoare a despartirilor. Se aud numai cainii latrand prin mahalalele Bucurestilor - si mierlele fara somn. Si, parca, gandurile calatorilor asteptand tacuti autobuzul. Duminica Floriilor nu e o zi buna pentru despartiri. Un lung drum cu autocarul prin infrastructura intarziata a Romaniei in locul unui pranz, cu dezlegare la peste, in familie. Un drum la capatul caruia incep lungi luni de singuratate. In epoca zborurilor low-cost, prea putina lume se mai urca de placere la capatul lumii intr-un autocar cu destinatia Europa. Cei mai multi dintre pasageri sunt "gastarbeiteri". Pleaca la lucru in Spania, in Italia, in Germania. Autobuzul in care se urca ii duce de-a valma la Sibiu. De acolo, drumurile li se vor desparti. Integral inDeutsche Welle.

Investigator DNA, sechestrat in stil mafiot de politisti suspectati de coruptie. Razboiul intre "agenti" acoperiti, declansat pe Litoral in timpul minivacantei de 1 mai, a ajuns in faza de recurs impotriva arestarii celor trei politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Constanta - Serviciul Antidrog. Detalii stupefiante ies la iveala in dosarul in care politistii Bogdan Mircea Teodorescu, Dragos Emil Petcu si Vlad Stefan Zaharia sunt acuzati de sechestrarea si torturarea unui investigator sub acoperire, asa dupa cum a dezvaluit in exclusivitate"Evenimentul zilei". Ei au primit 29 de zile de arest, prin verdictul judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, dar au contestat masura, sustinand ca sunt nevinovati.

Cum a pierdut Ministerul Sanatatii procesul de 4,3 milioane de euro: a uitat sa faca recurs. O firma austriaca ce a efectuat in 2008 studii de fezabilitate pentru reabilitarea a 15 spitale din tara executa silit Ministerul Sanatatii pentru 18,6 milioane de lei. Coincidenta, contractele initiale au fost atribuite in fostul mandat al lui Nicolaescu la conducerea Ministerului Sanatatii. "Eu am luat mandatul pe 23 decembrie. Ce mai puteam face. Nu am stiut, nu am fost anuntat ca avem o asemenea problema. Probabil ca nici in minister nu se stia. Am verificat si am aflat ca in minister a venit foarte tarziu sentinta, impreuna cu executarea. Nu a fost transmisa sentinta din timp, ca sa stii de ea si sa poti sa discuti, daca mai era cazul", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu. Astfel, pe 14 mai 2013, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul Ministerului Sanatatii, insa pentru simplu fapt ca a fost depus tardiv, termenul de recurs fiind depasit de juristii ministerului, informeazaAdevarul.

Timbrul care blocheaza inmatricularile. Inscrierea masinilor second-hand si a celor transferate de la companiile de leasing la utilizatori, o data cu incheierea contractului, este blocata pentru ca autoritatile cer dovada platii unei taxe anterioare. Fiscul, insa, nu are o evidenta nominala a platilor din anii trecuti. Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa in vederea inmatricularii pentru ca nu se poate lua usor adeverinta privind platile pentru taxele anterioare, deci inmatricularile sunt blocate. Am luat legatura cu autoritatile, ANAF, Administratia Fondului de Mediu si Ministerul Mediului, insa cu toata vointa acestor institutii, ANAF nu are o evidenta din punct de vedere tehnic a incasarilor anterioare si astfel se blocheaza procedura de inmatriculare", a declarat ieri secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Adriana Ahciarliu, citata de Mediafax. Ea a aratat ca fiecare institutie in parte cu care asociatia a intrat in dialog spune ca nu este cea decidenta in aceasta situatie, scrieRomania Libera.