Revizuirea Constitutiei. Casa Regala nu si-a gasit locul in legea fundamentala. Comisia constituanta condusa de Crin Antonescu a respins, in prima zi a lucrarilor, un amendament prin care se cerea recunoasterea, prin legea fundamentala, a rolului Casei Regale in dezvoltarea Romaniei. Propunerea a venit din partea deputatului PC Aurel Ionescu. Crin Antonescu, monarhist declarat, s-a vazut pus in fata unei dileme. Acesta a aratat ca, personal, impartaseste parerea colegului de la PC. Nu atat de tare, insa, incat sa voteze in favoarea ei, intrucat singurul vot in favoarea respectivului amendament a venit de la initiator. "Indoiala mea e una de natura cumva tehnica. In fond, e vorba de recunoastere istorica, daca actualizam, incep intrebarile - ce institutie e, care e pozitia ei?", a explicat Antonescu. Comisia a respins si propunerea UDMR de eliminare a sintagmei "stat national" din articolul 1 din Constitutie. "Noi, pana la urma, ne-am propus sa adoptam un text de revizuire care sa si treaca de referendum. Daca umblam la articolul 1 sigur nu va trece de referendum", a argumentat fara drept de apel senatorul PSD Toni Grebla, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Republica de la Gaujani. Cine conduce cu adevarat o comunitate. Comunitatea isi poate alege si altfel de lideri, nu prin vot politic. Dovada e in comuna giurgiuveana Gaujani, unde oamenii cu scoala din sat au dat startul unor proiecte de dezvoltare, in jurul carora a venit toata suflarea localitatii. S-a format astfel o asociatie civica, decisa sa scoata Gaujaniul din amorteala saraciei, tipica sudului extrem al tarii. "S-a simtit nevoia de revigorare. Nu era cine altcineva sa se ocupe", spune preotul Pop Vasile Florin, din satul Pietrisu, comuna Gaujani, care e si sofer pe microbuzul de transport elevi, dar nu se da in laturi, la nevoie, nici de la alte treburi gospodaresti, cum ar fi sa vopseasca gardul scolii. Am ajuns la doi pasi de Dunare, in judetul Giurgiu, intr-un loc in care natura dormiteaza, iar casele mici isi ascund goliciunea saraciei in spatele vegetatiei abundente. Trei sate in componenta acestei comune - Gaujani, Pietrisu, Cetatuia - cu vreo 5.000 de suflete, anuntaRomania Libera.

Ce conditii au pus nemtii de Daimler pentru megainvestitia de la Cugir. Presedinte CJ Alba: "La rectificare, ministerele trebuie sa obtina finantarea". Acordul pentru investitia de 300 de milioane de euro anuntata in aprilie de Daimler AG la Cugir a devenit oficial. Dan Sova ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine si reprezentantii legali ai Daimler AG au semnat in aceasta saptamana acordul investitional intre Guvern si constructorul german Daimler. Dan Sova a asigurat delegatia germana de faptul ca Guvernul Romaniei, impreuna cu autoritatile locale, "vor face toate eforturile necesare pentru asigurarea unui bun climat investitional", astfel incat compania germana sa aiba cele mai bune conditii pentru a-si desfasura si dezvolta investitia, potrivit Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National. Grupul din Stuttgart va investi peste 300 de milioane de euro in filiala sa din Romania, Star Transmission Cugir (STC), pentru a servi segmentul de varf al cererii in cutii de viteze si componente ale sistemelor de transmisie ale Mercedes, informeazaGandul.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: "Nu mai suntem granarul Europei din cauza lipsei irigatiilor si a agriculturii faramitate". Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat, la Adevarul Live, ca Romania nu mai este granarul Europei din doua mari motive: sistemele de irigatii, care s-au distrus si nu au fost consolidate deloc din '89 si pana in prezent, si din cauza agriculturii faramitate, iar de aceea este nevoie de o comasare a terenurilor. "Toate culturile pe care le avem au un deficit de apa, am tras un semnal de alarma cu privire la seceta si i-am rugat pe toti sa utilizeze sistemele de irigatii. Anul acesta ne-am pregatit in eventualitatea in care vom avea seceta si iata ca avem. Am organizat mai bine Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, acum toate irigatiile se fac pe timp de noapte, pentru ca noaptea costul energiei este mult mai redus. A doua masura se refera la prima umplere cu apa a canalelor de irigatii, pentru ca multi fermieri au solicitat o verificare a sistemelor. Daca toata lumea ar iriga din acest sistem, costurile ar costa si cu 300%", a declarat Constantin. Integral inAdevarul.

Viata ca o prada, in cel mai sarac loc din Romania. Se spune ca locurile acestea au fost lovite, candva, de holera. Se intampla prin 1907, anul rascoalei taranesti. Vatra satului nu era unde gasim Necsestiul de astazi, ci undeva la un kilometru departare, in camp. Boala, din cauza careia taranii cadeau pe capete, i-a speriat de moarte pe boieri, care si-au lasat conacele de izbeliste si si-au construit case noi. "Mi-a povestit asta un om din sat, bunicul lui a fost primul boier care si-a facut casa aici", spune Serban Florin, un localnic din Garagau, comuna vecina cu Necsesti. Ceilalti boieri s-au tras si ei degraba spre locurile acestea, iar taranii i-au urmat la cativa ani buni dupa aceea. Holera a disparut incetul cu incetul, insa, acum, comunele acestea sufera de o noua "boala", care pare ca nu o sa ii paraseasca prea curand pe oameni: saracia. Din intreaga Romanie, comuna aceasta, Necsesti, are cel mai mic indice de dezvoltare sociala, adica cea mai mare saracie, anuntaYahoo News.

DW: Referendumul, un subiect aproape insolubil. Legea care reduce cvorumul de participare la referendum la 30% a fost adoptata de Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala. Opozitia a fost, in diferite grade, nemultumita. PDL a contestat legea de pe pozitii radicale, intrucat spera sa poata bloca adoptarea unei noi Constitutii prin boicot la fel ca in cazul referendumului de demitere a presedintelui. UDMR in schimb se teme ca legea care se aplica tuturor tipurilor de referendum ar putea fi folosita impotriva minoritatii maghiare. Daca un sfert din populatia unui judet sau a unei localitati ar dori schimbarea limitelor sale si reorganizarea teritoriala, atunci maghiarii din anumite zone s-ar simti in pericol, informeazaDeutsche Welle.

Haos in comisiile care dau avize in dosarele de handicap. Controlul national la comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap a evidentiat ca 18 dintre acestea functioneaza cu avize vechi de la Ministerul Muncii. Rezultatele controlului desfasurat la nivel national pentru verificarea modului de organizare si functionare al comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap si al serviciilor de evaluare complexa a persoanelor adulte cu handicap din cadrul consiliilor judetene si ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti indica o serie de deficiente nu numai in organizarea si functionarea comisiilor in procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilitati, ci si in asigurarea accesului acestora in cladirile in care functioneaza comisiile, releva raportul, scrieRomania Libera.