Subiectele Zilei: Metode de capusare la Posta: servicii fictive si scumpe; Spre o "Primavara turceasca"?; Proceduri absurde blocheaza sau amana adoptiile in Romania;
George Friedman, Stratfor: Miza Romaniei e America, nu NATO sau UE. Romania, arata George Friedman, este o tara care s-a retras in sine si doreste sa se integreze mai bine in sistemul international - o pozitie greu de mentinut. Daca Bucurestiul a fost o exceptie in blocul sovietic, ii vine acum mai greu sa se adapteze Europei decat tari ca de pilda Polonia. Pentru Romania a deveni normal inseamna sa devina o parte a Europei, respectiv sa se alature UE si NATO. Ideea de a nu fi pe deplin acceptat de Bruxelles creeaza o anxietate reala pentru Bucuresti. Cand am sugerat dificultatile cu care se confrunta cele doua institutii si am sugerat ca a fi membru nu este cea mai buna solutie pentru Romania, am fost respins cu fermitate, informeaza Adevarul.
Spre o "Primavara turceasca"? Confruntarile dintre protestatari si politie au continuat si ieri dimineata la Istanbul, in cea de-a treia zi a revoltei care a cuprins deja zeci de orase din Turcia si care s-a soldat pana acum cu aproape 1.000 de arestari si peste 1.000 de raniti. Ce se ascunde in spatele acestei furii a turcilor, pe care unii s-au grabit deja sa o numeasca "primavara turceasca"? Incidentele de ieri au fost mult mai reduse ca amploare decat in cele doua zile anterioare si agentiile de presa relatau ca in cursul dupa-amiezii angajatii primariei incepusera sa curete strazile de resturile bataliei din ajun, cand politia a reactionat cu o brutalitate neobisnuita impotriva demonstrantilor care protestau impotriva planurilor guvernului de a demola parcul Gezi din apropierea pietei Taksim, scrie Romania Libera.
Reportaj "Din Interior". Proceduri absurde blocheaza sau amana adoptiile in Romania. In Romania, 1.500 de copii pot fi dati spre adoptie. Iar 2.000 de familii asteapta, cel putin doi ani, pana sa ii ia acasa pe micutii care altfel nu ar avea niciun viitor. Asta in conditiile in care statul plateste cateva miliarde de lei, in fiecare an, pentru intretinerea a 60.000 de copii, care se afla in grija autoritatilor. In fiecare an, sunt cheltuiti 150 de milioane de euro pentru finantarea centrelor de ingrijire si plata salariilor celor catorva mii de asistenti maternali. Cu toate acestea, procedurile de adoptie pot dura si cativa ani, timp care trece in defavoarea copiilor, noteaza Digi24.
Ceausescu se visa exportator de tehnologie nucleara. Urmand exemplul indienilor, argentinienilor si sud-coreenilor, Ceausescu a contractat din Canada tehnologie nucleara. Ambitia lui era sa exporte mai departe componente, in tarile lumii a treia. Totodata, prin programul nucler, Ceausescu reafirma independenta politica si economica fata de Moscova. Amplul program de dezvoltare industriala, gandit de Ceausescu, avea nevoie de cantitati impresionante de energie. Dupa criza petrolului, in mintea liderului comunist a incoltit ideea utilizarii unor forme de energie mai putin traditionale. O alternativa viabila a parut atunci demararea unui proiect nuclear, in colaborare cu canadienii, noteaza Adevarul.
Bilant catastrofal: cum ne-au amagit americanii. Dupa aproape zece ani, cel mai pagubos contract al Romaniei ia sfarsit. Nota de plata: 1,47 mld. euro, mai mult de jumatate din valoarea contractului, dar ne alegem cu doar 52 din cei 415 kilometri ai autostrazii Transilvania. Capul plecat sabia nu-l taie - spune un proverb romanesc, doar ca in cazul contractului pentru constructia autostrazii de la Brasov la Bors nimeni nu isi asuma raspunderea, cautand vinovatii in tabara adversa. Un razboi care a inceput inca din 2003, de la atribuirea contractului, si care nu se va incheia nici acum, dupa ce autoritatile au anuntat rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel. Conform calculelor Capital, pe baza informatiilor primite si afisate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), platile efectuate pana acum companiei americane se apropie de 1,4 miliarde de euro.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
2. Dar la autostrada Brasov-Bors nu este nimeni vinovat?. Parca mai ieri defilau Boc,Boagiu si Udrea pe langa ea si pe la capetele segmentelor necirculabile iar acum am ramas noi sa ne descurcam!.
Pana cand vinovatii de aici si din alte multe alte cazuri similare nu vor fi trasi la raspundere material si penal nu se va indrepta nimic.Iar cei care ii ignora sunt la fel de vinovati!
Cu tot dispretul, Ion Romanul