Noua Constitutie. Punctele-cheie in care s-a impus USL. Unele teme de revizuire, precum definirea casatoriei ca relatie intre barbat si femeie sau regimul interceptarilor, au generat disensiuni intre liderii USL. In schimb, PSD, PNL, PC si reprezentantii minoritatilor nationale au respins la unison ideea Parlamentului unicameral. Pentru a aplana divergentele dintre politicienii arcului guvernamental, premierul Victor Ponta s-a dus ieri la biroul presedintelui Senatului, Crin Antonescu, el fiind insotit de toti parlamentarii social-democrati membri ai comisiei de revizuire a Constitutiei, scrie Romania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Localitati rase de pe harta Romaniei. Legenda insulei Ada-Kaleh, cum s-a prabusit cel mai mare paradis fiscal. Localitati din aproape toate judetele Romaniei au lasat in urma lor doar o amintire. Asta pentru ca fie au fost rase de pe fata pamatului de calamitati naturale, fie au cazut victima planurilor de sistematizare ale lui Ceausescu. O mare parte dintre severinenii de peste 50 de ani isi amintesc cu nostalgie de Insula Ada-Kaleh. Putini cunosc insa legenda, trecutul si sfarsitul insulei ce a fost catalogata drept un paradis fiscal al Romaniei. Dezinteresul pentru renasterea paradisului pierdut, unde, conform legendelor, a poposit chiar Hercule, s-a produs imediat dupa terminarea Hidrocentralei Portile de Fier I, asa ca nu mai interesau pe nimeni cateva vestigii ce nici macar nu erau romanesti, anunta Adevarul.

Dunarea face ravagii in Europa. Pericolul se apropie de Romania. Cum se pregatesc autoritatile. Unsprezece oameni au murit, mii de persoane au fost evacuate, zeci de localitati sunt sub ape, iar Dunarea matura totul in calea ei dupa ce a atins debite record din cauza ploilor torentiale ce au cazut, in ultimele zile, estul Gemaniei, Cehia, Slovacia, Austria si Ungaria. La Bratislava, orasul vechi este deja sub ape, Viena se confrunta si ea cu cresterea nivelului apelor in zona portului, in timp ce la Budapesta autoritatile au declarat stare de alerta, in asteptarea viiturii. In tot acest timp, autoritatile din Romania privesc cu optimism situatia, declarand ca Dunarea nu va depasi cotele de inundatii, informeaza EVZ.

DW: Biblia romanilor. E in regula modul in care se revizuieste Constitutia Romaniei? Sunt in regula cei insarcinati s-o faca? Modul in care procedeaza? Ce e o constitutie? Legea fundamentala a unei natiuni. Carta drepturilor ei sacrosancte. Biblia ei. Cine ar trebui s-o formuleze? Prooroci, precum Moise. Autori ca Iisus. Sau, in lipsa, cei mai curati si cei mai inteligenti reprezentanti ai Natiunii. Si in ce spirit trebuie muncit la ea? In ce spirit e cazul sa fie formulata? In duhul respectului fata de popor, fata de libertatea si drepturile sale, ale celor slabi, in duhul respectului fata de cei lipsiti de putere, care nu se pot apara fara a recurge la cuvintele, regulile si normele ancorate in textul ei, la dreptatea pe care o imparte, la spiritul ei de justitie, scrie Deutsche Welle.

O delta in miniatura, "ascunsa" in Campia Romana. Chiar in mijlocul Campiei Romane, in localitatea Silistea (Teleorman), vegetatia s-a dezvoltat spectaculos in ultimii ani, astfel incat a luat nastere o mica delta. Interesantele zone de vegetatie s-au dezvoltat pe Glavacioc, un rau cu o lungime de 120 de kilometri care curge prin judetele Arges, Teleorman si Giurgiu. Una dintre aceste zone cu aspect de delta in miniatura este cunoscuta de localnici drept Glavaciocul sec, deoarece balta seaca in fiecare vara, de obicei prin luna iulie. Insa, la cativa kilometri de Glavaciocul Sec, mai gasim o zona, intinsa pe cateva hectare, in care apa nu seaca, iar unele pasari rare, specifice Deltei Dunarii, poposesc adesea in acest locuri. Pe langa ratele salbatice care se ascund in stufaris, pot fi usor admirate egrete mici, pescarusi si ibisi. Integral pe Yahoo News.

Cine a fost Inochentie Levizor, "Duhul Sfant intrupat" din Basarabia. Unul dintre cele mai controversate curente spirituale aparute in Imperiul Tarist, la inceputul secolului XX, a fost inochentismul. Figura centrala a acestui curent era cea a unui calugar roman, Inochentie de la Balta, care a reusit sa formeze o comunitate ce a evoluat rapid intr-o secta care s-a despartit de Biserica Ortodoxa. In ciuda eforturilor prelungite ale Bisericii Ortodoxe Ruse si ale Bisericii Ortodoxe Romane de a suprima aceasta erezie, secta inochentistilor continua sa subziste in cateva mici comunitati din Basarabia si din Ucraina. Centrul acestei secte se afla in orasul Balta, azi in Ucraina, dupa cum scrie teologul ortodox Mihail Boarta, intr-o serie de articole publicate de revista AGERO din Stuttgart, informeaza Romania Libera.

Mircea Cosea, profesor de economie: "Deprecierea leului se va vedea in cresterea preturilor si rambursarea creditelor". Deprecierea leului in raport cu euro, care a atins azi un nou minim al acestui an, se va reflecta in cresterea in cascada a preturilor si in rambursarea creditelor in valuta, a declarat, la Adevarul Live, Mircea Cosea, profesor universitar in economie, invitat la o dezbatere pe teme economice alaturi de economistul George Vulcanescu si jurnalistii Ioana Lupea si Dan Marinescu. Integral pe Adevarul.ro.