Dosarele de la Securitate in care apar turnatoriile lui Andrei Marga. CNSAS a anuntat inca din luna mai ca il va verifica pe Andrei Marga, dupa ce fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a sugerat ca fostul rector ar fi colaborat cu Securitatea. Noile informatii indica faptul ca el ar fi avut mai multe nume de cod si ar fi turnat la Securitate inclusiv cetateni strani, informatie care ar putea fi sustinuta si de plecarile dese ale lui Andrei Marga la studii in Republica Federala Germana. Evenimentul zilei publica toate detaliile legate de activitatea de turnator a actualului sef al ICR, in editia tiparita si pe internet.

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Ministrul Friedrich vrea sa expulzeze "imigrantii saraciei". Au dreptul sa se stabileasca in Germania, dar nu au dreptul sa lucreze aici. Li se spune "imigrantii saraciei" si vin din Romania si Bulgaria. Nu pot primi asistenta sociala si nici asigurare medicala, nu au din oficiu, pentru ca nu au din ce plati acea minima contributie la bugetul Sanatatii. Consecinta: nu se duc la medic si devin purtatori de boli. Unele organizatii caritabile se ocupa de asemenea cazuri, in vreme ce politicienii bat campii cu perseverenta. Cam acesta este subiectul unuia dintre reportajele ce vor fi transmise duminica de postul public de televiziune WDR in cadrul emisiunii Westpol. In vremea aceasta, vocea politica auzita cel mai des este cea a ministrului federal de Interne Hans-Peter Friedrich. Demnitarul social-crestin a cerut omologilor sai comunitari o interventie mai energica a Uniunii Europene pentru stoparea valului migrationist dinspre Bulgaria si Romania, scrie Deutsche Welle.

Omer Cerrahoglu, la un pas de a deveni cel mai bun olimpic al tuturor timpurilor: "Vad ideile din spatele problemei". Pasionat de matematica inca din scoala primara, Omer Cerrahoglu, in varsta de doar 18 ani, poate fi considerat un geniu. Si-a dovedit deja valoarea la concursurile nationale si internationale la care a participat in ultimii ani si este, de departe, cel mai prolific tanar matematician al Romaniei. "Pur si simplu avem un mod de a intelege matematica deasupra celorlalti, adica nu ne pierdem in calcule, noi vedem ideile din spatele problemei. De obicei, cand te uiti la un articol din matematica, ceea ce vezi sunt foarte multe calcule. Nu asta este important, ce conteaza este daca reusesti sa treci din partea de calcule si sa vezi ideile din spate. Abia atunci devii bun la matematica", a declrat Omer pentru Adevarul.

Obama, in fata celui mai mare scandal. PRISM, programul-fantoma prin care SUA are acces direct la emailurile si la conturile de pe internet, inclusiv in Romania. Una dintre cel mai bine conspirate agentii secrete din SUA, National Security Agency (NSA), deruleaza de aproape 6 ani un program secret denumit PRISM, prin care a capatat treptat acces direct la serverele celor mai mari 9 retele sociale si servicii de email si date din lume, printre care Facebook, Yahoo, Google sau Apple, conform unei prezentari secrete de 41 de pagini, dezvaluita vineri de The Guardian si The Washington Post. Astfel, clientii acestor servicii de pe internet pot fi spionati. Reprezentantii NSA au recunoscut programul, dar au explicat ca totul se face legal, cu mandat de la judecator, si ca operatiunea nu ii vizeaza pe americani, ci doar pe cetatenii straini. Cu toate acestea, americanii sunt la fel de spionati ca si strainii, arata documentul, scrie gandul.

Orasul in care minunea cardului de sanatate a tinut o luna. Un numar de 20 de medici de familie din Arad au fost cooptati in etapa pilot de testare a cardului. Fiecare doctor a primit 20 de documente si cate un cititor de card si a fost instruit de firma ce a creat softul. Medicul Daniel Tinte a activat un singur card, suficient cat sa-si dea seama de utilitatea lui. "L-am completat cu datele pacientului si cu cele mai importante boli . E usor de activat, toata operatiunea dureaza cateva minute", povesteste medicul. "Buletinele" de la Arad au fost singurele distribuite pana acum, insa ele nu mai sunt functionale dupa incheierea etapei pilot. Proiectul cardului intra in al saptelea an de amanare, iar softul si materiale de 50 de milioane de euro stau nefolosite, scrie EVZ.ro

Frumuseti ascunse ale Romaniei care-ti taie respiratia: asezarile rupestre din Buzau, Pestera Topolnita, carierele de la Racos si "lacul cu plamana" din Vrancea. Cele mai spectaculoase locuri sunt intotdeauna cele pe care le descoperi din intamplare sau cele despre care ai auzit vag. Daca vine vorba despre Buzau, de exemplu, mai degraba ai auzit de Vulcanii Noroiosi decat de asezarile rupestre de la Nucu, Alunis si Ruginoasa, ascunse intre crestele muntilor Buzaului. Buzaul detine pe teritoriul sau o zona care atrage ca un magnet turisti pasionati de istorie si mister deopotriva. Este vorba despre acea portiune din muntii Buzaului care ascund intre crestele lor misterioasele asezari rupestre de la Nucu, Alunis si Ruginoasa, cat si legendele din jurul lor, pastrate din timpuri indepartate, in memoria generatiilor de localnici. Una dintre legende, cunoscuta de mai toti batranii din Colti si Bozioru, vorbeste despre Tara Luanei, nimic altceva decat numele pe care lumea lor, marginita de ziduri de piatra, il purta odinioara, scrie Adevarul.