Fenomenul Piata Universitatii, amintiri de reporter. Mineriada care nu se uita nici dupa 23 de ani. Societatea civila era impartita in doua, ca si acum: unii care "tineau" cu "golanii" (eticheta pusa de presedintele Ion Iliescu) din Piata Universitatii, iar altii ii aplaudau pe cei care ii strangeau cu dubele pe protestatari fiindca tulburau linistea si ordinea sociala cu revolta lor impotriva clasei conducatoare. Pana si in familii sotii aveau opinii divergente, copiii se certau cu parintii, iar vecinii ajunsesera sa nu se mai salute, functie de simpatia sau antipatia fata de "fenomenul Piata Universitatii". Seara, pana tarziu in noapte, toti eram co nectati la televizoare pentru a urmari discursurile si cantecele din Piata ale protestatarilor, secventele luate din corturile intinse in fata Teatrului National, in care convietuiau de pe 21 mai "neinfectatii de comunism". Cred ca in perioada aceea vanzarile la televizoarele color au crescut semnificativ in Romania. Seara de seara, incepea spectacolul televizat al sedintelor CPUN, primul Parlament al Romaniei de dupa caderea lui Ceausescu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Conducerea Tarom, o bomba cu ceas. Lucian Isar, inlaturat din boardul companiei de stat, face dezvaluiri din viesparul Tarom. Lucian Isar, fost membru al Consiliului de Administratie al Tarom, dezvaluie interesele politice de la varful operatorului national aerian si presiunile exercitate asupra managerului privat. Operatorul aerian Tarom a fost prima companie care a avut o conducere privata, in toamna anului trecut, cand director general a fost ales austriacul Heinrich Vystoupil. Nu au trecut mai mult de 10 zile, nici nu apucase sa semneze contractul de mandat, si a renuntat "din motive personale". Au fost voci care au afirmat ca fisa postului lui Vystoupil "ar fi continut" unele indicatii privind numirea anumitor persoane in functii sau mentinerea altora. El a refuzat sa comenteze. Doua saptamani mai tarziu, boardul Tarom il numea pe belgianul Christian Heinzmann manager privat. Consiliul de Administratie (CA) al operatorului aerian era format, la acea vreme, din presedintele Dan Pascariu si membrii Dumitru Prunariu, Valentin Macec, Lucian Isar, Ciprian Ladunca si Marius Ghenea, anuntaAdevarul.

Statul pune restricţii dure la achiziţia de teren agricol, de la anul. Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa piaţa funciară din România. Se discută despre posibilitatea interzicerii achiziţionării de teren agricol de către persoanele fizice fără studii de specialitate şi fără experienţă în domeniu. De asemenea, proprietarii ar putea fi obligaţi să nu îşi vândă proprietatea timp de 10 ani, scrie Economica.net

Cum a folosit Iliescu reteta lui Petru Groza pentru a-i intimida pe opozanti. Romania comemoreaza unul dintre cele mai crunte evenimente produse dupa caderea regimului comunist. Este vorba de mineriada din 13-15 iunie 1990. Acest eveniment a demonstrat intregii lumi ca regimul condus de Ion Iliescu nu era capabil sa se indeparteze de tarele comunismului si ca, exact ca in perioada care a precedat instalarea Guvernului Petru Groza, liderii de extractie comunista sunt capabili sa manipuleze anumite categorii sociale in asa fel incat Opozitia sa fie intimidata prin violenta fizica. La fel ca si in anii 1945 - 1947, tintele liderilor proveniti din randul comunistilor au fost presa libera, partidele de genul PNTCD, care continuau traditiile democratice ale Partidului National Roman din Transilvania, precum si tinerii studenti care refuzau sa accepte instaurarea pe termen lung a unui regim bazat pe fraudarea masiva a alegerilor, informeazaRomania Libera.

Premiera in Romania: Municipiul Lugoj va avea transport public in comun gratuit. Consilierii locali din Lugoj, judetul Timis, au votat, in sedinta de joi, introducerea transportului public in comun gratuit in municipiu, incepand din 1 iulie, decizia fiind o premiera in Romania, a afirmat primarul Francisc Boldea, citat de corespondentul Mediafax. Primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, a declarat corespondentului Mediafax ca in sedinta de joi a Consiliului Local a fost votat, in unanimitate, un proiect de hotarare privind subventionarea cu suta la suta a transportului in comun de catre municipalitate, astfel ca cei care vor calatori cu autobuzele societatii Meridian, cea care asigura transportul in comun in oras, nu vor mai trebui sa cumpere si bilete de calatorie, avand gratuitate, scrieGandul.

DW: O oportunitate pentru presedinte. Anuntul presedintelui privind initierea unui nou referendum pentru un parlament unicameral si scaderea numarului de parlamentari la 300, a parut multora o lovitura de maestru din partea sefului statului. Presedintele Traian Basescu a precizat ca este obligatia sa de a se folosi de toate mijloacele constitutionale in vigoare pentru ca "democratia sa invinga vointa majoritatii parlamentare si sa fie in interesul celor 22 de milioane de romani, si nu a celor 588 de parlamentari." Dupa cum stim, rezultatele referendumului din 2009, validat de Curtea Constitutionala, la care romanii s-au pronuntat in proportie de aprox. 80% pentru un parlament unicameral si 300 de parlamentari nu au fost puse in aplicare nici de fosta si nici de actuala putere politica, anuntaDeutsche Welle.

Cazul Posta Romana. Pierderi din contracte inutile. Posta Romana a platit zeci de milioane de euro pentru echipamente si autovehicule, fara sa intre in posesia acestora, si pentru servicii care ar fi trebuit sa fi e efectuate gratuit. Anii 2005 si 2008 au fost unii extrem de pagubosi pentru Posta Romana. Directorii de la acea vreme ai companiei au semnat numeroase contracte prin care veniturile Postei au fost cheltuite fara cap. De exemplu, de abia anul acesta se incheie contractul de leasing operational cu Porsche Mobility, semnat in 2008 de fostul directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica din cadrul Postei, Andrei Marinescu. Prin acest contract, Posta s-a obligat sa plateasca 19,8 milioane de euro plus TVA doar pentru folosirea unor autovehicule, informeazaEVZ.

Atrocitatile ascunse ale Mineriadei. Nu doar minerii au batut in iunie '90. Armata a insangerat Bucurestiul. Despre evenimentele din 13-15 iunie se stie ca minerii au batut cu bestialitate sute de bucuresteni nevinovati. Imaginile de arhiva dovedesc faptul ca inainte de venirea minerilor in Capitala, Armata a dat tonul violentelor: a arestat si a batut, la intamplare, oameni care treceau pe langa sediul TVR, femei, batrani si copii. In seara zilei de 13 iunie 1990, emisia Televiziunii Nationale a fost intrerupta brusc. La revenirea semnalului TV, presedintele ales Ion Iliescu a facut un apel la "oamenii de bine", sa vina la Televiziune pentru a apara de manifestari huliganice democratia proaspat cucerita. Apelul a avut efect si sute de bucuresteni si chiar oameni din tara au venit la sediul Televiziunii Romane. Numai ca din aparatori ai democratiei au devenit victime, scrieAdevarul.

Eroii de cartier. Cum pot fi invinse autoritatile locale. Sa trezesti in oameni spiritul de solidaritate, pentru a-si apara drepturile in fata autoritatilor - aceasta este meseria de organizator comunitar. Activitate de care s-a ocupat, in SUA, si Barack Obama, trei ani, in tineretea sa. Primii trei specialisti in domeniu din Romania au reusit sa formeze, in Bucuresti, trei grupuri de cetateni care pun deja presiune pe primarii, pentru rezolvarea unor probleme edilitare. Rezultatele n-au intarziat sa apara. Romania libera continua seria articolelor despre adevaratii lideri ai unor comunitati care au reusit sa gaseasca solutii la probleme pe care autoritatile nu aveau nici un gand sa le rezolve. In numarul de astazi, va prezentam povestea cetatenilor cu initiativa din Sectorul 6. Oamenii au venit la sedinta Consiliului Local. Se intampla in 2011. Dezbatandu-se bugetul pe anul urmator. Un punct pe ordinea de zi - banii pentru statui. La care cetatenii au reactionat. Ce sa facem cu statuile? Mai bine alocati banii pentru parcari. Dar cine sunt acesti indivizi care tulbura linistea consilierilor? Nimeni altii decat membrii Grupului de Initiativa Callatis - Drumul Taberei, anuntaRomania Libera.