Bloomberg: "Golaniada" din Romania, o lectie pentru Turcia. Premierul Erdogan, comparat cu Ion Iliescu. Demonstratia de forta a premierul turc Recep Tayyip Erdogan impotriva protestatarilor din Istanbul a evidentiat tot mai mult paralela intre evenimentele recente din Turcia si "Golaniada" din primavara lui 1990 din Romania, a comentat luni Bloomberg, care a reamintit ca protestele de la Bucuresti "s-au incheiat prost". Studentii care si-au instalat corturile in Piata Universitatii din Bucuresti in 1990 cereau demisia guvernului ales prin vot popular. Protestatarii pe care politia turca i-a inlaturat din Piata Taksim si Parcul Gezi la 15 iunie nu au inceput in acelasi fel, dar cer la randul lor plecarea lui Erdogan, noteaza autorul comentariului, Marc Champion, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Guvernul cere nota de trecere FMI. La expirarea celor trei luni solicitate in martie Fondului Monetar International, Romania continua sa nu indeplineasca majoritatea criteriilor de performanta angajate fata de institutia internationala. Cu toate acestea Guvernul cere finalizarea evaluarilor sapte si opt, ambele amanate din iarna-primavara. "Accelerari", "implementari cu fermitate", "inaintare pe calea indeplinirii" , "reafirmarea angajamentelor" toate privind obiectivele convenite cu Fondul Monetar International, acestea sunt promisiunile Guvernului facute institutiei internationale in scrisoarea sa de intentie trimisa acesteia la data de 10 iunie. Documentul precede vizita ce va fi facuta in Romania in perioada imediat urmatoare de catre Christine Lagarde, directorul general FMI. Inaltul functionar va sosi in vizita inainte ca board-ul institutiei internationale sa aprobe inchiderea acordului. Peisajul economic din Romania nu este insa diferit de cel intalnit de expertii FMI in iarna, moment la care Romania a obtinut o amanare a evaluarii cu trei luni tocmai pentru a avea timpul necesar indeplinirii criteriilor de performanta, anuntaRomania Libera.

USL a dat unda verde "necalificatilor" in conducerea ASF. Marian Sarbu, Biro Albin, Marian Mirzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu si Dorina Teodora Mihailescu au fost validati "in unanimitate", Giurescu si Ursache au primit si voturi "impotriva". Nume grele din nou-numitul Consiliu al Autoritatii de Supraveghere Financiare (ASF) nu se califica pentru a ocupa aceste scaune. Mai precis, ei nu indeplinesc criteriul de performanta impus de FMI si legiferat prin ordonanta a guvernului, conform caruia trebuie sa aiba minimum 10 ani experienta in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare. Cu toate acestea, USL a decis ca experienta in diferite comisii parlamentare sau ca membru numit politic in diferite consilii de administratie ale institutiilor publice sa fie asimilata drept experienta in domeniul financiar. In aceasta situatie se gaseste Marian Sarbu, ca fost ministru si fost sef al CSSPP, sau Dorina Mihailescu, care a fost doar membra in consiliul CNVM, informeazaEVZ.

Cum suna in biserica toleranta crestinului Basescu pentru relatiile gay. Patriarhul Daniel: Nu subminati valoarea familiei crestine traditionale. Declaratiile lui Traian Basescu referitoare la chestiunea casatoriilor gay, precum si renuntarea in Parlament la amendamentul ce facea referire la familia alcatuita din barbat si femeie au determinat Biserica sa reactioneze. Basescu declarase duminica, raspunzand intrebarii daca sustine casatoriile homosexuale, ca nu se opune cuplurilor gay, mentionand ca "e problema lor ceea ce fac intre peretii casei". Presedintele a precizat ca face aceasta declaratie din pozitia de crestin ortodox, care "respecta perceptele morale ale crestinismului". Declaratiile presedintelui au avut un viu ecou in sanul Bisericii ordodoxe. Vedeti mai jos cum contrazic preotii afirmatiile lui Traian Basescu, pozitia BOR fiind clara si rostita raspicat: homosexualitatea este o deviatie si un pericol la adresa familiei crestine, scrieGandul.

DW: Istoria rebeliunilor anticomuniste in Europa de Est. In urma cu 60 de ani, primii muncitori din blocul comunist se revoltau impotriva puterii. Pe 17 iunie 1953 ieseau in strada est-germanii. Este inceputul unui proces lent care a culminat cu prabusirea comunismului, 46 de ani mai tarziu. Peter Klinkenberg avea 19 ani cand a izbucnit revolta. Traia de putin timp in sectorul american, vestic, al Berlinului. "Am parasit estul pentru ca nu imi imaginam viitorul intr-un regim stalinist. Vroiam sa studiez la Universitatea Libera", povesteste Klinkenberg. Contactul cu prietenii ramasi in Est a reusit sa il pastreze fara intrerupere si chiar a sperat ca lucrurile sa se schimbe, anuntaDeutsche Welle.

Patimile ultimului mare duhovnic al romanilor. Parintele Iustin, iubit de popor pentru harul divin, intemnitat de comunisti pentru simpatii legionare. Urmas al parintelui Cleopa, duhovnicul Iustin Parvu (94 de ani) a renuntat, duminica, sa mai fie pamantean. Preotul s-a stins din viata in chilia sa de la Manastirea Paltin, judetul Neamt, lacas pe care l-a ctitorit. Mii de credinciosi cu sufletele vindecate de parintele Iustin Parvu i-au intors rugaciunile, intr-un pelerinaj impresionant care a durat mai bine de o luna la Manastirea de maici Paltini, din Neamt. Oamenii au sperat ca duhovnicul care a ctitorit acest lacas de cult isi va reveni dupa operatia la stomac suferita de Paste, la Cluj. Duminica, unul dintre cei mai iubiti preoti din Romania a renuntat la viata de pamantean, in chilia sa modesta, informeazaAdevarul.

Americanii de la National Geographic vrajiti in Transilvania: "Pajistile cu fan, o splendoare". Un fotoreporter si un jurnalist s-au documentat timp de doua luni pentru a spune unui public occidental de zeci de milioane de cititori "povestea fanului romanesc". Pentru a depune marturie prin vorbe, filme si fotografii ca o indeletnicire ancestrala si primitiva - cositul fanului - reprezinta o veriga indispensabila in viata unor comunitati de tarani autentici. Editia din iulie a National Geographic Magazine este una aniversara, sarbatorindu-se 125 de ani de la lansarea primului numar. Prilej, au decis editorii, ca publicul sa cunoasca una dintre minunatiile lumii. O minunatie descoperita in Harghita si apoi in Maramures (in aceasta ultima zona au fost realizate 6.000 de fotografii trase toate pe film) si in fata careia autorul Adam Nicolson, baron de Carnock (membru al Societatii Regale de Literatura din Marea Britanie) si Rena Effendi (fotograf, laureata cu premii internationale precum Getty sau National Geographic) au exclamat (dupa titlul articolului articolul): "Fanul transilvanean - o splendoare", scrieRomania Libera.