Catalin Ivan: "Nu este treaba noastra sa-l aparam pe Dan Voiculescu". Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, apara noua Constitutie si explica de ce USL va ignora referendumul din 2009. Ivan mai spune ca este treaba Justitiei ce se intampla in procesele pe care le are Dan Voiculescu. Intr-un interviu exclusiv pentru Evenimentul zilei, europarlamentarul Catalin Ivan sustine ca refrendumul din 2009 a fost "viciat", iar PSD va ignora viitoarea consultare populara pe care presedintele Traian Basescu intentioneaza sa o convoace pe tema Parlamentului unicameral. EVZ: Cum evolueaza revizuirea Constitutiei, cred ca acesta este cel mai important proiect politic al PSD" Catalin Ivan: Este unul din cele mai importante proiecte, pentru ca asta am promis in campania electorala - ca vom schimba societatea si vom face ca scandalul dintre institutiile statului, presedinte, parlament, guvern, sa nu mai existe, ca vom bloca traseismul politic, ca vom reduce numarul de parlamentari. Ca nu reducem numarul de parlamentari cat vrea Traian Basescu, ci cum vrea majoriotatea aleasa democratic aleasa in decembrie, este alta discutie. Dar merge firesc. Eu ma astept sa iasa forma finala in septembrie. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cine au fost scriitorii de curte de la poarta Ceausestilor: Barbu, comunist de mic, Paunescu, poetul apropriat al liderilor comunisti. Perioada comunista a insemnat cenzura si limitare pentru majoritatea scriitorilor vremii. Cu toatea astea insa, au existat si cativa care au preferat sa faca si compromisuri pentru a-si publica macar o parte dintre opere. Altii, au fost transformati cu totul de presiunea propagandistica, cativa devenind chiar scriitorii care aveau numai cuvinte de lauda despre liderii comunisti Nicolae si Elena Ceausescu. Adrian Paunescu a fost unul dintre cei mai cunoscuti poeti din perioada comunista si omul care a reusit sa devina idolul unei intregi generatii. A infiintat Cenaclul Flacara si odata cu trecerea timpului a inceput sa adune oameni din toate colturile tarii, mutandu-se treptat din sali pe stadioane luate cu asalt de oameni, anuntaAdevarul.

Prostitutie cu minori romani la Vatican. Un fost preot din Roma, Patrizio Poggi, care a executat cinci ani de inchisoare pentru agresiuni sexuale asupra unor minori, a denuntat carabinierilor, inca de pe 8 martie, o retea de prostitutie care aducea tineri, inclusiv romani, pentru preoti si prelati de la Vatican. Scandalul a devenit public abia acum, iar cotidianul local Corriere dela Sera afirma ca sunt implicati, potrivit dezvaluirilor fostului paroh al Bisericii San Filippo Neri din capitala Italiei, noua prelati, care beneficiau de serviciile unei filiere sexuale "bine organizate si gestionate". Patrizio Poggi, in varsta de 46 de ani, a mentionat, in denuntul sau, ca cel care se ocupa de selectarea tinerilor era un carabinier, care ii cauta pe acestia intr-un local gay, "Twink", si in zona acestuia, pe bulevardul Giolitti, in apropiere de gara din Roma. Erau acelasi cei "infometati si disperati". Acelasi prelat a precizat ca de "recrutare" in cadrul acestei retele se ocupau, de asemenea, directoarea unei mici agentii matrimoniale si "un personaj care tinea contabilitate la negru in parohia San Filippo Neri", unde a fost preot Patrizio Poggi, informeazaRomania Libera.

Dupa esecul Nabucco, Romania dezgroapa proiectul AGRI. Harta rutelor de gaze din regiune. Dupa esecul Nabucco, gazoduct care ne-ar fi adus investitii de circa 1,5 miliarde de euro si o noua sursa de energie ieftina, Romania se agata de un proiect uitat in strategiile energetice din ultimii ani, respectiv AGRI, un sistem de conducte si terminale de lichefiere, respectiv regazeificare, care sa ne conecteze de sursa gazelor azere, pe ruta Georgia-Marea Neagra. Premierul Victor Ponta s-a intalnit joi cu oficialii azeri, la o zi dupa ce grupul OMV, actionar Nabucco, a fost instiintat de decizia consortiului de la Shad Deniz de a elimina proiectul Nabucco din cursa pentru etapa a doua a exploatarii uneia dintre cele mai mari rezerve de zacamant din lume, in conditiile in care resursele interne ale Romaniei se vor epuiza in urmatorii 50 de ani, scrieGandul.

DW: Primul summit UE cu atmosfera post-criza. Summitul european are pe agenda o initiativa de deschidere a pietei muncii catre tineri. Dar sefii de state si de guverne mai au si alte subiecte fierbinti pe agenda. Uniunea Europeana poate sa isi mai traga putin sufletul: dupa ani de zile, criza financiara nu mai este capul de afis al agendei comunitare. Nimeni nu se mai asteapta ca vreun membru UE sa se pregateasca de parasit zona euro. Doar recesiunea nu se lasa infranta - iar una dintre pagubele colaterale ale retardului economic este piata muncii: 26 de milioane de europeni sunt someri; dintre acestia, sase milioane sunt tineri. Un trist record. Acesta e contextul summitului european programat astazi (27.06.2013) la Brussel. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso a vorbit, in avanpremiera intalnirii, despre nevoia urgenta a unor masuri eficiente impotriva crizei sociale. Or, a completat presedintele Comisiei, se impune un "consens european" in privinta cailor de crestere economica, a dezvoltarii pietei muncii si a competitivitatii acestora. "Daca nu le vom gasi impreuna vom evolua separat", a conchis demnitarul comunitar, anuntaDeutsche Welle.

Cardul de sanatate, dovada lucrului facut de mantuiala. Productia cardurilor, care ar trebui sa contina si un certifi cat digital emis de Ministerul de Interne, a fost mult intarziata. Nu s-au gasit inca bani pentru cititoare si nu a fost stabilita nici modalitatea de distributie. In ciuda promisiunilor optimiste ale noului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cardurile ar putea sa nu fie gata nici pana la sfarsitul acestui an. Date indispensabile de la Ministerul de Interne nu au fost inca inscriptionate, iar fondurile pentru cititoare lipsesc cu desavarsire. Nu se stie nici cum vor fi distribuite documentele catre populatie, avand in vedere ca personalul din casele de asigurari este insuficient, iar medicii de familie refuza sa fie "secretarii" pacientilor, informeazaEVZ.

Legenda Ecaterinei Teodoroiu: intre fals si adevar - ce spun Arhivele Militare. Galeria romancelor eroine alatura femei tinere din diverse epoci, animate de dragostea de tara si spiritul de sacrificiu de care au fost capabile in situatii extreme. Arhivele si literatura istorica pastreaza, astfel, memoria unor femei precum Drusa, eroina de la Bobalna din timpul rascoalei din 1437, Anca Zin, care a cazut in focul rascoalei din 1514, Maria Putoiana, luptatoare in oastea lui Mihai Viteazul, Ecaterina Varga, "Doamna motilor", ridicata la razmerita, arestata si intemnitata in timpul revolutiei din 1848 din Transilvania, Ana Ipatescu, pistolara de pe podul Mogosoaiei, "o femeie oachesa, inalta, cu esarfa tricolora pe pieptul ei si inarmata ca cel dintai luptator", Elena Varnav, care, la 24 de ani, a purtat la 1848 stindardul libertatilor Moldovei, Alexandrina Haralambie, fiica generalului Gheorghe Magheru, Maria Rosetti, care a condus actiunea de eliberare din prizonierat a fruntasilor pasoptisti, Mariuca Zaharia, fetita de 12 ani, rapusa de un glont pe 6/19 august 1917, in apropierea padurii "La Razoare" de langa Ratesul lui Haret, in timp ce-l inlocuise pe telefonistul de la postul de observatie din livada bunicului, cazut la datorie, sau maica Mina (Marina) Hociota din Salistea Sibiului, sublocotenent in Primul Razboi Mondial, decorata in 1918 cu "Crucea comemorativa" si in 1968 cu Medalia "Virtutea ostaseasca" clasa I. Integral inAdevarul.