Acasa la salvatorii din Muntenegru. Povestile ingerilor care ne-au scos mortii si ranitii din autocarul cazut in prapastie. "As fi luat cate doi oameni in spate, dar nu am putut ajunge la ei. De teama pentru vietile lor, am inceput sa plang". Asa isi incepe sirul amintirilor Vasili Kukac (70 de ani), unul dintre localnicii din Morata care au ajuns, in Duminica Rusaliilor, la autocarul mortii din Muntenegru, scrie Adevarul. Un alt erou salvator, Stevan Stevanovici (29 de ani), a coborat printre primii in prapastie. A scos oamenii din autocar, a carat targa dupa targa. "Au fost scene ingrozitoare. Putini mai aveau puterea sa urle de durere, din cauza oaselor rupte! Carnea cadea de pe ei!".

colaj subiectele zileiFoto: Hotnews

"Strainul", numele de cod al Securitatii pentru Regele Mihai. Exilul de aproape o jumatate de veac al Regelui Mihai nu a insemnat doar interdictia de a reveni in tara, noteaza protv.ro. Securitatea comunista l-a urmarit pas cu pas. La Bucuresti, Directia "Dezinformare" a fostei politii politice a avut mare grija sa-l denigreze pe fostul monarh. I se spunea, codificat "Rex" si "Leon", iar din 1975 si "Strainul". Prima nota informativa despre Regele Mihai este datata 31 decembrie 1947. Era surprinsa starea de spirit din Capitala, a doua zi dupa ce regele fusese silit de comunisti sa renunte la tron.

Infiintarea regiunii Dobrogea tulbura apele in sud-est, titreaza Romania Libera. Infiintarea Regiunii Dobrogea nu e privita cu ochi buni de presedintele CJ Braila, Gh. Bunea Stancu, care vrea ca Tulcea sa ramana alaturi de Galati si Braila. Radu Mazare, edilul Constantei, are o cu totul alta parere: "Mi se pare naturala si fireasca o regiune cum este Dobrogea. Pentru ca avem mult mai multe similitudini de idei, de comportament intre noi, cei din Constanta si cei din Tulcea, decat cu moldovenii. Moldovenii sunt simpatici, au fete frumoase, dar au alta modalitate de a gandi". Presedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, ii tine isonul lui Mazare: "Am vorbit cu cetatenii din Tulcea. Vreau sa va spun ca in unnimitate, chiar cu exaltare, oamenii spuneau ca daca vom reusi sa facem acest lucru putem intra in istorie. Am stat de vorba si cu primarii din Tulcea si toti, la unison, isi doresc crearea Regiunii Dobrogea".

Lectia de patriotism a Larisei Tudor, singura femeie din Romania care a absolvit West Point, cea mai mare academie militara din lume. Desi ar fi putut ramane linistita peste ocean, singura femeie din Romania care a absolvit West Point, cea mai mare academie militara din lume, s-a intors acasa, scrie Adevarul.ro. Extrem de mandra si de atasata de tara ei, Larisa Tudor va face exact ceea ce si-a dorit: isi va continua munca, acum in calitate de sublocotenent al Armatei Romane. Are doar 23 de ani si un zambet care topeste cu siguranta toate inimile. Putini banuiesc ca in spatele tinerei elegante si delicate se ascunde o poveste de viata impresionanta, izbanzi dobandite prin enorm de multa munca intr-o lume in care femeile care reusesc sunt extrem de putine.

Familia lui Stefan Sileanu, zguduita de un scandal de rapire internationala. Fata actorului isi acuza sotul ca i-a luat copilul, printr-o actiune ca in filme. Al doilea copil locuieste cu tatal, in Suedia. Ana Maria Sileanu si sotul ei se afla in divort si au custodia comuna a copiilor. Nenorocirea a intrat in casa cunoscutului actor in urma cu doua luni, cand Andreas, nepotul sau in varsta de cinci ani, ar fi fost rapit din curtea unor vecini, unde se juca. Cel care a pus planul la punct ar fi fost chiar ginerele actorului. Desi tragedia s-a produs in primavara acestui an, actorul a incercat sa tina totul departe de ochii presei. "Este o prostie ca s-a aflat, nu doresc sa fac niciun fel de declaratie. Exista un proces in derulare si asteptam un verdict", a spus Stefan Sileanu, citat de evz.ro.

Cum functioneaza o institutie fantoma. Eficienta unei institutii a statului este pusa sub semnul intrebarii de chiar cel care o conduce, relateaza Romania Libera. Presedintele Consiliului National al Persoanelor Varstnice, Preda Nedelcu, ar desfiinta toate posturile de la nivel judetean carora nu le gaseste nicio utilitate si este dezamagit ca dezbaterile referitoare la varstnici, din interiorul institutiei, nu au ecou la nivel guvernamental.

Romania, romii si Europa. Dupa ce Comisia UE a solicitat mai multor state membre, intre care si Romania, sa puna capat marginalizarii membrilor etniei rome, problematica si-a aflat imediat un ecou in presa. Intr-un interviu acordat ziarului Wiener Zeitung, Traian Basescu admite ca avem probleme, coruptia de pilda, care nu pot fi negate, dar precizeaza concomitent ca fenomenul coruptiei nu este apanajul exclusiv al tarii sale. Dialogul abordeaza si problema discriminarii romilor, presedintele admitand ca abia atunci cind se va recunoaste deschis ca romii genereaza probleme, care se cer solutionate, abia atunci vor fi infaptuite si unele progrese, informeaza Deutsche Welle.

Cum a fost angajat nepotul din Flamanzi la cabinetul fostului judecator CCR Aspazia Cojocaru: "Va rog sa nu ma mai deranjati!". In iunie 2012, la cabinetul Aspaziei Cojocaru, la acea data judecator la Curtea Constitutionala, a fost angajat prin concurs Ciprian Sadagurschi, cu care magistratul constitutional este inrudit, informeaza gandul.info. Ciprian Sadugurschi, absolvent de drept, a fost angajat pe un post de consilier la cabinetul matusii sale. Initial, angajarea a fost temporara, dar la finalul anului trecut o comisie condusa chiar de catre Aspazia Cojocaru l-a titularizat pe functie. Acum, nepotul Aspaziei Cojocaru este angajat tot ca si consilier la cabinetul judecatoarei CCR Iulia Motoc. Ciprian Sadugurschi, Aspazia Cojocaru si Iulia Motoc au refuzat sa comenteze informatia. Legea spune insa ca, avand in vedere gradul de rudenie indepartat, nu exista un conflict de interese de natura penala.

Romanii la biblioteca: atrasi cu Internet si serviti c-o carte, titreaza evz.ro. Peste 2.300 de bilioteci publice au fost dotate cu tehnologie moderna. In provincie, la biblioteca se completeaza si cereri de subventii agricole. Numarul celor care au calcat pragul bibliotecilor publice s-a dublat de cand Programul national "Biblionet - lumea in biblioteca mea" a facilitat accesul la internet prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice, a dezvaluit Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet in Romania. Investitia se ridica la 26,9 milioane de dolari si este finantata de Fundatia Bill & Melinda Gates.