Scandalurile de la bacalaureat, o miza de 200.000.000 de euro. Dezbaterile aprinse in jurul celui mai "penal" bacalaureat din ultimii 20 ani arata ca tendinta generala ar fi mai degraba de revenire la un examen mult mai prietenos. Un motiv plauzibil este si acela ca, din cauza scaderii numarului absolventilor, facultatile au inceput sa piarda sume uriase. Cifrele ultimilor ani arata - potrivit Anuarului Statisc al Romaniei publicat de INS - ca facultatile sunt in piedere de studenti din cauza promovabilitatii scazute la bac: numarul studentilor (la stat si la privat) a fost de 891.000 in 2008-2009, apoi 775.000 in 2009-2010. In anul 2010-2011, a scazut la 673.000 studenti, iar un an mai tarziu la 600.000. Estimarea pentru 2012 - 2013 a fost de 550.000. Taxa de scolarizare la Spiru Haret spre exemplu este intre 2.000 si 2.500 de lei, iar la Dimitrie Cantemir de 2.400 lei (560 euro). La aceasta suma se adauga tot felul de taxe greu de evita, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Daniel Funeriu, ministrul care a introdus BAC-ul filmat arata cum se extinde flagelul fraudei la examene: "Retelele de colectare a spagilor au ca destinatie partidul". Fostul ministru al Educatiei a explicat, pentru Evenimentul zilei, cine sunt principalii beneficiari ai fraudarii examenelor nationale, dar si despre posibilele scenarii privind rezultatele Bacalaureatului. "Ministerul Educatiei, in mandatul meu, a inceput sa combata frauda, sper ca si acum sa faca acelasi lucru. Este clar, pe de alta parte, ca reteaua spagilor din educatie, pe drumul parinti-elevi-supraveghetori-directori/sindicate-politicieni incearca sa se restructureze, iar actuala guvernare nu face suficient sa o destructureze", a declarat Funeriu intr-un interviu acordat EVZ.ro

Fantomaticul cvorum. Manipularea politica a cvorumului de participare la referendum este posibila doar din cauza incertitudinii in care se complace intreaga administratie. Administratia romaneasca nu se poate intemeia pe nicio evidenta cat de cat sigura. Recensamantul este relativizat de insisi autorii sai, care isi recunosc incompetenta, iar listele electorale alcatuite de autoritati au fost denuntate de prea multe ori in ultimii 20 ani ca sa mai inspire incredere. De regula, listele electorale sunt supradimensionate din neglijenta administrativa sau din diferite interese practice. Nu stim asadar cu minima aproximatie cati cetateni romani sunt si nu stim, prin urmare, nici cati cetateni romani au dreptul de a vota, scrie Deutsche Welle.

Se naste noua Axa Antioccidentala? De vineri se desfasoara, in Marea Japoniei ceea ce un amiral chinez a numit "cel mai mare exercitiu naval comun desfasurat vreodata" de China impreuna cu Rusia. Analistii militari si politici vad in aceste exercitii o dovada in plus ca Rusia si China formeaza o alianta impotriva SUA si Occidentului. La manevre participa 18 nave de suprafata, un submarin, trei avioane de lupta, cinci elicoptere ce pot fi lansate de pe mare si doua unitati de comanda. Acest exercitiu este menit sa sublinieze trei lucruri. Pe de o parte dorinta Chinei de a deveni o putere maritima globala, care sa reprezinte o provocare la dominatia americana in Pacific. Frustrarea chinezilor este ca accesul lor spre Pacific este blocat, in Marea Chinei de Est de arhipelagul Ryukyu, care, din punct de vedere legal, apartine Japoniei, din punct de vedere militar si stategic apartine Statelor Unite, scrie Romania libera.

Dialog cu un jurnalist rus: "Tara mea e nemultumita ca Romania a aderat la UE fara sa ne consulte. E ca o tradare". In preajma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, am avut prilejul sa discut cu un ziarist rus, de la cea mai importanta Agentie de presa din tara lui. Se afla la Chisinau, eu la fel, amandoi aveam un serviciu in capitala Republicii Moldova. "Am auzit ca vreti sa aderati la Uniunea Europeana". "Da, asa este". "Dar, pe noi ne-ati intrebat?" "Care noi?" "Noi, Federatia Rusa". "Nu. Trebuia?" "Da, negresit. Tara mea e nemultumita de atitudinea Romaniei, nu s-a asteptat ca aceasta sa faca un asemenea pas fara sa fim consultati. E ca un fel de tradare...". La a doua cana de vin, i-am spus: "Sa presupunem ca Romania a gresit... Ce veti face, cum veti reactiona la gestul ei de-a dreptul indraznet?" "Vom demonstra ca tara dumneavoastra nu merita sa intre in UE, avem mijloacele noastre... Pana atunci, cumparam tot ce se poate cumpara in Romania, la preturi care ne convin. Apoi, asteptam...", scrie Adevarul.

Fostul lider al nord-coreenilor Kim Jong il a cheltuit intr-un an aproape un milion de euro pe coniac. Nord coreenii traiesc intr-o saracie lucie, dar asta nu i-a impiedicat pe liderii tarii sa cheltuiasca sume impresionante de bani pentru a-si satisface poftele. Gusturile extravagante ale actualului lider al nord coreenilor Kim Jong sunt trasaturi de familie. Tatal sau, Kim Jong iI, a fost declarat cel mai fidel client al companiei de coniac Hennessy. El a cheltuit intr-un singur an peste 800.000 de euro numai pentru aceasta bautura, pe care a cumparat-o de la brand-ul mai sus mentionat, noteaza Daily Mail, citat de Gandul.