Barometrul coruptiei din Tribunal. Dupa arestarea judecatoarelor spagare, liftul nu se mai blocheaza. Lifturile de la Tribunalul Bucuresti au ajuns celebre dupa ce doua judecatoare se blocau in ele si negociau spaga intre etaje. Antonela Costache si Viorica Dinu au fost pacalite de procurorii DNA ca ascensoarele moderne sunt imbracate in aluminiu si nu se pot face interceptari. Unul dintre complicii judecatoarelor, grefierul Sorin Vasilescu, ii explica avocatei lui Dinel Staicu cum decurg tratativele cu Antonela. "Si daca vrei sa te vezi cu ea, i-a zis ca cica s-ar bloca cu liftu" pana sus la... asa... Sa bage avocata", spunea grefierul. Angajatii de la Tribunal au constat ca lifturile nu se mai blocheaza atat de des de cand au fost arestate cele doua judecatoare. Ce alte "spagi" si negocieri se duc intre cei patru pereti de aluminiu ai lifturilor de la Tribunal poti afla doar daca stai o zi intreaga si te transformi intr-un fel de liftier, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce inseamna Dacia pentru Romania: 7,7% din exporturi, 2 milioane de autovehicule trimise in afara tarii si 7,5 milioane de metri cubi de piese. Dacia, cel mai mare exportator al Romaniei, a livrat in strainatate din 2005 pana in prezent peste 2 milioane de autovehicule prin Centrul Logistic din Mioveni, potrivit unui anunt al producatorului auto, citat de Mediafax. Activitatile Uzinelor Dacia si ale platformei logistice de la Mioveni au generat anul trecut 7,7% din exporturile Romaniei. Uzina de Vehicule Dacia produce masini, dar si piese pentru alte uzine ale grupului Renault. La nivelul anului trecut, 93% din productia uzinei a fost exportata. Unitatea asigura productia modelelor din gama Dacia - Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway si Duster; dar si Renault Symbol, cu o cota de 16% in prezent. Fabrica are peste 8.500 de salariati, iar productia zilnica este de 1.390 unitati, anuntaAdevarul.

Autostrada A4: In vacanta spre Litoral, printre rulouri si asfalt topit. ncepute in 2008, lucrarile de realizare a autostrazii A4 -centura ocolitoare Constanta, nu sunt incheiate nici in prezent. Lucrari de asfaltare desfasurate pe cativa kilometri pe doua din cele patru benzi ale autostrazii, in zona nodului rutier Agigea, vor pune la incercare nervii soferilor care circula spre sudul Litoralului. Niciun sezon estival fara lucrari pe drumurile folosite intensiv de turisti, aceasta pare a fi deviza Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Recent firmele Astaldi si FCC care au castigat in 2008 lucrarile de realizare a centurii ocolitoare Constanta au inceput lucrarile de asternere a statului final de asfalt pe o portiune de cativa kilometri in vecinatatea sensului giratoriu de la Agigea, informeazaRomania Libera.

Locul din Romania unde 13 alesi n-au mai venit la munca de un an. "Eu sunt femeia de serviciu, nu i-am mai vazut nici nu mai stiu de cand". Se intampla in Romania: 5000 de oameni aleg 13 consilieri locali; alesii vin la munca de trei ori; o cearta pe functii, o tradare si un happy-end: niciunul nu mai calca in primarie aproape un an; ramas singur, fara buget si fara consilieri, fara bani de drumuri sau de ziua comunei, primarul se pregateste de alegeri anticipate pe datorie. La Buntesti, in Bihor, pentru primarul Sorin Degau, nimic nu mai e ca acum patru ani "cand eram noi, PDL-ul, la guvernare". Doar locul sfintit pentru sala de sport cu o tribuna de 150 de locuri a ramas tot acolo. Si primarul, "tradat", la al patrulea mandat, de un coleg de partid care i-a aruncat in aer majoritatea din Buntesti, scrieGandul.

DW: Modelul francez. Romania a imitat modelul constitutional francez, producand un sistem politic care nu functioneaza. Este poate momentul sa preia si partile bune. Consiliul Constitutional francez a invalidat recent conturile de campanie ale fostului presedinte Nicolas Sarkozy. Pentru Romania este o stire importanta din cel putin doua motive: pentru ca institutia similara de la Bucuresti a fost copiata dupa cea franceza si pentru ca aduce aminte, prin contrast, de starea moralmente deplorabila in care se gaseste Curtea Constitutionala din Romania. Aleasa cu predilectie dupa criteriul loialitatii politice, curtea de jurisdictie constitutionala de la Bucuresti uimeste de fiecare data prin precizia cu care confirma ipotezele cele mai intunecate, anuntaDeutsche Welle.

Spaga de la BAC 2013. SRI l-a informat si pe premier despre existenta unor cazuri de coruptie la examenele de Bacalaureat. Anchetele fraudelor din invatamantul romanesc, care au inceput sa "curga" pe banda rulanta, in mai multe judete din tara, au "in spate" o vasta operatiune anti-coruptie declansata de Serviciului Roman de Informatii (SRI), la nivel national. Purtatorul de cuvant al institutiei, Sorin Sava, a dezvaluit marti seara, la Realitatea TV, ca SRI a informat Ministerul Educatiei, Ministrul Public, dar si pe premierul Romaniei despre existenta unor indicii clare de coruptie in unitati de invatamant, inainte de declansarea operatiunii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". "Atunci cand apar vulnerabilitati ce pot determina anumite disfunctii majore in anumite domenii de interes pentru segmente largi de populatie, printre care, aici, ma refer si la domeniul educatiei, SRI are obligatia de a informa factorii abilitati", a spus oficialul SRI, informeazaEVZ.

"Dobrogea ar trebui sa fie autonoma fata de restul tarii". Independenta regiunii de sud-est, vehiculata la Constanta. Exista constanteni care considera ca Dobrogea ar trebui sa fie mai mult decat o regiune a tarii. Suparati pe alba-neagra regionalizarii, care aseza Constanta dupa Braila sau Focsani la desemnarea drept resedinta a regiunii de Sud-Est, mai multi constanteni sunt de parere ca Dobrogea ar trebui sa devina autonoma. Potentialul economic este principalul argument al desprinderii administrative a Dobrogei de tara. Regionalizarea Romaniei gandita in formula de 8+1 regiuni aprinde discutiile pro si contra noii administrari teritoriale. Dobrogea ar urma sa fie cea de-a 9-a regiune a tarii, formata numai judetele Constanta si Tulcea. Administratia locala isi doreste enorm conducerea regiunii, avandu-l ca mare sustinator pe insusi ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, scrieAdevarul.