Cui a cerut bani Gruia Stoica ca sa plateasca cele 202 milioane de euro pentru CFR Marfa. Privatizarea CFR Marfa incinge spiritele intre cele doua palate. La o luna de la anuntarea Grupului Feroviar Roman (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, drept castigator al licitatiei pentru pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfa, contractul de privatizare nu a fost inca semnat. Statul asteapta inca incasarea celor 202 de milioane de euro pentru pachetul de 51% din actiunile operatorului de transport de marfa. Potrivit unor surse gandul, Gruia Stoica ar fi incercat sa obtina un imprumut de la doua mari banci din strainatate, dar a fost refuzat. Una dintre banci a cerut ca in schimbul imprumutului sa garanteze cu pachetul majoritar la GFR, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Regionalizarea baronilor. Adevaratul motiv al mutarii fisculului de la Timisoara la Deva. Unul din apropiatii PNL-istului Radu Rusanu ar urma sa controleze fiscul regiunii Vest. Afirmatia vicepremierului Liviu Dragnea, ca sediul regional al Autoritatii Nationale de Administratie Fiscala, pentru regiunea Vest, va fi la Deva si nu la Timisoara, a scos ieri in strada peste 600 de angajati ai fiscului din Timisoara. Miza instalarii centrului la Deva este insa politica si are legatura cu impartirea zonelor de influenta intre PNL si PSD, a declarat o sursa pentru EVZ. USL Timis, impotriva "regionalizarii" finantelor. Liderii celor doua organizatii judetene a PSD si PNL vor sa impiedice aprobarea Hotararii de Guvern care prevede stabilirea la Deva a viitorului sediu regional al Finantelor, in dauna Timisoarei, scrie si Romania libera.

Cum identifici piesele auto contrafacute care iti pot pune viata in pericol. Piesele auto contrafacute le pot aduce moartea soferului si pasagerilor din masina si inchisoarea celor care le vand. Legislatia s-a modificat la inceputul lunii, dupa ce politistii au gasit pe piata tot mai multe componente false. Pentru siguranta dumneavostra si a celor din jur, specialistii va sfatuiesc sa nu le cumparati, pentru ca provoaca defectiuni majore ale autoturismului, pana la accidente. Una din aceste doua bare este originala, alta contrafacuta. Desi cu ochiul liber nu se observa nicio diferenta, aceasta exista. Un test al ciocanului, extrem de simplu, arata clar diferenta, scrie StirileProTV.

Operatorii de cablu vor gratis stalpii statului pentru propriile retele. In ultimii cinci ani, cablurile de internet si TV ar fi trebuit sa dispara de pe stalpi. In loc sa justifice de ce cablurile nu sunt in subteran deja si stau ilegal pe cerul Capitalei, presedintele ANSIP, Mihai Batraneanu, cere tarife mici si reclama proiectul Netcity, pentru care a fost consultant tehnic. Consiliul General al Capitalei a decis, in 2008, ca toate cablurile de pe stalpi si cele care trec de pe un bloc pe altul sa fie ingropate. Cu toate acestea, multi operatori nu si-au construit propria retea, nici nu au inchiriat spatiu in cele existente, pentru a elimina "groapa de gunoi suspendata" a Bucurestiului, desi au avut la dispozitie cinci ani, scrie EVZ.

Reding: "Troica trebuie desfiintata!" / Rehn: "Troica este un element cheie!" / Ce se ascunde in spatele declaratiilor. Viviane Reding, comisarul european pe probleme de justitie, a solicitat dizolvarea Troicii, afirmand ca si-a depasit atributiile si ca Europa nu avea nevoie de interventia FMI-ului pentru a-si rezolva problemele. Troica este un jargon diplomatic si se refera la triumviratul format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, scrie europolitcs.ro. Troica a devenit tinta protestelor anti-austeritate in Portugalia, Grecia, Spania si Italia. "Troica a fost infiintata la initiativa membrilor din zona euro in anul 2010 si este un element cheie in tentativa noastra de a salva Grecia. Situatia nu este usoara", s-a aparat Oli Rehn, scrie EurActiv.ro.

De ce nu da Ucraina in judecata concernul Gazprom? Companii energetice europene au reusit sa obtina in justitie de la Gazprom reduceri de preturi. Ucraina in schimb, cumpara in continuare gaz rusesc la pret piperat. De ani de zile tema energiei este sursa de tensiuni intre Rusia si Ucraina. De cate ori se intalnesc responsabili rusi si ucrainieni, tema figureaza pe ordinea de zi, dar fara a se gasi solutii. Din 2009, Ucraina plateste pentru gazul rusesc cel mai mare pret in comparatie cu restul tarilor europene. Iar acesti bani lipsesc din bugetul guvernului de la Kiev, scrie Deutsche Welle.

Fascinatia "copilului regal", o afacere de sute de milioane. Pasiunile si agitatia din jurul "copilului regal" au generat o adevarata afacere, posibil de ordinul a 280 milioane euro, pentru economia britanica, datorita turismului si vanzarii de suveniruri. "Royal baby", a carui nastere a suscitat interesul intregii planete, este primul copil al lui Kate Middleton si al printului William, ambii in varsta de 31 de ani si casatoriti in 2011, scrie Romania libera.

Fereste-te de supravegherea statului cu un serviciu smecher de criptare. S-a facut multa valva in jurul dezvaluirilor facute de Snowden, iar scandalul s-a concentrat in special pe drama omului spionat si nu pe consecintele generale ale dezvaluirii. Din cauza asta, n-au prea aparut informatii despre cum putem evita ca ANS-ul sa-si bage nasul in sufrageria noastra virtuala. O metoda de a te proteja de programe ca PRISM e codarea, scrie VICE.

Harta burlacilor din Romania. Unde traiesc cele mai multe femei necasatorite si care e judetul cu cele mai putine divorturi. Aproape jumatate dintre barbatii din Harghita sunt necasatoriti, judetul din centru tarii conducand, cu 48%, in topul burlacilor din Romania. In ceea ce le priveste pe femeile necasatorite, cele mai multe se afla in judetul Iasi, 37,9%. Potrivit datelor INS, in urma recensamantului din 2011, in top 10 al burlacilor din Romania se afla, in mare parte, aceleasi judete ca si in 2002, cand a fost efectuat recensamantul anterior, scrie Gandul.

Romania secreta vs Romania expusa vederii. Ce stim despre serviciile secrete din Romania? Stim ca nu stim si problema politica rezida in aceasta prea mare ignoranta. Cazul Hayssam ne arata care sunt sursele de mandrie ale statului roman: nu e vorba de mari constructii publice, nu e vorba de performanta sistemului scolar, a celui de asistenta medicala sau de asistenta sociala, ci de activitatile obscure ale serviciilor secrete. O tara fara autostrazi, cu caile ferate in faliment, cu scoli si spitale in criza se lauda cu "actiuni neautorizate" pe teritoriul altor state, scrie Deutsche Welle.