Theodor Paleologu: "Se pare ca promovezi in PDL daca ai avut un procentaj mai mic decat Vasile Blaga la alegerile parlamentare". Deputatul PDL Theodor Paleologu a acordat un interviu cu cartile pe fata "Evenimentului zilei". Acesta critica politica actualei conduceri a partidului, reprosandu-i presedintelui Vasile Blaga ca gireaza oameni care sunt "zerouri fara partid". "In afara de cateva persoane, se pare ca promovezi in BPN daca ai avut un procentaj mai mic decat Vasile Blaga la alegerile parlamentare", a declarat democrat-liberalul. Evenimentul zilei: Unele dintre opiniile dvs nu sunt primite tocmai pozitiv de conducerea partidului. Vi s-a atras atentia ca riscati o sanctiune, dupa exemplul dlui Preda? Theodor Paleologu: Nu. A spus Popoviciu (Alin Popoviciu, vicepresedinte PDL, care a cerut excluderea lui Paleologu - n.r.) prostia aia. Eu cred ca Popoviciu ar trebui suspendat. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Vasile Blaga ar fi sanctionarea lui Popoviciu. Sigur ca l-a certat in particular, a racnit la el, foarte bine a facut, dar nu-i suficient. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum s-a produs accidentul feroviar din Spania, soldat cu cel putin 78 de morti si 143 de raniti. Spania imbraca haine de doliu dupa cea mai mare catastrofa feroviara din ultimii 70 de ani, care s-a produs miercuri seara. Cel putin 80 de persoane au murit si alte 143 au fost ranite dupa ce un tren de calatori, care circula cu mai mult decat dublul vitezei permise pe ruta Madrid - Ferrol (in regiunea Galitia), a deraiat la periferia orasului Santiago de Compostela. Trenul Alvia de mare viteza, la bordul caruia se aflau 218 pasageri si patru angajati ai companiei feroviare Renfe, gonea, potrivit declaratiilor facute chiar de conductor, cu aproximativ 190 km/h pe un tronson unde limita era de 80 km/h. Inregistrarile camerelor de supraveghere arata cum trenul intra intr-o curba, avand viteza mare, iar cateva vagoane se desprind de pe sine, dupa care garnitura se rastoarna, iar cea de-a doua locomotiva ia foc, anuntaAdevarul.

30 de magistrati? Cat de influenta era reteaua spagii de la Tribunalul Bucuresti. In dosarul judecatoarelor Antonella Costache si Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucuresti, trimise in judecata in arest preventiv pentru coruptie, apar numele a circa 30 de judecatori la care, intre anii 2011-2013 ar fi intervenit, contra cost, intermediarii de eliberari din arestul preventiv sau de obtinere a unor pedepse mici si chiar de achitari. Din retea faceau parte, pe langa cele doua judecatoare, mai multi avocati si alti judecatori, impotriva carora inca nu s-au pus in miscare actiuni penale, dar au fost facute disjungeri pentru continuarea cercetarilor din dosarul principal trimis in judecata. Surse judiciare spun ca in vizorul procurorilor DNA ar fi circa 30 de magistrati, insa de la suspiciune la obtinere de probe concrete e mare distanta, iar inculparea si trimiterea in judecata se pot face numai daca se obtin probe solide, informeazaRomania Libera.

Vadim l-a exclus pe Funar din PRM-ul lui: "Un sarpe crescut la san". Funar rupe partidul si devine presedintele noului PRM. Corneliu Vadim Tudor l-a exclus, azi, din PRM pe Gheorghe Funar pentru cateva motive "socante", dupa cum sustine acesta. De fapt, fostul primar al Clujului spera sa fie ales, statutar, presedinte al PRM, sambata la Alba Iulia, in cadrul unui Congresul Extraordinar. Cand fiecare se cearta cu fiecare intr-o tara dezlantuita, Vadim si Funar nu scapa nici ei ocazia sa se zdrobesca intr-un razboi fratricid. "Sarpele crescut la sinul PRM: Gh. Funar" titreaza "Tricolorul" in ultima sa editie si urmeaza in material: "Impins de la spate de o nevasta abuziva si carierista, care vrea sa-l vada, iar, sef de partid (dupa ce a bagat in groapa PUNR-ul), Gh. Funar musca mina care l-a facut senator, timp de 4 ani. (...) Acum, Funar se gudura pe linga colonelul de Securitate Dan Voiculescu, caruia (impreuna cu colonelul de Securitate Dumitru Badea si cu politrukul Cornel Ciontu) incearca sa-i vinda PRM-ul, pe 2.000.000 de euro. N-are nici o sansa, gasca lui e o sleahta de fripturisti nenorociti. Problema acestui Funar este ca a stat ascuns, ani de zile, ca un sarpe. Acum l-a durut capul si a iesit la drumul mare". Integral inGandul.

DW: Un nou partid, pe vechile dureri. De cele mai multe ori in Romania partidele si aliantele politice au ajuns la putere in urma unui vot negativ, de sanctionare a guvernarii anterioare, si nu prin programele si capitalul de incredere pe care acestea le-au prezentat publicului. Poate doar cistigarea alegerilor parlamentare si prezidentiale de catre Conventia Democrata si Emil Constantinescu in 1996 este exceptia de la aceasta regula nescrisa dupa care a functionat electoratul roman, anuntaDeutsche Welle.

Octav Bjoza a fost medaliat pentru suferintele din temnitele comuniste. A fost deportat de 14 ori si condamnat la 15 ani de munca silnica. Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania, Octav Bjoza, a primit o medalie comemorativa scoasa de Banca Nationala Romania cu ocazia implinirii a doua decenii de la infiintarea Memorialului de la Sighet. Distinctia a fost acordata celor care au indurat suferinte teribile in temuta inchisoare din Sighet. "Este un sentiment de apreciere in primul rand pentru cei care nu mai sunt printre noi. Intotdeauna la ei ne gandim. Ei n-au apucat, multi dintre ei, sa vada realizat acest memorial, n-au apucat sa vada nici Monumentul national al Rezistentei anticomuniste, care nu-i gata nici astazi, la 23 de ani si mai bine, n-au apucat sa vada in Capitala Romaniei un muzeu al Rezistentei", a declarat Octav Bjoza, informeazaAdevarul.

Cum dispare sub ochii nostri o ramura a poporului roman. Doar un numar extrem de mic de persoanemai vorbeste graiul istro-roman. Sub cerul albastru al Croatiei se consuma ultimul act din tragedia unei intregi ramuri a poporului roman. Comunitatea istro-romana este pe cale de disparitie si nici autoritatile romane, nici cele croate nu au gasit vreo solutie pentru a salva aceasta ramura a latinitatii. Chiar daca, in ultimul deceniu, autoritatile croate au luat masuri pentru a proteja aceasta comunitate care traieste in Peninsula Istria, iar istro-romanii sunt recunoscuti drept minoritate nationala in Croatia, aceste masuri nu pot compensa deceniile de asimilare fortata din perioada interbelica, in care cea mai mare parte a Peninsulei Istria apartinea Italiei, ori in perioada iugoslava, cand interesele istro-romanilor au fost sacrificate, scrieRomania Libera.