Subiectele Zilei: Romania in UE: Sa ne pregatim strategic pentru presedintia europeana din 2019; Dosarul IPRS Baneasa. Fabrica cumparata de Hayssam la pret de apartament; Peter Eckstein-Kovacs: "Relatiile dintre UDMR si Ungaria nu sunt amiabile"
Romania in UE: Sa ne pregatim strategic pentru presedintia europeana din 2019! Daca la Bucuresti se fac cu greu planuri pe un an, la Bruxelles se gandeste pe termen cel putin mediu. Sa incepem, asadar, pregatirea Presedintiei romane a Uniunii, din a doua parte a anului 2019 - indeamna Dan Luca, din capitala UE. Practic, avem inca 6 ani la dispozitie sa aratam partenerilor nostri si sa ne demonstram noua insine ca suntem foarte buni ca idei, proiecte si management al carmei clubului comunitar. Romania a aniversat la 1 ianuarie 6 ani de la aderarea la UE, au fost "6 ani frumosi", ai experimentarii, ai primilor pasi, mai mult sau mai putin hotarati pe calea europeana. Am reusit sa ne promovam anumite subiecte dragi -precum Marea Neagra si Dunarea - pe agenda UE, am trecut de la un portofoliu comisarial mai putin important (multilingvismul) la unul cheie (agricultura). Mai sunt inca multe de facut, dar nu trebuie dat la o parte cu usurinta si criticat ceea ce s-a facut deja, doar de dragul criticii. E bine sa fim ambitiosi, comparandu-ne cu tari intrate in 2004 in UE, precum Polonia, intelegand totodata ca sunt mai mature cu 3 ani ca noi la jocul european, reusind si o presedintie UE de succes, anunta Adevarul.
Guvernul a ajuns sa aiba 19 ministere dupa ce a fost reorganizat pe sub mana: Turismul, Energia si Apele au devenit ministere cu acte in regula. Dupa sapte luni in care i-a tinut in plan secund, premierul Victor Ponta le-a pus in mana lui Constantin Nita, Mariei Grapini, Anei Varga cate un minister in toata regula: cu sedii separate, personalitate juridica, Corp de Control, directii independente si chiar cate un compartiment de informatii clasificate. In loc de 16 ministere, Guvernul are, practic, in acest moment 19. Ministrii delegati vor avea primul si ultimul cuvant in numirea sefilor autoritatilor din subordine, in deciziile privind achizitiile, in marile contracte. Pana acum erau doar consultati, ministrul avand decizia si semnatura finala. Fiecare va avea in subordine cate doi secretari de stat si un secretar general, iar Nita primeste in plus un subsecretar de stat, ca secund. Modificarea a fost operata prin trei Hotarari de Guvern, oficializate pe 10 si pe 24 iulie, ocolind astfel pixul presedintelui Traian Basescu. O schimbare efectiva a structurii Guvernului, prin infiintarea a trei noi ministere cu aceasta titulatura, ar fi trebuit aprobata de Parlament si ar fi adus Guvernul din nou la mana lui Basescu pentru a semna decretul, informeaza Gandul.
DW: Uniunea monetara, la un an de la discursul lui Mario Draghi la Londra. In urma cu exact un an, presedintele BCE Mario Draghi a reusit, cu doar doua propozitii, sa puna capat speculatiilor impotriva euro: Banca Centrala va face totul pentru a salva euro - acesta a fost mesajul lui Draghi. Unde se afla azi moneda unica? Parea doar un discurs de rutina in fata bancherilor de la Londra, dar data si timpul fusesera alese cu grija. Printre ascultatori se aflau printul Charles, premierul britanic David Cameron si sefa FMI Christine Lagarde. Presa si alti reprezentanti importanti ai opiniei publice erau la randul lor de fata in momentul in care presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi a lansat la 26 iulie 2012 mesajul decisiv: "BVCE este gata sa faca orice pentru a salva euro. Credeti-ma, va fi de ajuns", scrie Deutsche Welle.
Fenechiu anunta licitatii desi nu mai e ministru. Desi nu mai este membru al Guvernului din data de 12 iulie, Relu Fenechiu apare in documentele Ministerului Transporturilor referitoare la organizarea unei licitatii publice in valoare de 1,3 milioane de euro. Joi, 25 iulie, pe site-ul public www.elicitatie.ro, a fost postat un anunt de participare la o licitatie referitoare la "contractarea de lucrari de asistenta tehnica pentru pregatirea Programului Operational Sectorial Transport 2014-2020". La categoria "persoane care detin functii de decizie in cadrul autoritatii contractante" este trecut "Relu Fenechiu - ministru", impreuna cu alti oficiali din minister: "Tiberiu Barbuletiu - secretar general, Valentin Florin Trifan - secretar general adjunct, Anca Botoc - director cabinet ministru, Petre Neacsa - director general adjunct, Florentina Sabina Muresan - sef serviciu, Marcel Ioan Bolos - director general, Mihaela Dinca - director general adjunct si Bogdan Ionut Raileanu - sef serviciu", anunta EVZ.
Peter Eckstein-Kovacs: "Relatiile dintre UDMR si Ungaria nu sunt amiabile". Fostul consilier prezidential, Peter Eckstein-Kovacs, sustine ca relatiile dintre UDMR si Ungaria nu sunt "amiabile", dar ca exista o dorinta de imbunatatire a acestora din partea ambelor parti. Declaratia vine in contextul vizitei premierului ungar, Viktor Orban, in Romania, care va participa la tabara de vara "Balvanyos" de la Baile Tusnad si va avea o intalnire cu liderul UDMR Kelemen Hunor. "Relatiile dintre UDMR si Ungaria nu sunt amiabile. UDMR ar fi absurd sa aleaga calea razboiului cu guvernantii din Ungaria. Astfel, discutiile sunt mai bine sa fie facute fara prezenta presei. Exista divergente, dar exista si o dorinta de imbunatatire a acestor relatii din partea ambelor parti", a declarat Peter Eckstein-Kovacs , pentru "Adevarul". Peter Eckstein-Kovacs a precizat ca, de 23 de ani, premierul Ungariei participa la lucrarile Universitatii de vara. "Premierul Ungariei vine de 23 de ani in Romania, in mod consecvent, la aceasta tabara. Este o prezenta constanta. Este un lucru normal sa se intalneasca cei doi reprezentanti", a adaugat Eckstein-Kovacs, informeaza Adevarul.
Romania isi lasa 200 de militari in Afganistan dupa marea retragere a coalitiei. Oficiali NATO pentru Gandul: Inca nu exista un plan post-2014. Romania va pastra, dupa 2014, 200 de militari in Afganistan, care vor ajuta la instruirea trupelor afgane dupa perioada de retragere decisa anul trecut la summitul de la Chicago, au anuntat vineri, la Sibiu, premierul Victor Ponta si ministrul Apararii, Mircea Dusa. Planurile dispar, insa, dincolo de finele lui 2014, cand ar trebui sa inceapa noua misiune NATO in Afganistan, non-combatanta, care se va numi "Resolute Support". Oficiali de varf din cadrul Aliantei Nord-Atlantice au declarat pentru gandul ca nu exista inca un plan al membrilor misiunii ISAF in Afganistan pentru perioada post-retragere. Aceasta mai ales pentru ca americanii inca isi negociaza prezenta militara cu guvernul lui Hamid Karzai, scrie Gandul.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO