Arad. Europenii ne lauda pamanturile: Investitorii italieni, interesati de agricultura romaneasca. Reprezentantii mai multor firme din Italia vor sa investeasca atat in ferme integrate, dar si in agricultura ecologica in special din Ardeal. Firmele italiene au devenit, in ultima perioada, tot mai concentrate pe agricultura din Romania. Oamenii potenti financiar din "Cizma"sunt interesati in primul rand de investitii in ferme integrate si in agricultura ecologica deocamdata din Ardeal, pentru ca, spun ei, pamanturile romanesti sunt fertile si pot obtine productii foarte bune. Dupa deschiderea, in luna mai, a primei filiale din vestul tarii a Camerei de Comert Italiene pentru Romania, situata la Arad, zeci de firme din Italia si-au anuntat intentia de a incheia afaceri in tara noastra, asta dupa ce mai exista, deja, cateva mii in aceasta parte a Romaniei, noteazaRomania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ultima reduta in lupta Funar-Vadim: incepe bataia pe sediul central al partidului. Intr-un interviu acordatGandul, Gheorghe Funar a vorbit despre viitoarea strategie politica a PRM, in epoca post-Vadim, despre dorinta de reconstructie a partidului si recladirea organizatiilor, pana la finalul lui 2013, despre "revenirea acasa" a celor alungati de CV Tudor -deputati, senatori, presedinti de CJ -, precum si despre politica de aliante a noului PRM, potrivit careia "nu este exclusa, a priori, niciun fel de colaborare cu partidele existent in Romania, mai putin UDMR, care nu este partid politic". In legatura cu acuzele aduse de Vadim noii conduceri, aleasa la Alba Iulia, Funar a catalogat reactia Tribunului ca pe o "furie inutila", considerandu-l pe vechiul lider "las si mincinos".

Bilant: A trecut un an de a discursul lui Draghi la Londra. Ce s-a intamplat cu Euro? In urma cu exact un an, presedintele BCE Mario Draghi a reusit, cu doar doua propozitii, sa puna capat speculatiilor impotriva euro: Banca Centrala va face totul pentru a salva euro - acesta a fost mesajul lui Draghi. Unde se afla azi moneda unica? Parea doar un discurs de rutina in fata bancherilor de la Londra, dar data si timpul fusesera alese cu grija. Printre ascultatori se aflau printul Charles, premierul britanic David Cameron si sefa FMI Christine Lagarde. Presa si alti reprezentanti importanti ai opiniei publice erau la randul lor de fata in momentul in care presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi a lansat la 26 iulie 2012 mesajul decisiv: "BVCE este gata sa faca orice pentru a salva euro. Credeti-ma, va fi de ajuns.", scrieCapital.

Cale libera pentru privati spre fonduri UE. Jucatorii din mediul privat care deruleaza programe europene ar putea beneficia de o procedura simplifi cata a achizitiilor, care implica avantaje, dar si riscuri. Beneficiarii privati de fonduri europene nu vor mai fi obligati sa urmeze procedura de achizitii publice valabila in prezent, ci una mult simplificata, potrivit unui proiect de ordin elaborat de Ministerul Fondurilor Europene si aflat in dezbatere publica, pana pe data de 31 iulie. "Este o actiune logica pentru ca acesti beneficiari cofinanteaza proiectele din resurse proprii si sunt interesati sa utilizeze eficient banii", a spus zilele trecute ministrul de resort, Eugen Teodorovici, anuntaEVZ.

Ce vrea "Piata Universitatii" de la Sofia. La nici patru zile de la protestele in care 109 parlamentari, printre care trei ministri, au fost sechestrati timp de opt ore in cladirea Parlamentului de o multime furioasa, intre 35.000 si 50.000 de membri si simpatizanti socialisti s-au reunit sambata in apropiere de Muntele Buzlugea, pentru a sarbatori a 122-a aniversare a nasterii socialismului bulgar. Intre timp, in Piata Independentei din Sofia, astazi este cea de-a 45-a zi de proteste impotriva oligarhiei, a mafiei si a coruptiei politice. Protestele din Bulgaria au fost comparate cu cele din Turcia, Brazilia, Egipt si chiar cu Revolutia de Catifea de la Praga din 1989, scrieRomania Libera.

Conditiile de munca precare ale muncitorilor sezonieri din Germania. Cazurile unor romani, relatate de Deutsche Welle. Cazuri recente legate de accidente de munca mortale si concedieri abuzive, in care au fost implicati lucratori romani, pun in evidenta lacunele care le permit unor firme germane sa exploateze muncitorii sezonieri, relateaza Deutsche Welle. Un roman care a lucrat la un abator german timp de opt luni a fost concediat sub pretextul ca ar fi incercat sa ii asigure un loc de munca surorii sale in cadrul firmei. Barbatul a eludat agentia de recrutare, scutind 800 de euro, dar la scurt timp dupa aceasta el a primit un document in limba germana din partea companiei pe care i s-a cerut sa il semneze. Romanul l-a semnat fara sa inteleaga continutul, iar ulterior a aflat ca si-a semnat de fapt demisia, scrieMediafax.

Tiganii evacuati din centrul Londrei se intorc in Romania pe banii britanicilor, dar nu au de gand sa ramana acasa. Zeci de tigani romani, care au intrat in atentia oficialilor din Marea Britanie si care au fost trimisi acasa ca urmare a unei actiuni de amploare, au sfidat autoritatile si au promis ca se vor reintoarce la Londra cat de repede vor putea, potrivit unei anchete a ziarului "The Telegraph". Saptamana trecuta, autoritatile din Marea Britanie au dus la capat o operatiune importanta de evacuare a romilor care traiesc sub cerul liber in spatiile publice, trimitand acasa, in Romania, 24 de imigranti care au depasit perioada legala de sedere pe teritoriul britanic, noteazaAdevarul.

Interviu cu Ion Mihai Pacepa, cel mai inalt defector din lagarul sovietic. Pacepa: "Carlos Sacalul a primit cinci milioane de dolari pentru asasinarea mea". 28 iulie 1978. Ziua in care cel mai inalt defector din lagarul sovietic a cerut azil politic in Statele Unite ale Americii. Numele sau: Ion Mihai Pacepa, consilierul presedintelui Romaniei de la aceea vreme, Nicolae Ceausescu, si sef al spionajului extern. La 35 de ani de la defectarea sa, generalul Ion Mihai Pacepa a acordat in exclusivitate un interviu jurnalistului Andrei Badin pentru postul B1 Tv. Am o jena morala ca am fost securist si membru al nomenclaturii. In 1997 am publicat in Romania o scrisoare deschisa in care am calificat activitatea mea in Securitate ca o imensa eroare. Apartenenta mea din trecut la casta decazuta si corupta a nomenclaturii lui Ceausescu este alt motiv de jena morala. Acum, dupa 35 de ani de cand m-am rupt de Securitate, ma simt insa complet detasat de acel trecut, a afirmat Pacepa, potrivitEVZ.