Dosarul lui Voiculescu se umfla. Mai multe firme au depus plangere pentru santaj. Mai multe firme au sesizat Directia Nationala Anticoruptie ca au fost santajate de ANTENA, fiind obligate sa incheie contracte de publicitate pentru a nu le fi terfelita imaginea pe posturile TV ale trustului infiintat si controlat din umbra de Dan Voiculescu, spun surse judiciare. Practic, e vorba de mai multe autodenunturi. Exista si martori, deocamdata protejati, care ar fi relatat despre practicile de santaj ale ANTENA. Numele lor nu poate fi facut public pentru a nu se face presiuni asupra lor. Exista insa un nume de martor care a povestit cu lux de amanunte cum a decurs santajul. Este vorba de Mitica Dragomir, asociatul firmei cu care RCS&RDS a incheiat un contract de 3,5 milioane de euro, contract devenit subiectul santajului, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Recuperarea lui Hayssam si reversul medaliei. Presedintele Basescu mizeaza pe resuscitarea cazului Hayssam ca sa-si refaca imaginea deteriorata. Dar incercarea sa are implicatii mai putin favorabile. Problema este ca opinia publica nu stie nimic despre dedesubturile afacerii Hayssam. Exista jurnalisti care sugereaza ca stiu, dar nu pot fi pe deplin credibili, dintr-un motiv foarte simplu. Cine are acces la anumite informatii, este strict conditionat de ce-l care i le ofera. Ziaristul poate incalca consemnul, dar va fi pentru ultima data cand va primi informatii sensibile. Ca in orice profesie, exista si in jurnalism o doza de impostura. Exista medici, profesori, avocati care, pe langa o anumita pricepere, adauga o aura de stiinta pe care in realitate nu o poseda. Asa este si in presa, scrie Deutsche Welle.

Cum a incercat sa ne abureasca Victor Ponta, din nou, in cazul privatizarii CFR Marfa. Premierul Victor Ponta a dat de inteles ca nu va lua cartoful fierbinte al privatizarii CFR Marfa din mainile lui Traian Basescu si ca nu va participa la o eventuala sedinta a CSAT, daca aceasta va fi convocata in timpul cat se va afla in concediu. Sursele contactate de EVZ, arata clar ca acea hotarare la care a facut trimitere premierul nu are nicio legatura cu responsabilitatea CSAT pentru un procesul de privatizare, cum este cel al CFR Marfa, deoarece aceste activitati de natura economica nu intra in atributiile Consiliului, decat daca afecteaza siguranta nationala, dar numai dupa semnarea contractului si la sesizarea Consiliul Concurentei, scrie EVZ.ro

Ofensiva ortodoxista a lui Putin spre Vest. Un eveniment care a trecut aproape neobservat in presa occidentala a fost reprezentat de ceremoniile de celebrare a 1.025 de ani de la crestinarea rusilor de catre cneazul Vladimir al Kievului. Patru presedinti, in frunte cu Vladimir Putin, inclusiv Nicolae Timofti, multi capi ai bisericilor ortodoxe, in frunte cu Kiril al Moscovei, dar nu si Patriarhul Daniel, au exprimat, pe diferite tonuri, "unitatea spirituala" a popoarelor rasaritene. Pentru Putin, care a venit si cu propuneri concrete, miza o constituie subminarea Parteneriatului Estic si refacerea sferei de influenta a Rusiei in estul Europei. Rusii au obiceiul, mostenit de la comunisti, sa dea greutate si semnificatie istorica unui gest politic contemporan, asociindu-l cu evenimente istorice petrecute mai mult sau mai putin in acelasi interval de timp, scrie Romania libera.

"Adevarul despre cersetorii romani". Cum a descoperit englezul marea problema a romilor ajunsi in Marea Britanie. Realitatea ramane ca romii din Romania nu sunt cu nimic mai integrati in societate - cultural, financiar - decat au fost in orice alta perioada a istoriei noastre moderne. Dincolo de stereotipurile si discriminarile promovate in ultimele luni de presa - in special cea tabloida - din Marea Britanie, jurnalistii de la The Telegraph au descoperit si ei problema principala din dosarul romilor. Pornind de la o repatriere foarte mediatizata in Regatul Unit a catorva zeci de romi care stateau in celebrul Park Lane din Londra, englezii de la cotidianul britanic au obtinut un portret al adevaratei dimensiuni a excluziunii romilor din Romania. Toti romii care au fost trimisi, pe banii britanicilor, acasa, in Romania, strang acum bani pentru a se intoarce si a cersi acolo, scrie Gandul.

Cine era Sorin Terbea. Pasiunea pentru elicoptere i-a adus numai ghinioane, apoi moartea. Raman in spate afaceri cu salubrizare, hoteluri si un club de futsal. Terbea era cunoscut pentru micile sale excentricitati, iar pasiunea lui, elicopterul, i-a adus acum moartea. Omul de afaceri a fost implicat in urma cu doi ani in celebrul scandal de coruptie in arbitraj, alaturi de fostul sef al arbitrilor, Vasile Avram. Orice muresean stia ca "elicopterul negru" care traverseaza din cand in cand vazduhul orasului ii apartine omului de afaceri. Acesta este cunoscut pentru afacerile cu salubrizare, hoteluri si pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Futsal a Romaniei. Apropierea de clubul de fotbal FCM i-a adus numai probleme, iar elicopterul sau a fost in prim plan. Sorin Terbea este administratorul societatii Salubriserv SA, care a obtinut atat contractul de salubritate a orasului, cat si contracte pentru deszapezirea arterelor din oras si judet, scrie Adevarul.

Criminalii nevazuti ai Columbiei. Forta Armata Revolutionara din Columbia, sau FARC, a fost fondata in urma cu cinci decenii ca o armata marxista a poporului care lupta impotriva imperialismului capitalist si impotriva guvernului columbian, adesea brutal cu poporul sau. Iar de atunci FRAC tot duce un razboi sangeros prelungit. Insa, in ultimii ani s-a transformat intr-o forta de gherila care-i ameninta tocmai pe cei pe care initial trebuia sa-i protejeze. De ce? Pai, ca sa-si asigure teritoriul si terenurile profitabile de coca, FARC a ingropat mii de mine in zonele civile. Din 1990 si pana acum exista peste 10 000 de victime ale terenurilor minate din Columbia - locul al doilea in lume, dupa Afganistan, scrie revista VICE.

Inventii din greseala. Cum ne-a imbunatatit hazardul viata. Despre marile inventii s-a spus mai mereu ca au aparut din greseala. Nu-i tocmai asa, dar exista destule argumente ca aceasta teorie sa fie macar partial demna de luat in seama, mai ales ca pe lista apar teflonul, penicilina, cuptorul cu microunde sau viagra. Penicilina Mucegaiul de penicilinaEste, poate, cea mai importanta "intamplare din istoria medicinei". A fost descoperita de bacteriologul scotian Alexander Fleming in 1928. Intors din vacanta acesta a observat pe unul dintre vasele sale de laborator (curatat incorect) mucegaiul care a salvat viata a milioane de oameni de atunci incoace. Bine, nu chiar de atunci, pentru ca Fleming nu a realizat potentialul penicilinei si abia 13 ani mai tarziu, Howard Florey, Norman Heatley si Andrewa Moyer au oferit lumii sansa de a-si vindeca infectiile. Anestezia Sau solutia anestetica, daca vreti, e inca subiect de dezbatere, dar aparitia sa datorata hazardului e greu de combatut, scrie Business Cover.