Teroristul Omar Hayssam tepuia prin metoda "Boschetarul". "Stai in banca ta sau te omor!" vHayssam controla, prin intermediari, aproximativ 50 de societati comerciale. Tinta sirianului: profit maxim in timp scurt. Credite bancare neperformante, imobilele si utilajele cumparate si ipotecate erau instrainate, iar banii erau spalati prin mai multe firme fantoma. In final, banii bancilor ajungeau in conturile lui Omar Hayssam, iar utilajele la firmele sale care scoteau profit. "Din declaratiile martorilor si invinuitilor a rezultat ca persoanele care reprezentau firmele paravan erau de origine araba, nu vorbeau limba romana si, de cele mai multe ori, primeau o masa calda si cativa dolari, in schimbul semnarii actelor indicate de membrii grupului organizat," sustin procurorii DIICOT. Acest procedeu de fraudare este cunoscut in limbajul de specialitate ca metoda "Boschetarul", scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Conceptul de presedinte va supravietui presedintelui. Comentariile recente ale presedintelui Traian Basescu despre posibilii candidati la prezidentiale in 2014 spun de fapt un singur lucru: exista o mare penurie de personal capabil sa interpreteze un anumit rol. Dreapta pro-Basescu nu are practic candidati si acest lucru ar fi trebuit sa dea gandit strategilor politici. Din pacate cei care fac politica se incapataneaza sa inventeze figuri plauzibile, autoiluzionandu-se cu privire la sansele lor, in loc sa traga concluzii rationale din starea de fapt. Dreapta (sau stanga) pro-Basescu nu are candidati pentru simplul motiv ca modelul prezidential a fost epuizat. Nu exista nimeni care sa faca fata nu sarcinii reale de a fi presedinte (sunt destui in politica romaneasca asa decazuta cum este), ci care sa urmeze modelul secatuit si dus pana la ultimile consecinte de actualul presedinte, scrie Deutsche Welle.

Metoda Bechtel de a reduce costurile la Autostrada Transilvania: Un strat mai subtire de asfalt. La negocierile purtate in 2011, atunci cand la sefia Transporturilor se afla Anca Boagiu, compania americana Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, a propus companiei de drumuri un alt tip de structura pentru a avea costuri mai mici. In acel an, ministrul transporturilor de atunci spunea ca americanii au fost de acord, in urma negocierilor, cu preturi fixe la lucrarile pe cele doua tronsoane de autostrada aflate in lucru, Campia Turzii - Gilau, respectiv Suplacu de Barcau-Bors. Boagiu preciza atunci ca daca Bechtel construia toata autostrada (415 km) costurile totale se ridicau la aproape 9,9 miliarde de euro. Astfel ca Bechtel a ramas sa finalizeze lucrarile la tronsoanele Campia Turzii - Gilau si Surplacu de Barcau-Bors, scrie Capital.

Caderea unui "print rosu" la final. Procesul fostului responsabil chinez cazut in dizgratie, Bo Xilai, aflat in central celui mai vast scandal la varful puterii in China, va avea loc in august. Bo Xilai care a detinut puterea in cel mai mare oras al Chinei, Chongqing, din sud-estul Chinei, a fost exclus din partid anul trecut si acuzat ca a luat mita dupa condamnarea sotiei sale pentru uciderea unui om de afaceri britanic. Caderea sa a expus partidul comunist la suspiciuni de coruptie la nivele inalte ale ierarhiei sale, suprapunandu-se peste diviziunile interne inaintea tranzitiei puterii unei noi echipe. Scandalul din jurul lui Bo Xilai, care era unul din cei 25 membri ai puternicului Birou Politic al PCC, a scos la lumina profundele diviziuni de la varful statului. Populismul si charisma lui Bo, neobisnuite printre puternicii regimului, erau controversate in sanul partidului. Pregatirile procesului sau au facut obiectul unor indelungate tranzactii de culise, sustin expertii, scrie Romania libera.

La 88 de ani, tortionarul Visinescu da cu pumnul ca in tinerete: "Futu-ti Cristosu' ma-tii sa-ti fut". Fostul comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, a avut o reactie violenta dupa ce jurnalistii l-au confruntat azi cu materialul publicat de ziarul Gandul si cu sesizarea penala in care este acuzat oficial de moartea mai multor detinuti politici. La 88 de ani, fostul tortionar a dat cu pumnii in jurnalistii care l-au intrebat despre crimele de la Ramnicu Sarat. In imaginile filmate de stirileprotv.ro, Alexandru Visinescu ii injura si ii agreseaza pe reporterii veniti sa-l chestioneze. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc l-a acuzat oficial pe Alexandru Visiescu de omor deosebit de grav, printre victimele sale fiind si liderul taranist Ion Mihalache, care a sfarsit la Ramnicu Sarat in urma torturilor aplicate de Visinescu, scrie Gandul.

DNA ii pregatea un nou dosar milionarului muresean Sorin Terbea, mort in tragicul accident de elicopter. Pe langa un dosar de dare de mita in fotbal, care este pe rol, se pare ca Sorin Terbea mai era cercetat in-un nou dosar DNA. Mureseanul si-a construit averea pe afaceri cu bani publici. Primarul localitatii muresene Taureni, Ovidiu Petru Oltean, a declarat, luni, ca Sorin Terbea si cei trei oameni de afaceri germani au facut, luni dupa-amiaza, o vizita la o fabrica de mobila din localitate. El a mai spus ca, in timpul vizitei, omul de afaceri a fost sunat de DNA, dupa care a devenit irascibil si a decis sa plece. Avand in vedere ca Terbea era judecat deja intr-un dosar de coruptie, care este pe rolul intatelor, exista doua posibilitati: fie a fost sunat pentru ca era implicat intr-un nou dosar, fie pentru a da lamuriri in cel vechi, scrie Adevarul.

Spital de lux, fara doctori. Un scenariu dezvaluit recent la Bucuresti, unde investitii uriase stau nefolosite din lipsa de medici, la Spitalul de Copii "Marie Curie", se repeta si la Iasi. Dupa ce statul a investit 30 milioane de euro pentru ridicarea Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Copou, bolnavii fac radioterapie in cladirea darapanata a Spitalului "Sf. Spiridon". Explicatia e halucinanta: din cei sase medici din sectia de radioterapie a IRO au mai ramas doar trei. Unul si-a luat concediu fara plata si a plecat in strainatate la munca, unul a implinit varsta de pensionare, iar un al treilea medic se afla in concediu de maternitate. Alti medici nu vin la Iasi din cauza salariului mic, preferand sa lucreze fie la privat, fie in strainatate, scrie EVZ.ro

Marturia unuia dintre cei mai duri comandanti de lagar comunist: "Nu regret nimic". Fostul comandant al Coloniei de Munca de la Periprava, Ion Ficioru, este considerat unul dintre cei mai duri ofiteri de penitenciare din perioada regimului comunist. Dupa ani de tacere, Ion Ficioru si-a prezentat, in exclusivitate pentru "Romania libera", propria versiune despre atrocitatile petrecute in inchisorile pe care le-a administrat. Ion Ficioru a avut functia de loctiitor de comandant (1958-1960), iar apoi de comandant (1960-1963), iar Octav Bjoza a fost detinut politic, un student aruncat in puscarie pe considerente politice. Conditiile de munca din acea colonie erau execrabile, potrivit informatiilor din cartea "Dictionarul penitenciarelor din perioada comunista 1945-1967". "Munca la stuf era dura. Detinutul trebuia sa se aplece in apa pana la gura si sa reteze stuful cu o secera. Trestiile erau legate in snopi care erau carati la mal. Picioarele muncitorilor erau taiate si jupuite de capetele de trestie retezate sub apa. Toti oamenii aveau picioarele pline de bube infectate, scrie Romania libera.