Ieftinirea painii ascunde majorari substantiale de taxe. Consecinta: creste evaziunea! Prin reducerea TVA la paine la 9% se urmareste scaderea evaziunii fiscale. Dar majoararea accizelor la bauturi spirtoase va creste piata neagra a alcoolului. Bugetul va pierde din aplicarea celor doua masuri peste 100 de milioane de euro, potrivit specialistilor. Pentru reducerea TVA, statul face un efort bugetar de 80 de milioane de lei in ultimele patru luni ale acestui an si spera sa castige 252 de milioane de lei din taxarea 'luxului'. Dupa calculele expertului in fiscalitate Gabriel Biris, "Finantele vor recupera prin 'albirea' pietei de panificatie (estimez ca 25% din evazionisti vor renunta la fraudarea statului) circa 100 de milioane de lei, pe intreg lantul de productie". La acestia se vor adauga probabil alte 50-60 de milioane de lei care s-ar intoarce la buget sub forma de impozit pe profit suplimentar. In total vorbim de un castig de 150 milioane de lei, aproximativ 35 de milioane de euro, scrie EVZ.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

10 asemanari majore intre Guvernele Ponta si Boc. Guvernul Victor Ponta si majoritatea USL aplica, astazi, numeroase masuri si strategii demarate de guvernarea PDL. La vremea respectiva aceste initiative au fost criticate dur de USL. "Romania libera" a identificat zece proiecte majore ale PDL preluate de USL. 1. Exploatarea gazelor de sist Exploatarea gazelor de sist a fost primul punct al motiunii de cenzura cu care USL a debarcat, in aprilie 2012 Guvernul Ungureanu. Executivul de atunci a aprobat trei hotarari de guvern prin care se incheiau acorduri petroliere de concesiune catre compania americana Chevron, pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist in Dobrogea. 2. Proiectul de la Rosia Montana Victor Ponta s-a dovedit la fel de versatil si in cazul Rosia Montana. Pe vremea cand era in opozitie, Ponta a contestat sprijinul pe care Traian Basescu il acorda acestui proiect, scrie Romania libera.

DW: Venitul de baza din perspectiva Estului. Dezbaterea tot mai insistenta in Europa despre posibilitatea instituirii unui venit de baza neconditionat de munca sau saracie ignora diferentele mari dintre tarile continentului. Ideea unui venit de baza oferit neconditionat oricarui cetatean suscita dezbateri tot mai numeroase de cativa ani incoace, in ciuda sau poate tocmai in virtutea crizei datoriilor suverane. In Elvetia, de pilda, a fost initiat recent un referendum de initiativa populara privitor la propunerea de a se institui o alocatie universala de 2500 de franci elvetieni (aproximativ 2000 de euro). Propunerea a reusit sa stranga cele 100 000 de semnaturi de care avea nevoie pentru declansarea unei consultari populare la nivel federal. Votul va avea loc dupa o perioada de dezbatere de doi ani. Dar ideea este vehiculata in multe cercuri europene din Germania, Franta samd. In Germania, de exemplu, membrii asociatiei "Kolner Initiative Grundeinkommen" militeaza inca din 2007 pentru instituirea unui venit acordat indiferent de nivelul de trai si fara obligatia de a munci, scrie Deutsche Welle.

Patriarhul Daniel colaboreaza cu un condamnat din "lotul Fenechiu" la Catedrala Mantuirii Neamului. Un condamnat penal pentru abuz in serviciu in "dosarul Transformatorul" este insarcinat de catre mai marii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sa se ocupe in mod direct de achizitiile si licitatiile de la maretul proiect al construirii Catedralei Mantuirii Neamului. Inginerul Ioan Turbatu, condamnat in urma cu cateva saptamani in dosarul "Transformatorul", detine in prezent o functie de conducere in cadrul departamentului economic responsabil cu proiectul "pentru eternitate" al Patriarhiei Romane. Turbatu detine, in mare, aceleasi atributii pe care le-a avut in perioada 2002-2004, atunci cand a fost director general al fostei Societati de Intretinere si Servicii Energetice Electrica (SISEE) Moldova si cand, potrivit procurorilor anticoruptie si a unui complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), ar fi cumparat transformatoare vechi de la firmele lui Fenechiu la preturi de catalog. De altfel, pentru acele tranzactii dubioase o parte din bunurile lui Turbatu se afla sub sechestru el fiind acuzat, impreuna cu ceilalti inculpati din dosar, ca ar fi produs statului un prejudiciu de 1,8 milioane de euro, scrie Adevarul.

Mesaj pentru tortionarul Visinescu, scris pe blocul lui: "Tortionare, esti acasa? Mortii nu te lasa" Dupa ce marti, 30 iulie, pe numele lui Alexandru Visinescu a fost depusa o plangere penala, pe fatada blocului in care locuieste a aparut un mesaj adresat fostului comandat al penitenciarului Ramnicu Sarat: "Tortionare, esti acasa? Mortii nu te lasa". Gandul si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc au publicat, ieri, biografia completa a tortionarului Visinescu, iar la Parchetul General a fost depusa o plangere penala pe numele acestuia in care este acuzat de omor deosebit de grav.

Tortionarul inginerului Ursu joaca ultima carte la Tribunalul Militar. Gheorghe Ursu, zis "Babu", a murit sub pumnii si picioarele lui Marian Clita in 1985. Peste 25 de ani, puscariasul avea sa ucida o stewardesa intr-un hotel din Danemarca. El a fost condamnat la 14 ani de puscarie. Magistratii de la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti vor judeca plangerea depusa de fiul fostului disident Gheorghe Ursu impotriva unui tortionar al tatalui sau. In urma cu o saptamana, procurorul de sedinta a cerut ca reclamatia lui Andrei Ursu sa fie analizata de o instanta civila. Solicitarea era impotriva unei solutii de NUP (neincepere a urmaririi penale) prin care s-a decis ca securistul Marin Parvulescu nu mai poate fi tras la raspundere deoarece a trecut prea mult timp de la producerea faptelor. Cererea procurorului de sedinta a fost respinsa ieri, urmatorul termen fiind stabilit pentru 7 august, scrie EVZ.ro

Pakistan: Premierul Sharif ramane "stapanul jocurilor". La 8 septembrie, omul de afaceri Mamnoon Hussain devine al 12-lea presedinte al Republicii islamice Pakistan, instaurata in 1956. In varsta de 73 de ani, el a fost ales de deputati si senatori, in Pakistan seful statului fiind decis de un comitet restrans de membri ai Parlamentului national si de deputati ai adunarilor din patru provincii. Fiecare provincie dispune de acelasi numar de voturi in aceste prezidentiale, o masura destinata sa mentina un echilibru minim in aceasta tara unde peste jumatate din populatie traieste in Punjab. Hussain nu este considerat un "greu" al politicii si acesta este motivul pentru care Sharif l-a ales pentru a deveni viitorul presedinte, arata analistul politic Hasan Askari, subliniind ca premierul s-a asigurat astfel ca seful statului nu va incerca sa-l scurt-circuiteze si va respecta functia prezidentiala devenita esential simbolica. In schimb, poate fi un atu in jocul premierului Sharif datorita relatiilor sale istorice in provincia Sind, unde PML-N este absent din peisajul politic si mai precis in randul marilor industriasi si comercianti din portul strategic Karachi, scrie Romania libera.

Medierea a devenit obligatorie. Cine o ocoleste risca sa fie amendat. Toti cei care vor sa-si transeze neintelegerile in instanta sunt obligati incepand de joi sa mearga mai intai la mediator. Prima sedinta este gratuita, dar cei care o refuza risca amenzi de pana la 1.000 de lei. Incepand de joi, nimeni nu va mai putea ajunge in instanta daca nu merge inainte la mediator. O prima sedinta de informare la mediator inainte de transarea unei dispute printr-un proces, in cauzele care privesc litigiile de munca, divorturi, partaje de bunuri comune, dar si malpraxisurile este obligatorie, atrag atentia autoritatile. In plus, prin fata mediatorilor vor trece si persoanele care au savarsit unele infractiuni penale: loviri, distrugeri, dar si unele cazuri de viol. Este bine de stiut ca aceasta prima sedinta de informare este gratuita, scrie Adevarul.