Pomeni electorale din noi biruri impuse romanilor. Executivul pregateste de anul viitor noi taxe, care au fost deja trecute in scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International. Acestea vor compensa viitoare masuri sociale, pe care Executivul vrea sa le implementeze incepand cu 1 ianuarie 2014. De la anul, Guvernul si-a bugetat noi pomeni fiscale, cea mai importanta fiind majorarea venitului minim. Cum si aceasta masura, asemenea reintregirii salariilor bugetarilor, deja implementata, afecteaza bugetul de stat, solutia nu poate fi decat una singura: compensarea acestor cheltuieli prin noi impozite, care ar urma sa aduca la buget sumele necesare, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cine sunt cei opt stapani ai Finantelor din Romania. Seful pe Moldova, cercetat de DNA intr-un dosar de stopaj la sursa. Ioan Grigoriu, noul sef al Directiei Regionale a Finantelor Publice Iasi (Moldova), structura gandita si infiintata in cadrul planului de reorganizare teritoriala a Romaniei, a fost cercetat de procurorii DNA intr-un dosar de stopaj la sursa cu o paguba de 40 de milioane de lei adusa statului. Ioan Grigoriu a fost numit, in 2 august, seful Directiei Regionale a Finantelor Publice Iasi (Moldova), care va coordona Fiscurile din judetele Iasi, Vaslui, Suceava, Botosani, Neamt si Bacau. Numele lui Grigoriu se leaga de o ancheta pornita in 2011 la CET Iasi, furnizorul local de apa calda si caldura, al carui director, Dorin Ivana, a fost invinuit de stopaj la sursa, scrie Adevarul.

Cum sa furi lemne in valoare de 9,3 milioane de euro. Padurile din Muntii Apuseni si de pe Valea Sebesului sunt defrisate ilegal. Controalele derulate de angajatii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare Cluj, care are in aria sa de responsabilitate mai multe judete, au demonstrat ca padurile din Muntii Apuseni au fost defrisate in stil barbar. Oficial, si autoritatile au aflat ceea ce locuitorii Muntilor Apuseni stiau de multa vreme: faptul ca versanti intregi au fost defrisati fara ca mafia lemnului sa sufere vreo consecinta. Acum, verificarile derulate de angajatii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare Cluj au scos la iveala informatii socante, scrie Romania libera.

Ca sa faca rost de bani, Oprescu "intabuleaza" casele AFI la suprapret. Edilul-sef al Capitalei arunca trei milioane de euro in buzunarul cadastristilor privati. El vrea sa intabuleze imobilele si terenurile detinute de Municipalitate, ca sa poata obtine credite. Pe motiv ca nu poate dezvolta, intretine si valorifica imobilele si terenurile detinute de Municipalitate, primarul general al Capitalei vrea masurarea si intabularea lor de catre cadastristi privati, care vor castiga astfel peste trei milioane de euro. Surse municipale au explicat, pentru EVZ, ca scopul este de fapt obtinerea unui credit de catre Primaria Capitalei pentru care autoritatile ar urma sa gireze cu imobile si terenuri. Mai multi cadastristi ne-au precizat ca suma pe care o plateste Municipalitatea pentru masurarea proprietatilor AFI este "mare", scrie EVZ.

BOR, despre reportajul BBC: "Mai bine biserici nou construite, pline, decat cele vechi, goale, transformate in spatii comerciale". Patriarhia Romana a trimis o reactie oficiala la adresa reportajului publicat, sambata, de televiziunea BBC cu titlul "Desi este cea mai saraca tara din UE, in Romania la fiecare trei zile se mai construieste o biserica" in care acuza postul de manipulare. Prin comunicatul emis, reprezentantii BOR arata ca enoriasii au nevoie de biserici, dar si ca banii investiti inclusiv in Catedrala Mantuirii Neamului nu se cheltuie in derizoriu, scrie Adevarul.

Cum si-au condamnat alte state "cazurile Visinescu". Expertul in justitie de tranzitie, Raluca Grosescu, a explicat, intr-un interviu pentru Romania libera, de ce este greu sa deschizi in acest moment un proces impotriva fostilor criminali ai regimului comunist. Raluca Grosescu spune ca si in alte tari foste comuniste au existat impedimente juridice, dar acolo unde a existat "vointa politica", acestea au fost depasite si oameni care au savarsit abuzuri au fost trasi la raspundere. Germania poate fi luata drept exemplu in ceea ce priveste condamnarea tortionarilor, atat nazisti, cat si comunisti, scrie Romania libera.

Operatiunea "Ultima Sansa", varianta rosie. entrul Simon Wiesenthal incearca sa dea de urma ultimilor tortionari nazisti in viata. Pe tortionarii comunisti din Romania ii mai deranjeaza doar cativa jurnalisti. "Vorbim despre peste 60 de oameni care au legatura cu uciderea in masa a civililor, dar au fost ignorati de justitia germana. Si nu exista nici un motiv pentru care acesti oameni sa nu fie judecati, doar pentru ca s-ar fi nascut in 1919, 1920 sau 1921". Efraim Zuroff este directorul Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, institutia care a lansat "Operatiunea Ultima Sansa", prin care incearca sa aduca in fata instantelor pe acei criminali nazisti de razboi care au reusit, de-a lungul ultimelor sapte decenii, sa se sustraga justitiei, scrie Deutsche Wele.

Cat costa o zi de spitalizare la spitalele private. Romanii se orienteaza catre spitalele private atunci cand nu au de ales, fiind pusi pe liste interminabile de asteptare la stat sau pentru ca se tem de malpraxis si rele tratamente in spitalele de stat. De frica, de nevoie, merg la spitalele private, unde costurile unei zi de internare se adauga celor deja piperate, aferente interventiilor chirurgicale. Cat costa o zi de spitalizare la cele mai mari spitale private din Capitala? Potrivit unui studiu IMAS, 42% dintre romani ar alege sa mearga intr-un spital privat, iar orientarea catre un spital privat este mai frecventa in randul tinerilor cu varste intre 18 si 29 de ani, in randul rezidentilor din orasele mari si din Bucuresti, care au studii superioare si venituri care pornesc de la 1.000 lei sau mai mari, scrie Capital.

Verdictul de vinovatie al lui Bradley Manning va distruge America. Bradley Manning a fost gasit vinovat de 20 de infractiuni. Desi a scapat de acuzatia de complicitate cu inamicul, dupa ce a avertizat lumea de o serie de abuzuri incredibile, crime de razboi si jocuri politice marsave, Manning se confrunta totusi cu o sentinta maxima de 130 de ani in inchisoare. A fost acuzat, printre altele, de spionaj, hotie si frauda informationala. Manning n-a fost foarte pregatit pentru proces. A petrecut aproape un an in izolare totala, iar apelul la intelegere pe care l-a propus a fost respins aproape in totalitate, scrie Vice.