Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii Ramnicu Sarat in perioada comunista, in prezent cercetat de Parchetul General pentru omor deosebit de grav, declara, in doua interviuri acordate posturilor de televiziune Antena 3 si Romania TV, ca nu se considera vinovat pentru traumele prin care au trecut detinutii politici. Mai mult, Visinescu spune ca primeste scrisori de multumire de la fosti detinuti pe care i-a cunoscut in penitenciar si il acuza pe fostul lider taranist Ion Diaconescu ca minte cand spune ca a fost incarcerat la Ramnicu Sarat.

Alexandru VisinescuFoto: Agerpres/AP

Alexandru Visinescu a declarat vineri, intr-un interviu pentru Antena 3, ca nu se considera vinovat pentru traumele prin care au trecut detinutii politici din penitenciarul din Ramnicu Sarat, in timpul comunismului, sustinand ca nu de el depindeau conditiile in care erau tinuti acestia si ca aspectele legate de programul sau hrana acestora erau stabilite de minister.

Visinescu a mai declarat pentru Antena 3 ca nu a putut sa faca nimic impotriva sistemului si ca se temea pentru functia lui.

Intr-un alt interviu acordat vineri, pentru postul Romania TV, Visinescu a povestit ca la penitenciarul de la Ramnicu Sarat nu se ocupa nici macar de trierea detinutilor, in timp ce relele tratamente erau de fapt "dirijate" de Directia Generala.

"Alea nu erau comandate de mine. Alea erau dirijate. Nu eu solicitam. Nu aveam niciun drept, nici de triere a detinutilor. Tot ce venea la Ramnicu Sarat erau dirijati de Directia Generala. Nici dosarele detinutilor nu veneau la mine", spune Visinescu.

Mai mult, Alexandru Visinescu sustine ca fostul sef al Camerei Deputatilor, Ion Diaconescu, nu a fost incarcerat la Ramnicu Sarat si ca minte atunci cand povesteste orori pe care le-ar fi suportat in acea inchisoare. "Jigodia asta (...) sa ceara la Directia Generala: A fost Diaconescu la Ramnicu Sarat? N-a fost. Minte ca un porc! (...) Ce, vrea sa fie ca Coposu?", a spus el.

Fostul comandant al inchisorii de la Ramnicu Sarat a mai sustinut ca fosti detinuti sau rude ale acestora i-au scris dupa multi ani pentru a-i multumi. "Pai eu sunt cel mai mare criminal? Oameni din familiile unor detinuti de drept comun pe care i-am avut la Ramnic, la Negresti... au gasit de cuviinta sa-mi scrie. Cine dintre comandanti primeste scrisori? Nimeni, ca nu stiu cum sa se poarte. Unul din detinuti chiar zice ca daca si prima inchisoare o facea cu mine, nu mai ajungea recidivist, ca multi erau recidivisti", a povestit el.

Visinescu a declarat si pentru Romania TV ca nu se considera vinovat, cu toate ca acum este cercetat pentru omor deosebit de grav. "Am spus ca nu ma consider vinovat sub nicio forma", a afirmat el.

Alexandru Visinescu a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956-1963.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat, vineri, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) impotriva lui Alexandru Visinescu. IICCMER a solicitat, pe 30 iulie, inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav.

Presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a explicat ca faptele savirsite de Visinescu sunt de o gravitate deosebita.

"Practic, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie ca este vorba despre marturiile fostilor detinuti politici, de amanuntele oferite de catre fostii subalterni sau de documentele din arhive, arata ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau", a spus presedintele executiv al IICCMER.

Astfel, in urma investigatiilor desfasurate in ultimele luni de catre reprezentantii institutului, au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, in perioada in care lt. col. (r.) Alexandru Visinescu (88 de ani, in prezent) a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

"Regimul de detentie poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare", a precizat presedintele IICCMER, care a explicat ca, simultan cu denuntul penal, institutul a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Visinescu, care constau in cateva sute de documente de arhiva si marturii.

Potrivit presedintelui excutiv al IICCMER, regimul de exterminare pus in aplicare de lt. col. (r.) Visinescu este caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor si a ingrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament si, nu in ultimul rand, prin decesele survenite.

In calitate de comandant de penitenciar, potrivit Regulamentului de functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP), Alexandru Visinescu era direct responsabil de "viata detinutilor", iar ansamblul conditiilor de detentie era organizat "sau cel putin tolerat" de catre acesta, Visinescu fiind singura persoana in masura sa ia decizii in ceea ce priveste conditiile de detentie, a aratat IICCMER.

Reprezentantii institutului au mai aratat ca, intre anii 1956 si 1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat (Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Placinteanu, Victor Radulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu), cauzate de: colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv - ileus paralitic ireversibil - asa cum rezulta din procesele verbale de constatare a decesului, in documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutritiei.

Inainte de a fi numit in functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii in sistemul penitenciar, activand in unitatile Mislea si Jilava, la inceputul anilor '50.

Visinescu a lucrat in cadrul grupei operative a inchisorii in perioada decembrie 1954 - aprilie 1956. Decizia autoritatilor de a dezafecta penitenciarul Ramnicu Sarat l-a propulsat pe fostul comandant in functia de inspector in cadrul aparatului central al Directiei Generale a Penitenciarelor. Ulterior, intre 1965 si 1976, a detinut functii de conducere in cadrul inchisorilor Ploiesti si Ilfov si a predat la scoala de subofiteri de penitenciare.

Potrivit IICCMER, Alexandru Visinescu este primul dintr-o lista cu 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP) care au exercitat functii in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc in Romania.

Proiectul prin care sunt deconspirate faptele acestora este realizat de IICCMER in parteneriat cu Gandul.

Presedintele executiv al IICCMER a precizat ca in perioada urmatoare va fi prezentat cel de-al doilea caz investigat, respectiv cel al unei persoane care ar fi vinovata de moartea a peste 40 de detinuti, in citeva luni, alti 40 de supravietuitori fiind identificati.