Aproximativ 1200 de primari se afla in situatie de incompatibilitate, din cauza prezentei in conducerea societatilor comerciale aflate in subordinea lor, a anuntat, pentru "Gandul", Mariana Gaju, prim-vicepresedintele Asociatiei Comunelor din tara, ea mentionand ca 80% dintre acestia ar fi de la USL, citeaza Mediafax.

Gaju, primar in comuna Cumpana din judetul Constanta, se afla si ea in situatie de incompatibilitate din cauza prezentei in SC RAJA Constanta, noteaza "Gandul".

Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili ar fi de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezentei in societatile de Apa si Canal. Gaju a dezvaluit pentru "Gandul" ca, in pofida avizului negativ dat de Ministerul Justitiei pentru modificarea legii 161/2003 care reglementeaza situatia incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea a inaintat Ministerului Justitiei o noua forma a actului normativ.

Reprezentantii Asociatiei Comunelor din Romania vor veni la Guvern in 20 august sa protesteze pentru modificarea legii, in prima faza sub forma unei delegatii care sa prezinte premierului si ministrului Justitiei un Protest semnat de 2.800 de primari. Gaju a precizat pentru "Gandul" ca se poate ajunge si la proteste in strada, daca Guvernul nu va tine cont de problemele alesilor locali.

Premierul Ponta a recunoscut ca exista o problema majora cu alesii locali declarati incompabitili de ANI si ca se poate ajunge la alegeri partiale in jumatate dintre localitatile tarii. Primul-ministru a subliniat ca va incerca sa gaseasca o solutie.

ANI a anuntat ca pana in prezent a gasit incompatibili aproximativ 100 de primari si presedinti de Consilii Judetene, dar verificarile sunt in curs de desfasurare.

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat pentru "Gandul" ca legea este proasta si ca cei de la Ministerului Justitiei au fost "niste cacaciosi" pentru ca au dat aviz negativ actului normativ, avansat de vicepremierul Dragnea, pentru modificarea legii 161/2003.

"Pe mine m-a verificat ANI daca am casa in Brazilia. Nu mi-au spus pana acum daca au gasit ceva, pentru ca raspunsul este negativ. E proasta legea 161/2003. Niste cacaciosi aia de la Ministerul Justitiei, le este frica. Nu stiu cine a vizat, dar sunt niste cacaciosi, in sensul de fricosi. Lucrurile trebuie sa fie de bun simt, in general in viata lucrurile trebuie sa fie de bun simt. Daca un primar reprezinta Consiliul Local conform legii in fata tertilor atunci e normal si firesc ca acel primar sa reprezinte comunitatea si in cadrul societatii de Apa, Canal. Nu le poate reprezentat un sofer", a declarat pentru "Gandul" Radu Mazare.

In calitate de presedinte al PSD Constanta, Mazare a spus ca va ridica problema la viitorul Comitet Executiv al PSD.

"Eu nu sunt prim-ministru, dar trebuie sa transam problema la partid, in Comitetul Executiv. O sa propun modificarea legii. Daca eram prim-ministru luam o decizie. Daca eram premier si imi dadea Ministerul Justitiei in cazul acesta aviz negativ il schimbam pe cel care dadea avizul. Ce e asa complicat?", a spus pentru "Gandul" Mazare.

In judetul Constanta 37 de primari si presedintele Consiliului Judetean Nicusor Constantinescu ar fi in incompatibilitate din cauza prezentei in RAJA Constanta. Pe locul doi la nivel national se situeaza judetul Brasov, al carui presedinte de Consiliu Judetean a fost declarat incompatibil de ANI.

"Consideram ca nu suntem in incompatibilitate. Vicepremierul Dragnea a avut interventie si a inaintatea Ministerului Justitiei modificarea legislativa ca aici nu este vorba de incompatibilitate. Nu facem altceva in conformitate cu legile europene, noi alesii locali sa urmarim cum este gestionat patrimoniul comunei care a fost dat in exploatare RAJA Constanta. Prim-vicepremierul Dragnea a inteles despre ce este vorba si de aceea a revenit cu documentatia de modificare a legii spre Ministerul Justitiei. Desi am primit aviz negativ s-a revenit inca o data cu documentatia pentru Ministerul Justitiei", a spus pentru "Gandul" Gaju.

Citeste mai multe: