Ion Giurescu, exclus din ASF. Numarul membrilor din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara va fi redus de la 11 la 9. Giurescu nu indeplineste cerintele legii si ale FMI. Reducerea numarului de membri se va efectua prin renuntarea la o pozitie executiva, din cele 5 din prezent, si la alta neexecutiva, din cele 6 de acum. "Urmeaza sa se renunte la o pozitie executiva si la alta neexecutiva, la indicatiile FMI. Vizate ar fi, se pare, pozitia ocupata Ion Giurescu (actualmente vicepresedinte, responsabil de sistemul de pensii private - n.r.), care ar putea pleca definitiv sau ar putea ocupa o alta pozitie neexecutiva. Schimbarile urmeaza sa fie decise in toamna", au declarat surse apropiate discutiilor, citate de revista Capital, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Seful detinutilor politici din Timisoara: "I-am avut in mana pe toti criminalii din comunism. A venit un regim care i-a protejat". Teodor Stanca este unul dintre cei aproximativ doua milioane de romani care au suferit de pe urma represiunii regimului comunist. A fost condamnat pentru participarea la revolta studentilor timisoreni, iscata de Revolutia Maghiara din 1956. Teodor Stanca a fost condamnat la opt ani, din care a executat sase ani si trei luni de inchisoare. A trecut pe la Gherla, iar apoi a ajuns la Balta Brailei. Este unul din numerosii arestati din cauza ideologiei, care au pus umarul la realizarea canalului Dunare - Marea Neagra. Este un om care stie ce au insemnat inchisorile comuniste, asa ca saluta initiativa Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) de a solicita Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, locotenent-colonel (r) Alexandru Visinescu (88 de ani), pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, anuntaAdevarul.

Fulminanta cariera comunista a ministrului Apararii. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a omis sa-si treaca in CV-ul expus pe site-ul institutiei functiile politice pe care le-a detinut in perioada comunista. Potrivit dosarului sau de cadre pe care Romania libera vi-l prezinta in exclusivitate, Dusa a fost activist PCR. Daca si in tara noastra ar fi functionat o lege a lustratiei, acesta ar fi fost incompatibil cu functia de ministru. Dupa decembrie 1989, majoritatea demnitarilor care au facut parte din structurile de conducere ale Partidului Comunist Roman si Uniunea Tineretului Comunist ( UTC/UASCR) si care au continuat sa detina functii si in noul regim si-au cosmetizat CV-urile sau si le-au schimbat pur si simplu. Un exemplu in acest sens este Ion Iliescu. In toate interviurile si "who's who-urile" care l-au avut ca protagonist pe fostul presedinte, acesta si-a declinat doar functiile pe care le-a indeplinit pe linie de stat, informeazaRomania Libera.

Blocul de 2 milioane de euro al statului, placat cu marmura de un senator PSD, inainte de vanzare: "Cand am venit aici, era ca o stana". "Mi s-a parut mai linistit si l-am ales". Asa explica senatorul PSD Ioan Chelaru cum a ajuns chirias la RA-APPS chiar in anul in care USL s-a instalat, post-electoral, la guvernare. Liderul PSD de Neamt a facut un calcul si a decis sa isi mute casa de avocatura, din provincie - unde e decan al Baroului Neamt - in centrul Capitalei. Pragmatismul l-a adus cu chirie la stat, la parterul unui bloc relativ nou, intr-un spatiu pe care l-a primit la inceputul anului, dar dupa ce Guvernul Ponta, in numele transparentei, a facut publica lista tuturor chiriasilor RA-APPS, refuzand ulterior sa o si reactualizeze, scrieGandul.

DW: Recesiune, extremism, recul al libertatii. Ca intotdeauna in istorie, recesiunile, somajul debordant si alte probleme economice ori financiare alimenteaza rand pe rand antisemitismul, extremismul, xenofobia si rasismul. In estul ex-comunist, dar si in vest. Ori de cate ori se manifesta tendinte de acest fel se amplifica si pericolul unor ecouri exacerbate, de natura sa puna paie pe foc in loc sa stinga conflictele aprinse de neofascisti. Declaratia sefului statului roman care s-a ratoit la Ungaria in loc sa se rezume la a-i lua la refec nominal pe autorii unor declaratii extremiste pare sa fi constituit o astfel de reactie exagerata. Concomitent, Ungaria nu e singura tara criticata pentru discursurile marcate de rasism si extremism ale unor politicieni care, precum Gabor Vona, au reusit sa ajunga in parlamentele tarilor lor in ciuda pozitiilor lor oficiale, frizand cele de sorginte neonazista, anuntaDeutsche Welle.

Ambuscada din Apuseni, batalia uitata a Revolutiei de la 1848: cum au cazut ungurii in capcana romanilor. Satul Presaca Ampoiului din comuna Metes, Muntii Apuseni, a "gazduit" in urma cu mai bine de 150 de ani una dintre cele mai sangeroase batalii intre romani si maghiari. Peste 600 de unguri au murit atunci, dupa ce au incalcat armistitiul incheiat cu romanii. In memoria acestora a fost ridicat un monument, iar groapa comuna in care au fost ingropati strajuieste si azi drumul ce traverseaza satul. In gropa comuna de la Presaca Ampoiului au fost ingropati cei care au murit in ambuscada din 23 octombrie 1849. Faptul ca in zona a avut loc un eveniment istoric este marcat printr-un monument impunator ridicat in apropierea movilei de pamant. A fost construit de maghiari in 1898 in amintirea conationalilor cazuti aici cu 50 de ani mai devreme. Nimic nu aminteste insa ca aici au cazut si multi romani, dar si de faptul ca la Presaca Ampoiului a avut loc una dintre cele mai importante victorii romanesti din timpul Revolutiei de la 1848, informeazaAdevarul.

Noile clipuri de promovare turistica a Romaniei pe Travel Channel: un milion de euro pentru a vedea ursi si tarani la coasa. La doi ani dupa ce CNN a realizat clipurile de promovare internationala a Romaniei, o alta companie americana prezinta strainilor frumusetiile patriei intr-o campanie pentru care s-au platit de cinci ori mai putini bani. Mesajul transmis este: veniti sa vedeti peisaje si traditii neatinse de vreme si modernitate. In anul 2011, campania de promovare a Romaniei ca destinatie turistica sub sloganul "Explore the Carpathian Garden" continea trei clipuri. Difuzarea lor pe trei posturi de televiziune straine - Eurosport, Euronews si CNN - a costat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului aproximativ 4,9 milioane de euro. In aceasta suma au fost incluse si conceperea si producerea clipurilor de catre CNN, una dintre cele mai importante televiziuni americane de stiri. Clipurile aveau un caracter generalist, prezentand castele, case gradini, natura, scrieRomania Libera.