Bolnavi de rinichi din Dej, dependenti de dializa, in greva foamei. Un grup de bolnavi de rinichi din Dej, dependenti de dializa, a intrat astazi in greva foamei, dupa anuntul privitor la inchiderea Centrului privat de Dializa din oras si obligarea lor la o naveta de trei ori pe saptamana la Cluj-Napoca pentru aceasta procedura indispensabila supravietuirii. Centrul privat de Dializa din Dej ofera servicii decontate de Casa de Asigurari Cluj pentru 39 de bolnavi cu domiciliul in oras si in zone invecinate, scrie rtv.net. Odata cu inchiderea Centrului privat de Dializa din oras, bolnavii vor fi nevoiti sa faca naveta zilnic pana la Cluj, oras situat la aproximativ 60 de kilometri distanta, informeaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Suntem cel mai vechi popor din Europa, sustin dacologii prezenti la un congres in Buzau. Suntem cel mai vechi popor din Europa! O spun participantii la cel de-al 14-lea Congres International de Dacologie, programat in acest week-end la Buzau. Ipoteza de lucru a dacologilor sositi la Buzau are la baza, spun promotorii ei, recente studii genetice realizate la universitati din Europa si Statele Unite. De partea cealalta, istoricii au rezerve in acest sens. Cel mai recent argument, cel genetic, de care dacologii se leaga in sustinerea teoriei ca stramosii nostri reprezinta cea mai veche populatie din Europa, este una dintre temele congresului din acest week-end, pe care o propune spre dezbateri Napoleon Savescu, fondatorul organizatiei "Dacia Revival International Society", noteaza Adevarul.

Cum isi disputa electoral partidele regionalizarea. Lista proiectelor esuate. Cu doua saptamani inainte de a da startul neoficial al campaniei electorale de anul viitor, printr-o megamanifestare a USL de sustinere a prezidentiabilului Crin Antonescu, Victor Ponta sugereaza strategia de bataie pentru 2014: regionalizarea si revizuirea Constitutiei - ambele motiv de disputa politica cu Traian Basescu, legitimat ca vector al opozitiei, dar si cu celelalte partide parlamentare. Relansarea temei regionalizarii a facut-o de la Suceava, prima deplasare dupa concediu, Victor Ponta vorbind despre o noua harta a Romaniei cu 10-12 regiuni. Asta in conditiile in care, pana acum, coordonatorul procesului, vicepremierul si ministru al Dezvoltarii Liviu Dragnea, vorbise de opt, maxim noua regiuni, scrie Gandul.

Seful milionar de la Metrorex, cu masina de serviciu la mare. Aurel Radu spune ca a mers in "delegatie" pe Litoral, imbracat in pantaloni scurti si camasa, ca sa semneze "niste acte". Un multimilionar in euro, devenit director la Stat, foloseste masina de serviciu ca sa ajunga pe Litoral. Este nimeni altul decat directorul Metrorex, Aurel Radu, a carui declaratie de avere "abunda" in terenuri in zone de lux ale Capitalei sau in bijuterii de sute de mii de euro. Nu a declarat, insa, nicio masina. Asa ca, ieri, s-a urcat la volanul autoturismului Metrorex. "Evenimentul Zilei" l-a surprins, in jurul orei 11.30, la o benzinarie de pe Autostrada Soarelui, situata la kilometrul 70. Nu era imbracat la costum, ca orice functionar care pleaca in interes de serviciu, ci intr-o tinuta lejera: pantaloni scurti si camasa. Advertisement Foarte degajat, departe de problemele Metroului intepenit in cartierul bucurestean Drumul Taberei, el plecase singur spre Constanta cu Volkswagenul institutiei.

Guvernul vrea sa introduca accize pentru persoanele fizice. Odata cu introducerea noilor taxe Robin Hood in Codul Fiscal, guvernul a realizat ca a avut o scapare: motoarele de barci mai mari de 100 de cai putere. Ca sa taxeze si aceasta categorie pregateste o noua ordonanta care extinde grupa platitorilor de accize si la persoanelor fizice. Astfel, nota de fundamentare a proiectului de ordonanta spune ca introducerea motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate este necesara deoarece motoarele navelor nu sunt intotdeauna integrate ambarcatiunilor. Asta dupa ce precizeaza ca se vor acciza masinile cu motoare mai mari de 3000 de CP, blanurile, bijuteriile din aur, mai putin verighetele, pustile si munitia, scrie Capital.

DW: Daca am fi umani cu spagarii. "Nu ati realizat ca a avut ochii in lacrimi? Ca emotia puternica, fundamentata de jena, i-a asezat acel nod in gat? Daca am fi umani, nu numai reporteri, n-am pune asemenea intrebari!" Nu este vorba despre niste sacali de jurnalisti care s-au napustit peste vreo doamna ale carei haine au fost sfasiate in piata centrala a targului de vreun obsedat sexual. Subiectul citatului este Veronica Cirstoiu, judecatoarea acuzata de luare de mita in vederea solutionarii unor dosare. Avocata Lorette Luca, reprezentanta judecatoarei, s-a adresat cu aceste cuvinte presei, dupa ce clienta sa a refuzat sa dea declaratii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De altfel, oarecum in alt registru, nici tortionarul Alexandru Visinescu nu poate vorbi despre cele petrecute in urma cu decenii, pe cand, fiindca asa era sistemul, avea misiunea sa le faca detinutilor politici viata un calvar, noteaza Deutsche Welle.

Retelele de socializare, raiul pedofililor: Strainilor le plac baietii romani. Milioane de copii care utilizeaza retelele de socializare pot deveni oricand victime ale pedofililor. Din curiozitate sau teribilism, minorii cedeaza insistentelor acestora de a se "imprieteni" si de a se expune in ipostaze indecente pe internet. De aici, apare teroarea. Asa-zisii prieteni incep santajul, iar copiii ajung sa satisfaca placerile sexuale ale unor adulti. Politistii ii sfatuiesc pe parinti sa verifice pe ce site-uri navigheaza copiii lor. Chiar si "inofensivul" Facebook poate transforma minorii avizi de jocuri sau de comunicare pe internet, vicimele pedofililor. Insa racolarile nu se fac direct pe aceasta retea de socializare. Sunt mai multe metode prin care pedofilii racoleaza copiii de pe internet, spun politistii. Majoritatea copiilor au conturi pe diverse retele de socializare. Infractorii intra in vorba cu ei, le cer "prietenia" apoi, dupa ce le castiga increderea, ii atrag pe alte retele de comunicare, cum ar fi atat de banalul Messenger. Integral in Romania Libera.

Un jurnal altfel. Cum ar fi aratat 23 august 1944 daca ar fi existat televiziunea de stiri. Microfoane de la 1944, zeci de ore de discutii cu supravietuitori ai momentului, costume de epoca, filmari exterioare in zonele cu semnificatie istorica, imagini inedite de arhiva - un jurnal altfel dedicat unui eveniment care a marcat istoria Romaniei - 23 august 1944. Digi24 a incercat sa raspunda la intrebarea: "Cum ar fi aratat 23 august 1944 daca in Romania ar fi existat televiziunea de stiri?". Luca Niculescu, Sanda Nicola, Ioana Tiganila, Teodora Ghenciu, Dana Vlad si Laurentiu Radulescu, alaturi de intreaga echipa Digi24, le-au prezentat telespectatorilor evenimente de la 23 august intr-o alta viziune, una nemaintalnita pana acum.