Analiza expertilor. Cat de pregatit este Occidentul pentru Siria. Implicatiile asupra tarii si a regiunii, ca si legitimitatea actiunii trebuie luate in considerare inaintea atacului din Siria, spun experti ai European Council on Foreign Relations. Autorii articolului se refera la problema armelor chimice, legitimitatea si riscurile implicate de un atac, precum si la avantajul unei abordari diplomatice. Dincolo de nevoia de a "face ceva", Occidentul vrea sa transmita un semnal ferm, pentru a preveni folosirea armelor chimice, in viitor, in Siria si pentru a restaura credibilitatea Vestului. Washingtonul, in special, pare convins ca lipsa actiunii, intr-un domeniu pe care il considera "o linie rosie" incalcata, ar submina autoritatea Americii in lume. Autoritatile americane stiu, insa, ca o actiune in Siria va avea consecinte dincolo de problema armelor chimice, asa ca decizia trebuie evaluata si din perspectiva implicatiilor pentru regiune, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ambasadorul Rusiei la Chisinau, despre gazoductul Iasi-Ungheni: "Este problema autoritatilor romane de unde vor lua gaz". Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau sustine ca gazoductul Iasi-Ungheni nu va afecta relatiile dintre Federatia Rusa si Republica Moldova. "Moscova este foarte linistita. Teava de 40 de kilometri care uneste doua sisteme nu poate afecta relatiile dintre Rusia si Moldova in domeniul gazului. In primul rand aceasta nu este teava care poate asigura Moldova cu gaz pentru ca trebuie sa fie construite statii de comprimare si asta ar putea dura multi ani. Apoi, chiar daca autoritatile romane promit este problema lor de unde vor lua gaz. Romania singura ia 40% din gazul pe care-l consuma din Federatia Rusa", a declarat Farid Mukhametsin, ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau. Totodata, diplomatul a mentionat ca Rusia este "linistita". "Este economie de piata daca gazul va fi mai ieftin poate fi cumparat la pretul convenabil. Suntem linistiti in privinta asta. Gazprom este o companie nonstatala si cred ca pana la finalul anului se discuta in vederea semnarii unui alt acord in acest sens", a mai mentionat diplomatul rus, anuntaAdevarul.

Documente NATO: 1968 - anul in care Romania putea fi invadata de URSS. Invadarea tarii noastre de catre trupele Pactului de la Varsovia era programata, conform arhivelor NATO, pentru ziua de 22 noiembrie 1968. Fusesem inconjurati, in toamna acelui an, de peste 40 de divizii sovietice, maghiare, bulgare si poloneze. Romania nu-si mobilizeaza totusi armata, pentru a se apara. Am fost cu adevarat in pericol? Controversele asupra acelui moment se mentin si azi. Se implinesc 45 de ani de la momentul in care, in noaptea de 20 spre 21 august 1968, se producea un fapt care a zguduit intreaga Europa, daca nu cumva si lumea - Cehoslovacia invadata de trupele Pactului de la Varsovia, in frunte cu Uniunea Sovietica. A doua zi, aproape de orele pranzului, un alt episod al istoriei, la fel de amplu, are loc in Bucuresti, informeazaRomania Libera.

Parchetul General incepe audierile in dosarul tortionarului Alexandru Visinescu. Procurorii Parchetului General incep audierile in dosarul tortionarului Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii politice de la Ramnicu Sarat. Pe numele lui Alexandru Visinescu, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a depus o sesizare penala in care fostul tortionar este acuzat de omor deosebit de grav. Parchetul General a preluat dosarul, iar ancheta se afla in faza cercetarilor preliminare. Procurorii au decis ca in prima faza sa fie audiat Valentin Cristea, singurului detinut politic in viata care a fost inchis la Ramnicu Sarat si a fost martorul activitatii lui Alexandru Visinescu, scrieGandul.

DW: Cateva precizari terminologice: romani sau vlahi? Faptul ca romanii din Serbia sunt desemnati pe mai departe cu numele traditional de vlahi nu este neaparat o discriminare, ci in primul rand o forma fireasca de continuitate. Politicienii romani ii acuza neincetat pe sarbi sau pe moldovenii anti-unionisti de falsificare a realitatii prin manipularea politica a terminologiei etnice. De exemplu romanii care traiesc in Serbia ca urmasi ai unei stravechi populatii romanice sunt desemnati in continuare de autoritatile de la Belgrad cu numele de vlahi, iar la Chisinau mai sunt destui aceia care considera ca sunt moldoveni si vorbesc limba moldoveneasca, anuntaDeutsche Welle.

Andrei Serban: "Ma simt ca un echilibrist intre doua lumi". Celebrul regizor care a cucerit lumea vorbeste despre spiritul mercantil al lumii occidentale si despre orizontalitatea si coruptia din Romania. In plin august, Andrei Serban a venit special la Bucuresti pentru un happening realizat la Casa Poporului, la Muzeul National de Arta Contemporana, in cadrul expozitiei lui Mircea Cantor, "Q.E.D.", celebra in toata lumea. "Ora de normalitate" pe care a propus- o regizorul a constat intr- o serie de exercitii pe care le face de obicei cu actorii si a fost un fel de continuare a Academiilor Itinerante desfasurate in ultimii patru ani in locuri precum Horezu, Ipotesti sau Mogosoaia, proiect care s-a oprit odata cu schimbarile ICR din vara anului trecut. Integral inEVZ.

Interlopul care si-a prezis pedeapsa. Unul dintre cei mai periculosi infractori din Moldova stia ca va scapa de puscarie inainte ca judecatorii sa se pronunte. Un membru al clanului Corduneanu, condamnat initial la trei ani de inchisoare cu executare, a stiut cu doua saptamani inainte ca dupa judecarea recursului urmeaza sa i se suspende pedeapsa Justitia ieseana este implicata intr-un scandal de proportii dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au prezentat printr-un rechizitoriu ca un interlop stia cu doua saptamani inainte ce pedeapsa urmeaza sa primesca. Prin rechizitoiu cu pricina procurorii anticoruptie au trimis in judecata patru dintre fratii Corduneanu, dar si pe camatarul Tiberiu Cristodorescu si controversatul afacerist Gheorghe Clapon. Acestia sunt inculpati intr-un dosar de trafic de influenta dupa ce ar fi primit 40.000 de mii de euro de la o traficanta de persoane promitandu-i acesteia ca vor interveni pe langa doi judecatori de la Curtea de Apel in incercarea de a o scapa de puscarie, scrieAdevarul.

Austeritatea - rea cand era Boc, buna cand e Ponta. Pentru a doua oara de la instalarea la putere in 2012, Cabinetul USL mentine unele dintre masurile de austeritate introduse de Guvernul Boc, masuri aspru criticate pe cand social-liberalii erau in opozitie. Fara prea mari explicatii, Executivul a schimbat si regulile in ceea ce priveste redistribuirea functionarilor publici concediati din motive neimputabile lor. Pe cand la Palatul Victoria se afla ca premier Emil Boc, reprezentantii USL criticau cu vehementa orice masura de austeritate luata, spunand ca nu se justifica in mod real si promitand ca vor remedia situatia imediat ce vor ajunge la putere. Ei bine, la mai bine de un an de la instalarea la guvernare, social-liberalii si-au revizuit categoric atitudinea, mentinand in continuare unele dintre masurile mult hulite, anuntaRomania Libera.