TVA de 9%: cat se plateste acum pentru o paine? De la 1 septembrie, painea si specialitatile din panificatie fara umplutura au TVA de 9%, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Finantelor Publice, publicat in data de 28 august in Monitorul Oficial. Desi multi din industria de panificatie au spus ca diminuarea TVA-ului la 9% nu va ieftini neaparat painea, retailerii au inceput sa afiseze preturi mai mici la produsul de baza al unei mese. Astfel, daca pe 31 august o franzela alba de 300 de grame se cumpara de la Mega Image, de exemplu, cu 0,99 de lei, pe 1 septembrie, aceeasi franzela costa 0,87 de lei, scrie Capital.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Caransebes isi face flotila de drone. Primarul Vela: "Eu, personal, imi doream un elicopter, dar m-au convins sarbii". Trei drone de dimensiuni medii compatibile cu standardele NATO sunt capul de lista a achizitiilor imediate pe care primaria Caransebes intentioneaza sa le faca in aceasata toamna. Acest lucru este o premiera in Romania pentru o autoritate publica locala, de care primarul liberal e foarte mandru. "Eu, personal, imi doream un elicopter SMURD. Sa fie al primariei, sa il donez eu SMURD Romania, dar sa il tin la Caransebes. Dar m-au convins sarbii. La inceput am fost reticent, dar m-au convins. Si fiind proiectul lor, vom lua drone. Altele nu am cunostinta sa existe in Romania", a declarat, pentru Gandul, primarul Ion Marcel Vela.

Crin Antonescu, (re)lansare ratata la prezidentiale. Evenimentul Zilei va prezinta motivele pentru care reuniunea USL din acest weekend de la Constanta ce isi propunea sa dea startul campaniei lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidentiale a fost un esec pentru liderul PNL. Cum au ajuns social-democratii sa il sustina doar de forma pe liberalul Crin Antonescu la prezidentialele din 2014 si de ce s-a grabit liderul PNL sa isi lanseze atat de devreme candidatura cititi in Evenimentul Zilei.

Autostrada Deva - Orastie: parcarile de pe autostrada au functionat o zi si stau inchise de trei luni. Accesul masinilor in cele doua refugii construite pe tronsonul A1, intre Deva si Orastie, este interzis de trei luni. Singura data cand parcarile au fost deschise a fost 30 mai, cu ocazia inaugurarii autostrazii. Ulterior, refugiile dotate cu circa circa 30 de locuri de parcare si cu o cladire cu grup sanitar au fost inchise. In prezent, intrarea in cele doua parcari, situate la sase kilometri de nodul rutier din zona Orastiei, este blocata de balize. Angajatii unei firme de paza au grija sa ii atentioneze pe soferi sa nu opreasca in zona pentru ca refugiile sunt inchise. Integral in Adevarul.

BEBA. Familia Basescu, generatia urmatoare. Desi s-a nascut prematur, cu trei saptamani mai devreme, nepotica presedintelui Traian Basescu sta cu mama ei in rezerva, mananca ori de cate ori cere, iar aseara a facut si prima baita. "A fost alaptata la scurt timp dupa ce s-a nascut", au declarat surse din cadrul echipei care a asistat la nasterea micutei. De altfel, acest lucru a fost confirmat si de presedintele tarii, care ieri la pranz si-a vizitat fiica si nepotica la spital, potrivit Adevarul.

Cine se imbogateste din banii dati de UE saracilor Romaniei. O firma care a finantat anul trecut campania electorala a PSD si PNL a primit de la o institutie publica un contract de 15 milioane de euro. Cum a fost atribuit acest contract, ce om de afaceri detine aceasta si din ce partid face parte aflati din Evenimentul Zilei.

Neputinta Europei. Ce trebuie, ce poate si ce nu poate face Europa in situatii de criza, precum razboiul din Siria? Nu este pentru intiia oara ca analistii politici formuleaza, aidoma unei litanii, intrebarea. Niciunde realitatea nu este atit de necrutator depasita de necesitate precum la Bruxelles, la Uniunea Europeana. Necrutator dar veridic este si verdictul cu care editorialistul Michael Sturmer isi incheie in cotidianul DIE WELT eseul consacrat neputintei Europei, mai exact, a politicii externe a celor 27, in situatii de criza. De care, din pacate, lumea nu duce lipsa in ultima vreme. Autorul textului citeaza un adagiu celebru, rostit de Charles de Gaulle: Razboiul da la iveala lucruri care altminteri ar fi ramas ascunse. In contextul actual, hirtia de turnesol care da la iveala impotenta Europei este razboiul din Siria. Contrastul dintre atentia cu care privirile si urechile se indreapta spre Washington, Londra, Moscova, dinspre Damasc, Ankara,Tunis ori Cairo si tacerea in care se invaluie Bruxelles-ul este izbitor si dezamagitor pentru autorul eseului. Continuarea pe Deutsche Welle.

Sondaj: Cele 6 partide parlamentare se bat pe o treime dintre alegatori. Majoritatea romanilor cu drept de vot nu merg la urne. Cele 6 partide politice parlamentare isi disputa o treime dintre alegatori, cea mai mare parte a romanilor cu drept de vot preferand sa nu meraga la urne, daca acum ar fi alegeri legislative, releva un sondaj Sociopol, facut public duminica, potrivit Curs de guvernare.

S-a dat startul Festivalului Enescu - cel mai mare festival cultural din Romania. Editia 2013 a Festivalului International George Enescu a debutat duminica seara, cu un concert grandios, intr-o Sala Mare a Palatului devenita mult prea mica pentru setea de cultura a melomanilor veniti in numar impresionant din toata tara, ba chiar si din strainatate, scrie Romania Libera.

Un spectacol care poate fi vazut o data in viata. Marea s-a retras cativa metri de tarm, spre bucuria turistilor. Marea le-a facut o surpriza celor care au mers sa o vada la debut de septembrie. La Mamaia, apa s-a retras cativa metri de tarm, lasand in urma o suprafata mare de nisip. Fenomenul este destul de rar si se produce, spun specialistii, cand vantul bate mult timp din aceeasi directie. Oricum ar fi, norocosii nimeriti pe plaja au avut parte de un spectacol pe care il prinzi, poate, o data in viata, noteaza Stirile ProTv.