Cum s-a rezolvat problema cainilor maidanezi in Bucurestiul ocupat de trupele germane. Capitularea Bucurestilor, moment extrem de dureros pentru romani a avut si o nota tragi-comica, in felul haotic in care s-a desfasurat. In ziua de 22 noiembrie 1916, sosea in Bucuresti un ofiter german cu un drapel si o scrisoare sigilata, de la Maresalul Mackensen, pentru comandantul Garnizoanei Bucuresti. A fost condus la generalul Anghelescu caruia i-a comunicat verbal ca Maresalul Mackensen cere ca, in 24 de ore, Garnizoana sa fie predata, in caz contrar urmand un bombardament puternic de artilerie grea. Generalul roman a raspuns insa ca in Bucuresti nu mai exista garnizoana si nici comandant, asa ca nu putea primi scrisoarea. In zilele urmatoare, Statul Major si Komandatura germana au ocupat Hotel Bulevard, Capsa si Athene Palace unde s-au stabilit. Vechile nume romanesti ale hotelurilor, cafenelelor, restaurantelor au fost inlocuite cu firme germane Berliner Kaffee, Kaiser, Palast etc. Strada Lipscani a devenit Leipziger Strasse, Hotelul Grant - Kronprinz Hotel. De asemenea, o companie bulgara si una turceasca au ramas, ca garnizoana de ocupatie, pe langa trupele germane, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

A inceput asaltul final al Rusiei impotriva Moldovei. Emisarul special al lui Putin pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a venit la Chisinau si la Tiraspol incarcat de amenintari aflate la limita insultei pentru a convinge guvernul Republicii Moldova sa renunte la semnarea acordului de asociere si liber schimb cu UE. In acelasi timp, la Moscova, autoritatile amenintau cu embargoul impotriva vinurilor moldovene. Rogozin, fost combatant de partea transnistreana in razboiul de la inceputul anilor '90, a dat un interviu unui post de televiziune rusesc in care a amenintat cu recunoasterea unilaterala a independentei Transnistriei de catre Moscova dupa modelul Abhaziei si Osetiei de Sud. Potrivit lui Rogozin, acest act unilateral ar putea fi determinat de refuzul Chisinaului de a accepta deschiderea unui consulat rus la Tiraspol. "Daca credeti ca Transnistria este parte a Republicii Moldova, atunci la Tiraspol trebuie deschis un consulat al Federatiei Ruse, mai exact o reprezentanta consulara a ambasadei ruse, aceasta din urma aflandu-se la Chisinau. Acest fapt ar demonstra ca Rusia nu recunoaste Transnistria", s-a adresat Rogozin direct guvernului modovean, anuntaRomania Libera.

Acuzatii DIICOT: Ministrii complotau! Miliardarul care conducea din umbra Ministerul Economiei. Ministri, secretari de stat si directori din Ministerul Economiei ascultau de ordinele magnatului Ioan Niculae. Afaceristul comanda ordine ministeriale prin care primea gaz la pret preferential si cu incalcarea legislatiei. Ministrul Economiei Varujan Vosganian (55 de ani) si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu (51 de ani) "lau sprijint neconditionat si in mod activ" pe miliardarul Ioan Niculae (59 de ani). Acuzatiile sunt aduse de procurorii DIICOT in referatul in care cer ridicarea imunitatii celor doi politicieni. Anchetatorii sutin ca cei doi minstri "au ignorat in totalitate informarile si sesizarile primite de la Serviciul Roman de Informatii (SRI) in intervalul 2007-2010, prin care se atentiona asupra riscurilor majore rezultate prin alocarea si mentinerea facilitatilor acordate Interagro". Vosganian (decembrie 2006 - decembrie 2008) si Videanu (decembrie 2008 - septembrie 2010) au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine si trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor Interagro, informeazaEVZ.

Cum au dat elevii spaga la BAC 2013 in sesiunea din toamna. In imaginile surprinse intr-o sala de examen de la Grupul Scolar Dimitrie Leonida din Constanta se vede cum elevii care sustineau examenul de bacalaureat in sesiunea de toamna dau spaga profesorilor in timpul primei probe scrise a sesiunii de toamna. Astfel, in imagini se poate vedea cum unul dintre elevii care sustineau examenul intra in sala de clasa si lasa pe coltul catedrei un pachet de servetele in care se presupune ca ar fi bani. La scurt timp, unul dintre profesorii supraveghetori trece prin fata catedrei, timp in care cel de-al doilea profesor ia pachetul de servetele. Politistii spun ca au observat pe camere cum una dintre profesoare vine in fata camerei pentru a masca mana celui de-al doilea profesor supraveghetor care ia pachetul in care s-ar fi aflat spaga. In urma anchetei facute de inspectorat, 13 elevi au fost eliminati din examen. Totul a pornit de la o eleva eliminata din examen pentru ca a fost prinsa copiind. Aceasta s-a dus la politie si a spus ca a dat 50 de lei profesorilor ca sa o lase sa copieze, scrieGandul.

DW: Conditiile stabilitatii unei dictaturi. Regimurile autocratice nu sunt legitimate prin alegeri iar puterea lor se bazeaza pe violenta si oprimare. Totusi, se intampla ca astfel de regimuri sa fie sprijinite o vreme de popor. In aproape fiecare a doua tara a lumii, la putere se afla un regim autoritar. Afirmatia ii apartine politologului Christoph Stefes, profesor la Universiateta Colorado, din Denver, SUA. Profesorul Stefes a condus un proiect de cercetare pe aceasta tema, realizat de Centrul Stiintific pentru Cercetari Sociale WZB din Berlin. Primele rezultate ale studiului au fost date publicitatii. Ce sunt de fapt regimurile autocratice? Stefes declara ca in aceasta categorie intra tot ce nu este democratie, iar democratia se recunoaste prin faptul ca "accesul la putere este liber, iar cele mai importante functii in stat sunt ocupate in urma unor alegeri libere". Intre statele analizate s-au numarat, potrivit politologului, "orice monarhie absolutista, orice regim militar sau stat cu sistem monopartinic, dar si sisteme pluripartinice, in care era clar dinaintea alegerilor cine va castiga majoritatea la urne", anuntaDeutsche Welle.

Eugen Nicolaescu: Medicul va fi obligat sa spuna pacientului ce medicamente i se potrivesc. Ce vrea sa ia decide bolnavul. Medicul va fi obligat sa informeze pacientul despre medicamentele care i se potrivesc in functie de diagnostic, iar bolnavul va decide singur daca ia vrea un medicament mai scump sau mai ieftin. Asa a declarat, marti, la Craiova, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vizand masurile de reforma in sistemul sanitar. "Noi vom introduce o norma incepand cu contractul-cadru pe anul 2014, si o spun poate in premiera pentru dumneavoastra astazi, dar va fi in curand publica aceasta informatie: in acordul cu Fondul Monetar International avem o prevedere pe programul Ministerului Sanatatii prin care medicul va fi obligat sa informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic pana la original, si pacientul sa decida, sa opteze", a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la o intalnire regionala pe tema proiectelor de acte normative lansate de minister in dezbatere publica, informeazaAdevarul.

Egipt: Fratia Musulmana, la un pas de dizolvare.Un complet de judecatori egipteni a recomandat, luni, intr-o rezolutie, dizolvarea Fratiei Musulmane. Rezolutia nu este obligatorie din punct de vedere legal, dar ofera armatei un bun pretext pentru a continua represiunea impotriva celei mai puternice organizatii islamiste. Un atac terorist asupra unui vas sub pavilion panamez in Canalul Suez la sfarsitul saptamanii trecute este o garantie ca Occidentul va inchide ochii la abuzurile militarilor egipteni. In numai doua luni, Fratia Musulmana a devenit, din stapana Egiptului, o ruina in prag de desfiintare. Pe 3 iulie, la cateva ore de la anuntul sefului armatei, Abdel Fatah al-Sisi, privind indepartarea de la putere a presedintelui (si lider al Fratiei) Mohamed Morsi, noile autoritati au emis sute de mandate de arestare pe numele oficialilor FM, iar posturile de radio si de televiziune ale organizatiei au fost inchise, scrieRomania Libera.