Cum a rezolvat Tulcea problema maidanezilor. Bresa legala pentru eutanasierea cainilor fara stapani. O solutie sigura, dar foarte contestata, de a scapa comunitatile de maidanezi, eutanasierea, este practicata, din 2007, in Tulcea. Edilii au recurs la aceasta solutie folosind legea, pe care omologii lor din alte orase nu o cunosc. Constantin Hogea, edilul-sef din Tulcea, explica intreaga procedura: "Legea 227/2002 este cea care reglementeaza gestionarea cainilor fara stapan din comunitati. Primarul Constantin Hogea este singurul din tara care cunoaste Legea 227/2002, privind gestionarea cainilor comunitari, si a scapat orasul de maidanezi, prin eutanasiere. Articolul 5 arata clar ca este permisa eutanasierea animalelor care, dupa 14 zile de cand sunt aduse in adaposturi, nu sunt revendicate sau adoptate, pot fi eutanasiate", spune Hogea. Edilul orasului Tulcea mai sustine ca, spre deosebire de ceilalti primari din tara, el si stie, dar isi si asuma legea: "Pentru ca am recurs la eutanasiere, m-am ales cu multe scandaluri facute de ONG-uri. Mi s-au facut si patru plangeri penale, din care trei au fost rezolvate cu neinceperea urmaririi penale. Ultima plangere se analizeaza", scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Marii vinovati din spatele tragediei produse de maidanezi. Politicienii au amanat adoptarea unor legi privind animalele fara stapan, primariile fac afaceri pe seama lor, iar ONG-urile functioneaza, in cele mai multe cazuri, doar pe hartie. Prima incercare mai serioasa de rezolvare a problemei cainilor vagabonzi din Bucuresti a avut loc in urma cu 13 ani, cand primarul de atunci al Capitalei, Traian Basescu, a declansat o campanie de eutanasiere a acestora. Desi actiunea a inceput in forta, a fost oprita in scurt timp din cauza protestelor organizatiilor de protectia animalelor, care sustineau ca metoda este barbara si ineficienta. Primarul a cedat si cand in tara a sosit legenda franceza Brigitte Bardot, cu care Traian Basescu a semnat un protocol de neagresiune. Totusi, campania de eutanasiere a continuat, dar mult mai discret si, cel putin pe hartie, intre 2001 si 2008 au fost omorati circa 150.000 de caini, potrivit datelor Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) din cadrul Primariei Generale a Bucurestiului. Cifra este, insa, contestata de ONG-urile din domeniu, care sustin ca in realitate in spatele acesteia se ascund doar scurgeri de fonduri, anuntaRomania Libera.

Scandalul caselor ilegale de la Armata. Generalii si-au facut nevestele infractoare. Generalul Corneliu Dobritoiu, in prezent senator, si alti 10 ofiteri de Armata vor raspunde penal pentru ca au cumparat ilegal ori au aprobat cumpararea locuintelor de serviciu din fondul locativ al Ministerului Apararii Nationale (MApN). Profitorii unei legi emise pentru rezolvarea cazurilor sociale din cadrul MApN, dar si pentru eliminarea discriminarii militarilor, facuta prin Decretul-Lege 61/1990 (care nu dadea voie militarilor sa cumpere locuintele pe care le detineau cu chirie din fondul locativ de stat), au fost trimisi in judecata ieri de procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie(DNA). Desi in Romania legea spune ca nici o persoana sau familie nu poate lua de la stat cu pret subventionat mai mult de o locuinta, ofiterii superiori au reusit sa ia astfel de case, unii cate doua si chiar trei. Prejudiciul creat MApN este de 1.207.670 lei, pe care ministerul vrea sa ii recupereze, informeazaEVZ.

Taxa de pod pe Autostrada Soarelui revine. Perioada in care a fost suspendata a expirat. Soferii care merg spre Constanta sau se intorc de pe litoral vor fi nevoiti sa plateasca din nou taxa de 13 lei perceputa pentru podul peste Dunare de pe Autostrada Soarelui. Taxa a fost suspendata, printr-un ordin al ministrului delegat Dan Sova, de la finele lunii iulie si pana la finele lunii august, la sfarsit de saptamana, precum si in zilele de sarbatoare legala. Astfel ca de luni, 2 septembrie, soferii trebuie sa plateasca tariful de trecere a podului peste Dunare. Suspendarea platii taxei de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare la Fetesti-Cernavoda a fost menita sa sa duca la deblocarea traficului pe Autostrada Soarelui, avand in vedere numarul mare de turisti care doreau sa ajunga pe litoral. Taxa a fost majorata in acest an de CNADNR de doua ori, scrieGandul.

DW: O chestiune de mentalitate. Problema cainilor vagabonzi dezvaluie o multime de slabiciuni ale vietii urbane, care tin de modul insusi de a percepe spatiul public. Problema cainilor vagabonzi repune in discutie o intreaga mentalitate publica. Ca sa facem dreptate tuturor ar trebui sa spunem ca cei care au condus admnistratia Capitalei de-a lungul timpului nu poarta singuri vina situatiei de acum. Unii au incercat sa faca ceva, dar s-au lovit pur si simplu de o foarte mare rezistenta populara. Ar putea fi considerati vinovati pentru ca nu au infruntat, cu toate riscurile (politice), opinia majoritatii? Fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, a fost cel mai categoric in aceasta privinta, dar a cedat la un moment dat in fata presiunii publice. Iar succesorul sau Sorin Oprescu, invatand lectia, a evitat orice infruntare pe aceasta tema, preferand o pozitie ambigua. In cele din urma toata lumea s-a multumit cu jumatati de masura, anuntaDeutsche Welle.

Afaceri cu munitie, din rezerva de mobilizare: Boian si Dijmarescu, lasati in libertate de Tribunalul Gorj. Directorul adjunct al companiei de munitie si armament ROMARM, Lorin Boian, care indeplineste functia de administrator al UM Sadu, si Nicolae Dijmarescu, fostul director general al unitatii de armament din judetul Gorj, au fost prezentati de procurori Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventiva pe 29 de zile. Instanta de judecata a decis respingerea solicitarii procurorilor si cercetarea lor in stare de libertate. Cei doi sunt acuzati de comiterea infractiunilor de instigare la delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani si infractiuni la legea sigurantei nationale. Dosarul penal se refera la disparitia unor cantitati de materiale si pulbere folosita la fabricarea munitiei din rezervei de mobilizare, care se afla in prezent in patrimoniul Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat. Potrivit oamenilor legii, in perioada 2005-2012, suspectii ar fi dispus diminuarea rezervei prin scoaterea unor materiale in cantitati de sute de tone, a caror valoare a fost estimata la suma de peste 720.000 lei, pentru introducerea in procesul de fabricatie in vederea producerii de munitie, informeazaAdevarul.

"Documentarul Wild Carpathia" partea a doua: "Romania, unul dintre cele mai fascinante si misterioase locuri din lume". Fostul prezentator BBC Charlie Ottley s-a aflat din nou in Romania unde a realizat un al doilea documentar despre Romania intitulat "From the Mountains To The Sea" ("De la munti pana la mare"). Acesta poate fi vazut vineri pe Travel Channel, iar RL va ofera in avenpremiera cateva secvente din acest film. Primul documentar despre Romania intitulat "Wild Carpathia" s-a bucurat de un imens succes fiind tradus in 20 de limbi si difuzat in 120 de tari. "Wild Carpathia" a prezentat zona muntilor Carpati si padurile seculare ale Transilvaniei, obiceiurile si traditiile dar si ocupatiile ancestrale ale taranilor. In cea de-a doua parte a seriei, Charlie Ottley calatoreste din locul unde Dunarea intra in tara si pana in Delta, facand si o incursiune pe Valea Oltului, in Muntii Fagaras, vizitand Castelul Peles si manastirea Cozia, scrieRomania Libera.