Nepotism pe bani publici la Navodari. Directorul SC Termica i-a dat ginerelui sau contracte de 700.000 lei, fara licitatie. Cine a trecut prin Navodari a fost impresionat de fantana arteziana si statuia care troneaza pe unul din bulevardele principale ale orasului. Lucrarea facuta din bani publici este acum obiectul unui dosar penal. Directorul SC Termica si ginerele sau au fost retinuti pentru conflict de interese. Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta spun ca directorul SC Termica Distributie Navodari, Alexandru Vasile Manu a incheiat mai multe contracte cu societatea CSI Energo Electric SRL. Timp de trei ani, banii publici pentru diferite lucrari au ajuns la Marian Galiceanu, administratorul firmei, care din intamplare, era ginerele lui Manu. Poate ca totul ar fi fost trecut cu vederea daca directorul SC Termica Navodari ar fi avut hartiile in ordine. Anchetatorii au descoperit ca toate contractele dintre socru si ginere au fost facute fara licitatie, noteaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Elena Udrea: "PDL are nevoie de Basescu. Despartirea de presedinte tine partidul la 14%-18%". Deputatul PDL considera ca, prin distantarea de presedinte, PDL a ratat ocazia de a profita de pe urma cresterii acestuia in sondaje. Deputatul PDL Elena Udrea crede ca despartirea PDL de presedintele Traian Basescu tine partidul condus de Vasile Blaga la o intentie de vot de 14-18% si ca PDL are nevoie de seful statului. EVZ va prezinta cea de-a doua partea a interviului acordat de Elena Udrea, in care aceasta discuta despre situatia PDL. Evenimentul zilei: Sunteti multumita de modul in care PDL face opozitie? Elena Udrea: PDL chiar se straduieste sa arate incompetenta acestui Guvern. Colegii sunt activi, se implica in actiuni in Parlament, in teritoriu, insa efortul acesta nu se traduce si in sondaje, pentru ca nu crestem inca. Si aceasta desi USL face prostie dupa prostie, iar electoratul deja isi manifesta supararea."

Cum trateaza Armata romana stresul posttraumatic. Peste 30.000 de militari romani au fost in misiune in Irak si Afganistan. Potrivit datelor facute publice de Ministerul Apararii Nationale (MApN), 135 dintre acestia s-au intors raniti. 23 au murit. La inceputul lunii septembrie, mai aveam 1.033 de militari in Afganistan. Spre deosebire de alte tari alaturi de care am mers in aceste misiuni, la noi nu a existat niciodata raportat un sindrom al stresului posttraumatic*. Mai mult, ca nicio alta tara aliata, noi nu am avut nici macar un diagnostic de stres posttraumatic. Aceasta statistica alba a atras atentia doctorului Paul Fink, fost presedinte al Asociatiei Americane de Psihiatrie, unul dintre cei mai buni specialisti din lume in domeniul stresului posttraumatic, care spune ca este imposibil sa nu existe cazuri de TSPT cand vorbim despre 30.000 de militari trimisi in misiune in ultimul deceniu, scrie Gandul.

Ororile Canalului: "L-au rastignit pe un stalp, ca pe Hristos, si l-au mitraliat". Parintele Serghei Oancea s-a nascut la 27 iunie 1926, in comuna Crucea, jud Constanta. A fost arestat in 1949 si a facut 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru ca a luat atitudine contra regimului. A trecut prin lagarele de munca de la Poarta-Alba, Peninsula (Valea Neagra) si Galesul. La cei 87 de ani, mi-a povestit cu greu cum a fost viata lui de "detinut la Canal", pentru ca, spune el, nu a suferit nimic pe langa ce a suferit Mantuitorul. Arestarea - De ce v-au condamnat? - In 1949 eram student, anul I la Teologie. A venit un ordin ca toti fiii de chiaburi sa fie incorporati pentru munca. Am fost luat la o unitate speciala din Bucuresti, la Baneasa, pana in 1950. Eram 60 de insi care munceam la Floreasca. Aveam bocanci rupti in picioare, un veston si o boneta de la uniforme de Jandarmi vechi din 1920, aratam foarte rau. Nemultumiti de conditii, mi-a venit ideea sa facem cu totii o reclamatie la Gheorghiu-Dej. Continuarea in Adevarul.

Moartea lui Ionut a fost negociata pe bani in Primaria Capitalei. Consilierii generali USL au votat referendumul cerut de primarul Sorin Oprescu privind eutanasierea maidanezilor, dar la pachet cu interesele cerute de PSD. Ionut Anghel a fost omorat luni de o haita de comunitari. Prima reactie a primarului general a venit abia miercuri, dupa ce EVZ a scris ca Oprescu nu e in tara. La conferinta de presa din ziua respectiva, cel care are in grija maidanezii Capitalei si care promite autostrazi suspendate a varsat, teatral, cateva lacrimi. El a motivat ca a fost plecat pentru niste analize medicale. Surse EVZ spun ca era plecat intr-o croaziera.

Cum se poate rezolva problema cainilor fara stapan: cele trei solutii legale la care pot sa apeleze autoritatile. "Romania libera" a trecut in revista variantele posibile de modificare a legislatiei privind cainii fara stapan si ceea ce presupune fiecare dintre acestea. Adoptarea unei ordonante de urgenta - Daca Guvernul emite o ordonanta de urgenta privind eutansierea cainilor aceasta intra in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial. Publicarea rapida a ordonantei nu ar fi problema, pentru ca anul trecut Monitorul Oficial a trecut din subordinea Parlamentului a Guvernului. Potrivit Constitutiei, singurul care poate contestata ordonantele de urgenta este Avocatul Poporului. Actualul detinator al postului, Crisu Atanasiu, este instalat de USL si a contestat doar o ordonanta dintre zecile emise de Guvern, si aceea la cererea premierului Victor Ponta. Daca Victor Ponta vrea rezolvarea problemei, este putin probabil ca Avocatul Poporului sa ii conteste ordonanta.

DW: Sentimentalismul lenes. Inaintea unui referendum ar fi bine sa aiba loc o dezbatere scoasa de sub imperiul emotiei, care sa puna in evidenta cu claritate consecintele fiecarei decizii. Consiliul General al Capitalei a aprobat desfasurarea unui referendum in 6 octombrie privind problema cainilor fara stapan. Intrebarea este simpla si fara echivoc: "Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor fara detinator capturati pe domeniul public al municipiului Bucuresti si neadoptati in termenul prevazut de lege?" Cea mai simpla varianta pentru primarie ar fi ca un referendum validat sa aprobe varianta euthanasierii. Dar daca referendumul nu va intruni cvorumul de participare? Din acel moment primaria intra in criza, caci va trebui sa asume pe cont propriu o decizie sau alta. Ceea ce nu a facut pana acum va trebui sa faca de aici inainte. De fapt cele mai multe variante pun primaria in dificultate, scrie Deutsche Welle.

Sefii care isi bat joc de banii Sanatatii! Managementul defectuos de la cel mai mare spital din vestul Romaniei face ca de ani de zile aparatura de importanta vitala pentru pacienti, care a costat peste 9 milioane de lei, sa stea in depozite. Dupa o reteta intalnita si in alte judete din tara, la Spitalul de Urgenta Timisoara aparatura de ultima generatie sta nefolosita de ani de zile. Desi de la buget s-au alocat sume mari pentru ca bolnavii din vest sa aiba parte de interventii de cea mai buna calitate, pana ajung sa beneficieze de ele, acestea sunt deja depasite tehnologic. Mai exact, spitalul a achizitionat in 2011 "Linia automata de prelucrare preanalitica, analitica si postanalitica a probelor biologice" care a costat 4.939.800 de lei. Banii au venit de la Ministerul Sanatatii. Linia de analize nu este functionala si zace departe de ochii presei, depozitata in subsolul spitalului. Integral in EVZ.