Reportaj la Rosia Montana: ce vor localnicii. Un reporter Adevarul a fost ieri la Rosia Montana si a stat de vorba cu cativa dintre locuitori. Cei mai multi dintre ei spera ca proiectul de exploatare a aurului sa demareze curand. O vizita in Rosia Montana te poate ajuta sa intelegi problemele si dorintele oamenilor din localitatea despre care se vorbeste mereu in ultima perioada. Saracia si lipsa de alternative ii fac pe locuitori sa astepte repornirea mineritului. La referendumul organizat in decembrie 2012 in 35 de orase si comune din judetul Alba privind mineritul din Apuseni si proiectul de la Rosia Montana, s-au prezentat 43,20% din cetatenii cu drept de vot. Prin urmare, referendumul a fost invalidat din cauza prezentei reduse. 62,45% din cetatenii care s-au prezentat la urne au votat "Da" mineritului, iar 35% "Nu".

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Directiva Europeana care ar putea schimba sistemul sanitar romanesc din temelii. Din 25 octombrie 2013, europenii se vor putea trata in orice spital din tarile UE, iar autoratatile vor fi obligate sa le ramburseze acestora costurile la nivelul din tara de origine. Cum Romania are cele mai mici costuri din UE la servicii medicale, se creeaza o inegalitate evidenta intre romani si alti europeni. Romania va trebui sa majoreze preturile serviciilor medicale, potrivit unui studiu al Ferderatiei Solidaritatea Sanitara (FSS), anunta Capital.

"Dosarul Interagro". Cum si-a capusat miliardarul Ioan Niculae propriile firme cu ajutorul statului. Magnatul a dat "o teapa" de 130.000.000 de euro printr-o schema fara precedent. El a cumparat gaz ieftin de la stat, chiar daca avea datorii uriase. Cititi in Evenimentului zilei despre ingineria pusa la cale de miliardarul Ioan Niculae si despre sprijinul politic care i-a asigurat monopolul pe piata ingrasamintelor chimice.

1 miliard de euro, nota de plata a Romaniei pentru un razboi cu Siria. Chiar daca nu vom fi implicati direct intr-un eventual conflict armat in Orientul Mijlociu, economia locala va avea de suferit. Tensiunile din zona influenteaza deja negativ pretul carburantilor, exporturile, cursul de schimb ori investitiile. In linie dreapta, de la Bucuresti la Damasc sunt cam 1.500 de kilometri. Capitala siriana este mai aproape decat Parisul ori Londra. Dar nu distanta relativ mica este cea care ar trebui sa ne dea fiori in cazul declansarii unui conflict international in zona, ci pierderile economice directe si indirecte pe care le-am putea suferi. Calculele "Capital" arata ca acestea ar putea ajunge la circa un miliard de euro in conditiile unui razboi de un an, fiind luate in calcul scumpirea carburantilor, pierderile exportatorilor si ale transportatorilor ori fluctuatiile cursului valutar.

Rosia Montana poate intra in patrimoniul UNESCO peste un deceniu. Compania care urmareste sa exploateze aurul din Muntii Apuseni promite ca va mai investi 55 de milioane de dolari pentru restaurarea totala a patrimoniului istoric. In Muzeul Mineritului din Rosia Montana sunt gazduite inscriptii in greaca si latina, dar si 25 de table de ceara care atesta istoria miniera de 2.000 de ani a locului. Fostele galerii si asezari romane (din secolul II), dar si minele aurifere din timpul Imperiului Austro-Ungar (1867-1914) din localitatea Rosia Montana, judetul Alba, vor fi restaurate in urmatorii zece ani pentru a deveni una dintre tintele turistice importante din Europa. Aceste vestigii s-au degradat sau au fost distruse in ultimii 50 de ani. Integral in EVZ.

Manifestantii: Oprescu, demisia! Primarul arunca 6 miloane de lei pe referendum si ignora legea eutanasierii. Sute de oameni impresionati de moartea lui Ionut (4 ani), ucis de caini, au cerut, ieri, demisia primarului Oprescu. Edilul pregateste un referendum, ignorand legea care permite eutanasierea maidanezilor. "Leagea lui Ionut, legea lui Ionut!", "Tara mea nu e cotet!", "Nu mai vrem caini fara stapan!", "Oprescu, demisia!" si "Daca iti pasa, iesi din casa!". Acestea sunt doar cateva dintre mesajele pe care sutele de protestatari i le-au transmis, ieri, primarului general Sorin Oprescu. Impresionati de tragedia de lunea trecuta, cand Ionut Anghel (4 ani) a fost mancat de maidanezi, langa Parcul Tei (sectorul 2) din Capitala, oamenii au venit la protestul "Strada mea nu e cotet!", noteaza Adevarul.

Un bulevard inchis pentru un an. Au inceput lucrarile la metroul de la Laromet. Metrorex a inceput lucrarile la ultimele doua statii de metrou de pe magistrala 4, mai exact Laromet si Straulesti. O importanta parte din bulevarul Bucurestii Noi a fost inchisa, iar circulatia a fost deviata pe stradutele din cartier. Potrivit muncitorilor Metrorex, bulevardul va fi inchis cel putin un an, iar lucrarile urmeaza a fi terminate in 2 ani si jumatate. Fondurile pentru constructia celor doua statii si a depolui de la lacul Straulesti reprezinta 85% bani europeni, scrie Capital.

Tezaurul de la Golesti. Cum a descoperit Iulian, "un roman cu spirit civic", comoara lui Murad al II-lea. Iulian Enache, un valcean care cauta "comori" din pasiune, nu pentru castig, a facut zilele trecute o descoperire pe care specialistii o considera "remarcabila" - 47.000 de monede din vremea sultanului Murad al II-lea. Valoarea maxima a "comorii" care cantareste aproximativ 55 de kilograme se ridica la aproximativ 470.000 de euro. Conform legii, descoperitorul tezaurului ar trebui sa primeasca de la stat 45 la suta din aceasta valoare, aflam din Gandul.

Sandra Izbasa se retrage dupa Mondiale. Gimnastica romaneasca a intrat in linie dreapta cu pregatirea pentru Campionatul Mondial de la Anvers (30 septembrie - 6 octombrie). Nationalele Romaniei, ce au avut loc in weekend in Sala Polivalenta din Bucuresti, au reprezentat ultima repetitie cu public pentru elevele lui Bellu si Bitang. Dubla campioana olimpica Sandra Izbasa (foto, 23 ani) si-a ￯dansat￯ fara greseala noul exercitiu la sol, gandit pe melodia "Feeling good" a lui Michael Buble. Inconjurata de fani si dand zeci de autografe, sportiva legitimata la Steaua a marturisit ca vrea sa se retraga dupa competitia din Belgia, scrie ProSport.