Presa internationala despre proiectul Rosia Montana: Dupa ce mii de oameni au protestat, Parlamentul va respinge proiectul
Premierul roman Victor Ponta a anuntat luni ca deschiderea celei mai mari mine de aur din Europa la Rosia Montana va fi respinsa din cauza protestatarilor. Canadienii de la Gabriel Resources au declarat ca vor lua in considerare o actiune in justitie impotriva Romaniei. "Gabriel Resources cauta urgent confirmari ale declaratiilor si clarificarea impactului privind propunerea de autorizarea a proiectului", a anuntat compania. Proiectul a fost blocat timp de 14 ani, iar in urma cu o luna cabinetul de stanga al premierului Ponta, care s-a opus inainte de venirea la putere, a renegociat contractul. Mii de persoane protesteaza in orasele din Romania impotriva proiectului, care ar urma sa foloseasca cianura pentru extragerea a 314 tone de aur si 1.500 tone de argint, scrie Reuters.
Dupa ce mii de romani au demonstrat impotriva proiectului de la Rosia Montana, premierul roman Victor Ponta a declarat ca, in opinia sa, Parlamentul va respinge proiectul. Firma canadiana implicata in proiect, Gabriel Resources, acuza incalcarea tratatelor de investitii si ameninta cu actionarea in judecata. Planul prevede extinderea si modernizarea unei mine din Transilvania, in nordul Romaniei, dupa ce mai mult de un deceniu a fost amanat din cauza impactului asupra mediului. Ecologistii acuza utilizarea masiva de cianuri toxice si distrugerea varfurilor montane. "Asta va fi sfarsitul acestui proiect de lege. Eu, ca prim-ministru, trebuie sa gasesc alte solutii pentru investitiile straine si crearea de locuri de munca", a anuntat Victor Ponta, relateaza BBC.
Mii de romani manifesteaza in fiecare seara, de o saptamana, impotriva unui proiect privind o mina de aur canadiana, o mobilizare inedita din anii '90, care marcheaza trezirea civica a unei noi generatii, scriu analistii. "Dupa primavara araba si vara turca, toamna romaneasca", proclama un banner al uneia dintre reuniunile care au avut loc la Bucuresti, in piata Universitatii, teatrul revoltei impotriva dictaturii lui Nicolae Ceausescu in 1989, informeaza o analiza AFP.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Plagiatorule, tu, ca prim-ministru, prin guvernul ales de tine şi cu sprijinul parlamentului, trebuie să asiguri un cadru legislativ bine definit, stabil pe termen lung, fără ambiguităţi. Atât. Odată ce ai aşa ceva, vin şi investiţiile străine şi, cu ele, locurile de muncă. Asta-şi doreşte orice companie, străină sau nu, un cadru legislativ ferm care să le permită planuri şi investiţii pe termen mediu şi lung. Când tu te roteşti ca cioara pe gard, de la o zi la alta, iar cei şaas'te de popândăi hămesiţi ce-şi zic parlamentari te imită - nici măcar sincron, şi ei ameţiţi, lovindu-se bezmetic cap în cap - normal că nimeni nu pune bază pe ce debitezi, decât yesmenii de famiglie din jurul tău.
Îţi aprez grija nemărginită cu care veghezi asupra noastră, spune-i lu' felix să-şi pună monoclul - pardon, lentila, monoclul e burghez - şi să te umple de laude la latrine.