Banii pentru maidanezi au fost risipiti. Indolenta lui Oprescu ne costa inca 10 milioane de euro. Hingherii privati, platiti regeste. Pana anul acesta, cheltuielile facute de ASPA s-au dus pe salarii si pe un adapost fara canalizare. Acum s-au angajat in secret hingheri privati. Ei sunt platiti regeste pentru prinderea unui caine. Institutia care trebuia sa gestioneze problema maidanezilor din Capitala a avut un buget, in perioada 2009-20012, de peste trei milioane de euro, adica exact cat ar costa acum strangerea celor aproximativ 65.000 de maidanezi. Insa, banii din vistieria Administratiei pentru Supravegherea si Protectia Animalelor fara Stapan (ASPA), aflata in subordinea lui Sorin Oprescu, au fost risipiti pe adoptii, majoritatea esuate, si cateva mii de sterilizari facute la cabinete veterinare private, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Reducerea CAS baga o noua zazanie in Coalitie. Nebuloasele din scrisoarea catre FMI. Guvernul a aprobat varianta finala a scrisorii convenite cu Fondul Monetar International (FMI), insa marea necunoscuta o constituie scaderea contributiilor sociale cu 3%. Aceasta nu era trecuta in draftul de scrisoare aparut recent in presa, insa a fost ceruta de catre PNL zilele trecute si are un impact bugetar urias, estimat la 3 miliarde de lei. Executivul a avut mult de furca cu delegatia FMI pentru a obtine scaderea TVA la paine de la 24% la 9%, desi masura nu avea ca impact bugetar decat 100 de milioane de lei. Institutiile financiare internationale au obligat statul sa creasca accizele pentru produsele de lux ca sa compenseze diferenta, anuntaAdevarul.

Cum pregateste un mogul asiatic exploatarea aurului cu cianuri in Baia Mare. Activele fostei companii Aurul, falimentata dupa dezastrul ecologic din anul 2000, au trecut din posesia unui oligarh rus in cea a unui influent om de afaceri din Kazahstan. Proiectul merge inainte, desi, spre deosebire de primarii din Apuseni, in Baia Mare municipalitatea a organizat un referendum impotriva exploatarii cu cianuri. In timp ce protestele impotriva exploatarii miniere din Rosia Montana ating apogeul, la cateva sute de kilometri mai la nord, in Baia Mare, un mogul kazah se pregateste sa reia exploatarea cu cianuri a minereului si sterilului aurifer, informeazaRomania Libera.

Primul primar care anunta ca va pune in aplicare legea eutanasierii: Cei 700 de caini din adapost vor fi eutanasiati primii. Autoritatile din Ploiesti spun ca vor incepe eutanasierea cainilor comunitari imediat dupa ce va intra in vigoare legea care modifica OUG 155/2001 si dupa ce va trece termenul de 14 zile lucratoare, iar primii vor fi eutanasiati cei 700 de caini din adapostul Primariei. Primarul Ploiestiului, Iulian Badescu, a declarat, miercuri, ca in municipiu va incepe eutanasierea cainilor comunitari dupa ce va intra in vigoare legea votata marti de Senat, act normativ care permite eutanasierea maidanezilor care nu sunt adoptati. Badescu a precizat ca primii care vor fi eutanasiati sunt cainii care in prezent se afla in adapostul primariei, situat in Parcul memorial "Constantin Stere", cunoscut localnicilor drept Parcul Bucov, scrieGandul.

DW: Si asa si altminteri. A existat o vreme cand se specula de zor despre intentiile Kremlinului. Opacitatea proverbiala a dictaturii bolsevice crease in lumea occidentala o noua breasla, cea a kremlinologilor, care-si exercitau adesea meseria ca datul in ghioc. S-a ivit o casta noua. Cea a obamologilor. Ei se ocupa sa citeasca-n zat ca sa prevada ce va intreprinde in Siria presedintele american. Li s-ar putea recomanda sa invete de la Victor Ponta. In chestiunea Rosia Montana, premierul roman a reusit performanta, deloc neglijabila, de a fi concomitent si succesiv si pentru proiectul de exploatare a firmei canadiene, dar si impotriva ei, anuntaDeutsche Welle.

Sora judecatoarei Veronicai Cirstoiu, acuzata ca ar fi spalat banii primiti drept mita de magistrat. Sora Veronicai Cirstoiu, fosta judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti, a fost pusa sub acuzare pentru spalare de bani, dupa ce ar fi cumparat un apartament cu doua camere in Capitala din banii pe care magistratul i-ar fi primit drept mita. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, procurorii anticoruptie au inceput recent urmarirea penala pe numele surorii judecatoarei Veronica Cirstoiu, pentru spalare de bani. Totodata, anchetatorii au dispus extinderea cercetarii penale in cazul judecatoarei Cirstoiu pentru instigare la spalare de bani, informeazaAdevarul.

Cetatenie pentru romanii de pretutindeni. Problema acordarii cetateniei romane pe criterii etnice revine in actualitate prin anuntul facut ieri de deputatul Eugen Tomac: depunerea in Parlament a unui proiect de modificare a legii. In diaspora traiesc aproximativ zece milioane de oameni ale caror radacini au legatura cu Romania, fie ca s-au nascut in Balcani, fie in alte zone ale lumii. "Romania este singura natiune care nu acorda cetatenie pe criterii etnice si este cazul ca legislatia romana sa fie amendata". Proiectul de lege intocmit de Eugen Tomac arata ca se poate acorda cetatenia romana persoanelor din alte state care fac parte din aceasta etnie, cu posibilitatea ca acei oameni sa-si pastreze si cetatenia statului in care s-au nascut, scrieRomania Libera.