Miliardarii care se bat pe aurul de la Rosia Montana, in topul Forbes al celor mai bogati americani. John Paulson si Thomas Kaplan, doi dintre actionarii Gabriel Resources, si George Soros, implicat indirect in proiectul de exploatare miniera, au avut un an prosper, potrivit topului celor mai bogati americani. Publicatia americana de business "Forbes" a publicat luni clasamentul anual al celor mai bogati oameni din Statele Unite ale Americii, top in care se regasesc si cei trei investitori implicati si in proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana prin participatii detinute in cadrul Gabriel Resources, compania-mama a societatii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Investitorul de origine maghiara George Soros are cea mai impresionanta avere dintre acestia, cu 20 de miliarde de dolari care-l plaseaza pe al nouasprezecelea loc in clasamentul cu 400 de pozitii, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Sondaj: 67% dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Cati dintre ei intentioneaza sa voteze cu PSD si PNL. Oamenii si-au pierdut increderea in directia Romaniei si principalele lor probleme sunt locurile de munca si dificultatile banesti, arata cel mai recent barometru Avangarde. Conform barometrului, 67% dintre subiecti considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita, 17% cred ca directia este buna, iar 16% spun ca nu pot aprecia. Principalele probleme indicate de cei chestionati sunt locurile de munca (21%), problemele legate de venituri (17%), coruptia (14%), problemele din sistemul sanitar (8%), problema cainilor vagabonzi (6%), clasa politica (5%), exploatarea de la Rosia Montana (4%). Daca duminica ar fi alegeri europarlamentare, PSD ar obtine 38% din voturi, PNL - 22%, PDL - 16%, PP-DD - 7%, UDMR - 5%, Miscarea Populara - 5%, Alianta D.A. (Forta Civica si PNTCD) - 2,4%, PRM - 2,2%, iar 2,9% au indicat alte partide, anuntaEVZ.

Un faliment previzibil in Republica Mazare. Greva declansata de soferii RATC Constanta in prima zi de scoala a continuat pana ieri dupa-amiaza. In timp ce angajatii spun ca sunt nemultumiti de salarii, primarul Radu Mazare anunta ca singura salvare este privatizarea. Una dintre mize - subventiile de milioane de euro. In 13 ani de mandat, echipa edilului a reusit performanta sa transforme RATC intr-o institutie cu datorii, cu angajati in greva si aproape de desfiintare. De vina este managementul, a recunoscut-o chiar primarul. A dat vina pe fostul director, Dumitru Coiciu, dar cei care au vizat tot timpul activitatea regiei sunt el insusi, viceprimarul Gabriel Stan si Consiliul Local. RATC este in pragul falimentului din cauza unor decizii catastrofale de management, este adevarat. Una dintre cele mai grave este cea legata de conflictul dintre RATC si Casa de Pensii Constanta, informeazaRomania Libera.

Cum explica ministrul Culturii desfiintarea Operetei, a Centrului Dansului si a Tinerimii Romane: "Facem o economie de un milion de euro". Pentru un milion de euro economisiti pe an, ministrul Culturii Daniel Barbu a decis comasarea si trecerea in subordinea Operei Nationale Bucuresti (ONB) a Teatrului de Opereta "Ion Dacian" din Capitala, Centrului National al Dansului Bucuresti, Centrului National de Arta "Tinerimea Romana", precum si a Teatrului de Opera si Balet "Oleg Danovski" din Constanta. Comasarea acestor institutii, propusa de Ministerul Culturii, este contestata insa de partile implicate, mai putin de reprezentantul Operei Romane, institutie care ar urma sa le aiba in subordine, daca proiectul de Hotarare de Guvern va trece. "Nimeni nu vrea sa faca rau, dimpotriva. Incercam sa facem bine", sustine Daniel Barbu, ministrul Culturii, explicand astfel "angajamentele guvernamentale" care stau la baza acestei decizii de comasare: "reducerea cheltuielilor bugetare", dupa cum se spune in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare, scrieGandul.

DW: Functionarii publici eleni, din nou in greva. Vacanta de vara s-a terminat si, odata cu ea, vin vestile proaste pentru guvernul de la Atena. Zilele urmatoare vor aduce greve generale in sectorul public. Cei care au dat tonul sunt profesorii. Politia n-a stat mult pe ganduri si a folosit gaze lacrimogene, in primele ore ale diminetii, pentru a-i indeparta pe 300 de profesori care blocau intrarea in Ministerul elen pentru Reforma Administrativa. Greva cadrelor didactice este doar inceputul. Ea este urmata de cea a angajatilor caselor de pensii si de sanatate. Medicii angajati in spitalele de stat vor avea cel putin o zi in care trateaza doar cazurile de urgenta. Motivele grevelor nu sunt noi, dar ele persista. E vorba despre taieri de salariu, concedieri si lipsa acuta de personal in institutiile publice. Printre alte masuri de austeritate, guvernul Samaras trebuie sa taie 15.000 de locuri de munca din sectorul de stat pana la sfarsitul lui 2014, anuntaDeutsche Welle.

75% dintre companiile miniere din lume au sediul in Canada. Peste tot in lume, companiile listate la Bursa din Toronto si conduse din birouri de avocatura de pe Bay Street sau din zgarie-nori din centrul Vancouver-ului (ai caror magnati probabil locuiesc in Australia sau Nevada) gestioneaza jocurile miniere de acasa, prin Asia, America de Sud si, in mod suprinzator, desi se tot vorbeste de investitiile Chinei in Africa, se pare ca nu China, ci Canada domina si exploateaza minele din Africa. Pe scurt, aproape 1 300 de companii miniere cu sediul in Canada investesc miliarde de dolari in peste 100 de tari din toata lumea. Intrebarea care se ridica e: de ce? De ce e Canada o optiune atat de atragatoare pentru industria extractoare? Chiar daca directorii si proprietarii acestor companii nu sunt canadieni, aceste organizatii isi aleg sediul in Canada. De ce e aceasta tara un rai al industriei miniere? Integral peVice.com.

Interesele si capcanele Rusiei din spatele embargoului pe vinurile din Basarabia. In ajunul Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie, cand Chisinaul urmeaza sa parafeze Acordul de Asociere la UE, Moscova face presiuni asupra Republicii Moldova, pentru a o mentine in zona sa de influenta si pentru a o atrage in Uniunea Euroasioatica. Prima lovitura: embargoul rusesc pe vinurile moldovenesti La 10 septembrie, serviciul sanitar rus a interzis importul bauturilor alcoolice moldovenesti in Federatia Rusa. Anuntul a fost facut la o zi dupa vizita Patriarhului rus Chiril in Republica Moldova si la o saptamana dupa ce vicepremierul Dmitri Rogozin i-a amenintat pe moldoveni, chiar din Casa Guvernului de la Chisinau, ca ar putea ramane fara gaze, la iarna, si ar putea pierde "vagonul" Transnistriei in drumul spre UE, scrieAdevarul.