O judecatoare cu sot ONG-ist poate opri proiectul Rosia Montana. Tribunalul Cluj judeca astazi un proces care are ca obiect anularea certifi catului care atesta ca nu sunt probleme de ordin arheologic in zona. Judecatoarea Monica Trofin care solutioneaza aceasta cauza este sotia unui director din TVR Cluj. Vedeta de televiziune Constantin Trofin a avut in 2011 o colaborare cu o organizatie non-guvernamentala care se opune exploatatiei miniere de la Rosia Montana. Potrivit luju.ro, chiar daca legatura dintre sotul magistratului si SC Rosia Montana Gold Corporation este una indirecta, logic ar fi ca Monica Trofin sa se abtina de la judecata acestui dosar, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Imaginea Balului tortionarilor. Cum petreceau de Craciun Ficior si Visinescu, cei doi tortionari acuzati de genocid. De 23 de ani, Alexandru Visinescu si Ion Ficior s-au mai vazut la sindrofia anuala a comandantilor de penitenciare. "Visinescu nu a mai fost anul acesta, dar domnul Ficior a fost", spune Dan Sterian, colonel in rezerva si presedinte al Asociatiei Pensionarilor din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care organizeaza evenimentul, sustinand ca fostul sef al lagarului de la Periprava "era un comandant deosebit". Despre "balul tortionarilor" Sterian sustine ca este de fapt un pranz. La intalnirea la care a participat Ion Ficior a fost prezent si actualul director al ANP, Claudiu Bejan. Reprezentantii ANP au precizat ca institutia nu a organizat aceste intruniri si nici nu au fost utilizate fonduri publice, scrie Gandul.

Dragoste de maidanezi. Cum arata un caz absurd. Zece vecini muscati, poluare fonica, miros urat in scara blocului, zeci reclamatii catre autoritatile statului, sapte ani de procese in instante, apartamente vandute sau abandonate, certuri si nervi. Aceasta este atmosfera creata intr-un bloc din Bucuresti din cauza unei femeie care strange toti cainii din cartier in apartamentul sau, din dragoste pentru aceste animale. Acum sapte ani, in urma unei mosteniri, Gabriela Lazar si sotul sau se mutau intr-un apartament de bloc in cartierul Drumul Taberei. "Nici nu mi-am putut imagina ce o sa urmeze, o data cu venirea acestei doamne", incepe povestea administratorul blocului, Costache Tucaliuc. La inceput, femeia a cerut acordul locatarilor ca organizatia Zdreanta, pe care o detine sa aiba sediul social in apartamentul sau. Vecinii, in urma votului, au refuzat doleanta noului locatar, iar o data cu asta conflictul dintre ei a devenit ireconciliabil. Conflict caruia nici macar o sentinta definitiva de evacuare a cainilor, adusi de pe strazi in apartamentul sau, nu i-a putut pune stop. Gabrielei Lazar ii place sa "aiba grija" de maidanezi. "Stiu si imi asum disconfortul creat vecinilor, dar asta este. Trebuie sa aiba cineva grija si de aceste fiinte", spune ea pentru Romania libera.

Germania a livrat Siriei materie prima pentru arme chimice. Germania a livrat Siriei, intre 2002 si 2006, substante chimice din care au putut fi produse arme chimice, recunoaste Ministerul federal al Economiei, raspunzand unei intrebari venite din partea grupului parlamentar al Partidului Stanga din Parlamentul de la Berlin. Vorbind, miercuri seara, la televiziunea publica germana ARD, cancelarul federal Angela Merkel a anuntat ca guvernul de la Berlin investigeaza atent aceste informatii dar a apreciat, in acelasi timp, ca din toate datele pe care le-a primit reiese clar ca toate livrarile au fost folosite in scopuri civile. Guido Westerwelle, seful diplomatiei germane, a explicat, miercuri, ca livrarile de materie prima (40 de tone in 2002-2003 si 97 de tone in 2005-2006) s-au efectuat inainte de accederea sa in functia de ministru, scrie Deutsche Welle.

Lectie de supravietuire. Un copil de 6 ani, gasit dupa 20 de ore pe munte. A dormit in copac, pe o ploaie torentiala, ferindu-se de ursi, lupi si mistreti. Ionut Ursu, copilul de sase ani care s-a ratacit intr-o padure de pe muntele Orata, judetul Suceava, a fost gasit nevatamat dupa 20 de ore de cautari. Copilul a dormit noaptea intr-un copac, pe o ploaie torentiala. Baiatul a fost gasit chiar de nasul sau de botez, Gavril Ursescu, padurar la Ocolul Silvic Breaza. Faptul ca Ionut a fost gasit nevatamat a fost privit de familie si localnici ca o adevarata minune. Asta mai ales ca in timpul noptii a plouat torential, temperatura fiind doar de cateva grade, dar si pentru ca in zona sunt animale salbatice periculoase. Ionut a povestit ca, in timpul noptii, pe o ploaie torentiala, a dormit intr-un copac, iar apoi s-a jucat si incerca sa gaseasca drumul spre casa, scrie Adevarul.

Campioni pe care Romania comunista si i-a sters din istorie. Promotoare a unui nationalism exacerbat, Romania comunista a incercat sa stearga identitatea etnica a starurilor sale sportive, trecand sub tacere faptul ca tinerii care castigau medalii olimpice si mondiale erau evrei, etnici germani, maghiari sau lipoveni. Teza de doctorat a istoricului Pompiliu Nicolae Constantin, sustinuta astazi la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, arata ca regimul comunist a dorit sa ii "romanizeze" pe multi dintre sportivii care apartineau grupurilor etnice minoritare. Cand unii dintre ei au fugit din tara, regimul a decis sa ii stearga din istorie. Presa nu a mai avut voie sa scrie despre ei, iar astazi numele multora dintre ei sunt putin cunoscute publicului larg. Una dintre cele mai utilizate metode pentru a sterge identitatea etnica era romanizarea numelor. De exemplu, numele adevarat al gimnastei de origine maghiara Ecaterina Szabo era Katalin Szabo, potrivitYahooNews.

Cum l-a asasinat Securitatea pe Ioan Ienea. Eroul de la Verendin a facut parte din gruparea colonelului Uta. Arheologii continua sa scoata la lumina ramasitele pamantesti ale eroilor care "si-au dat viata pentru libertate, in lupta cu Securitatea bolsevica. Ultimul erou gasit de echipa de arheologi compusa din Gheorghe Petrov, Horatiu Groza si Paul Scrobota este Ioan Ienea, eroul de la Verendin. Ramasitele lui pamantesti au fost descoperite ieri, la marginea cimitirului din sat. "Dupa o vreme, a revenit in sat, unde a stat ascuns in gospodaria unei surori. In acelasi timp, mergea acasa noaptea pentru a-si amenaja o ascunzatoare sapata sub casa. Dupa ce acest adapost secret a fost finalizat, Ioan Ienea a stat ascuns numai in propria casa. Despre aceasta ascunzatoare autoritatile au aflat de la un cumnat de-al sau, Marcu, care fusese arestat si torturat. Dupa obtinerea informatiei, in dimineata zilei de 17 februarie 1950, casa lui Ioan Ienea a fost inconjurata de un pluton de soldati din trupele de Securitate, care au pornit o actiune de cercetare a intregii gospodarii. Ienea a fost surprins in ascunzatoarea de sub casa, fiind impuscat in cap de catre un soldat. Victima a fost scoasa in curtea casei, fiind inca in viata, dar a murit in scurt timp, scrie Romania libera.