"Sa exploatam aurul, dar nu neaparat prin cianuri". Cum rezolva cei 19 "experti" din Parlament cea mai grea problema de la Rosia Montana. Niciun parlamentar din comisia speciala pentru Rosia Montana nu sustine proiectul Guvernului Ponta. Aceasta este concluzia la care gandul a ajuns dupa ce i-a chestionat pe alesi in legatura cu acest controversat proiect. Unii (putini) sunt ferm impotriva exploatarii aurului, sustinand ca el trebuie sa ramana in pamant. Altii (cei mai multi) sustin exploatarea, dar au umeroase obiectii fie legate de metoda cianurarii (pe care o socotesc periculoasa), fie de redeventa negociata (pe care o considera prea mica), fie de proprietarul aurului ("aurul ar trebui sa ne ramana noua"). Majoritatea senatorilor si deputatilor din comisia speciala sunt amatori in domeniu si o recunosc deschis: de aceea, vor pleca intr-o vizita de documentare la Rosia Montana si ii vor invita in Parlament si pe reprezentantii protestatarilor din Piata Universitatii.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Filmul real in cazul mortii lui Ionut Anghel, copilul de patru ani ucis de maidanezi. Micutul de patru ani a fost ucis de o haita de maidanezi. Bunica nu a stiut timp de doua ore de soarta nepotului sau. Dupa alte 40 de minute a anuntat disparitia. Acestea sunt concluziile anchetei EVZ din datele oferite de cei care l-au gasit mort pe copil. Pentru a elimina suspiciunile din jurul mortii lui Ionut Anghel, "Evenimentul zilei" a apelat la unul dintre politistii care au participat la cautari chiar in ziua fatidica de 2 septembrie. Concluzia sa: probele sunt clare - Ionut a murit in chinuri, intre coltii maidanezilor. Bunica l-a lasat nesupravegheat circa doua ore.

Romanul care a inceput fabricarea unui tren electric, "de ultima generatie". Ceva cu totul nou, care sa revitaliezeze productia si sa acopere mai multe segmente in industria feroviara. Este ceea ce si-a dorit unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania. Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori Arad, este increzator in 2013 si, dupa cum spunea intr-un interviu anterior pentru Capital, se asteapta ca afacerile sa creasca de cinci ori fata de 2012, pana la aproape 60 milioane de euro. In acest context, omul de afaceri s-a implicat in dezvoltarea mai multor proiecte, in paralel cu atragerea unor clienti nou din afara. Unul dintre aceste noi proiecte se refera la un tren electric. "Am inceput fabricarea unui tren electric, modern, de ultima generatie. Pentru proiectarea lui am colaborat cu firme din strainatate", a spus Valer Blidar, fara a intra in amanunte.

Pentru ca s-a ridicat contra Guvernului, premierul vrea sa-i taie sindicalistului Ion Radoi, fost senator PSD, contractele de milioane de la Metrou. Sindicatul angajatilor de la metrou ameninta din nou cu greva generala, pe 30 septembrie, pentru ca salariile negociate prin contractul colectiv de munca nu ar fi fost indexate cu inflatia, in ultimii 5 ani. Cu toate acestea, salariul mediu net al angajatilor Metrorex creste de la an la an. In replica, premierul Victor Ponta a atras atentia ca salariile de la Metrorex sunt deja subventionate din greu de la bugetul de stat si i-a batut si un apropo direct liderului sindical Ion Radoi, fost senator PSD: firma sindicatului, care capuseaza milioane de euro prin spatiile comerciale ale Regiei, ar trebui sa iasa din ecuatia Metrorex. Infiintata in 1992, firma Sindomet Comserv SRL gestioneaza toate spatiile comerciale din incinta metroului, precum si o parte din spatiile publicitare, la gestionarea carora mai participa alte trei firme. Firma mai gestioneaza si unitatile de cazare destinate exclusiv membrilor de sindicat, dintre care cel mai cunoscut este Zamora, din Busteni, informeaza Gandul.

Dovezile genocidului comis de Securitate. Povestea lui Ioan Ienea, executat in fata fiului de 11 ani. Dupa zeci de ani de comunism si inca doua decenii de la Revolutie apar dovezi incontestabile ale crimelor si executiilor fara judecata facute de securitate in anii '50. La Verendin, in judetul Caras-Severin, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a cerut deshumarea unui partizan din Muntii Banatului. Iar procurorii au confirmat ceea ce povesteau urmasii lui: ca luptatorul a fost impuscat in cap chiar langa baiatul lui de 11 ani. Din pacate, fiul lui Ioan Ienea n-a mai apucat ziua dreptatii. Ioan Ienea avea 41 de ani cand a fost prins de securitate pentru ca luptase in Muntii Banatului impotriva comunismului. A facut parte din gruparea de partizani a colonelului Ionel Uta, ofiter de cariera si fost prefect al Severinului, relateaza stirileprotv.ro

DW: Cum a transformat Merkel in vremuri de criza UE. Cancelarul german Angela Merkel a navigat in ultimii patru ani cum a putut printre primejdiile ivite in cale din cauza crizei, reactionand de la caz la caz. Din aceasta cauza nu este indragita peste tot in Europa. "Daca esueaza moneda euro, esueaza si Europa, si asta n-are voie sa se intample". Este o propozitie rostita pentru prima data de Angela Merkel in octombrie 2011. De atunci a tot repetat-o cu obstinatie. A devenit un adevarat leitmotiv al politicii sale europene si anticriza. Sefa executivului german a aprobat tarziu si cu retineri ajutoare financiare pentru tarile europene aflate in prag de faliment. Apoi, a conlucrat la infiintarea umbrelelor de salvare, a negociat reduceri si reesalonari ale platii datoriilor, pentru a se declara intr-un final totusi de acord cu achizitionarea, de catre Banca Centrala Europeana, a obligatiunilor emise de statele cu bonitate zero, imposibil de vandut pe piata libera, scrie Deutsche Welle.

Primii sefi ai Antifraudei in Romania, numiti de Ponta: un fost iubit al Dacianei Sarbu, un sef de cabinet, un director de vama cu dosar penal. Un fost director vamal cercetat de procurori pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, un comisar la Garda Financiara promovat treptat de PSD si care a avut o relatie amoroasa cu Daciana Sarbu, un director de cabinet al sefilor ANAF in perioadele in care institutia a fost condusa de liberali, un sef de vama care ii este nas fiului PSD Bihor, Ioan Mang, dar si un fost director la RA-APPS sunt primii in mainile carora premierul Victor Ponta a pus la inceputul lunii prevenirea evaziunii fiscale din Romania. Pe 5 septembrie, prin decizii ale prim-ministrului publicate in Monitorul Oficial in aceeasi zi, Ponta le-a semnat numirile in functiile de sefi ai proaspat infiintatelor directii regionale antifrauda lui Claudiu Codrea (Bucuresti), lui Cosmin Georgescu (Suceava), lui Daniel Dinulescu (Constanta), lui Gabriel Valentin Carbubaru (Alexandria), lui Adrian Paul Voicu (Targu Jiu), lui Calin Valer Vesa (Deva), lui Iulian Bogdan Gheorghe (Oradea) si lui Laurentiu Dan Pusderca (Sibiu), informeaza Gandul.

Lider al mafiei ruse, prins la Bucuresti. Membrii retelei aveau rangul tatuat pe piele. Moldoveanul Ion Gusan era ultimul lider liber al unei organizatiei mafiote internationale. Acest clan este echivalentul, in Europa de Sud Est, a Camorrei italiene sau a Clanului Yakuza din Japonia. Ivan Gusan are 42 de ani si este cunoscut drept unul dintre liderii unei oganitii mafiote rusesti. Reteaua din Romania numara peste 30 de persoane. Toti se pregateau, cred anchetatorii, ca in urmatoarele luni sa racoleze noi membri. Astfel ca in aceasta dimineata ei au fost ridicati de mascati si politisti de frontiera. Ivan Gusan ar fi condus organizatia Patron, parte a gruparii mafiote care a luat fiinta in 1917 in inchisorile din Rusia. Membrii acesteia recrutau detinuti pe care, mai apoi, ii transformau in locotenenti loiali, informeaza digi24.ro