Procurorii DNA s-au saturat de "fitele" lui Liviu Dragnea. Dupa ce vicepremierul i-a fentat, procurorii anticoruptie s-au hotarat sa trimita instantei dosarul privind frauda la referendum. Ei au trecut la intocmirea rechizitoriului. A luat sfarsit incercarea vicepremierului Liviu Dragnea de a studia, intr-o perioada cat mai lunga, materialul de urmarire penala adunat impotriva lui in dosarul privind fraudarea referendumului din 29 iulie 2012 pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Dupa ce saptamana trecuta Liviu Dragnea a lipsit de la intalnirea cu procurorii anticoruptie, ce fusese stabilita pentru a definitiva procedura prezentarii materialului de urmarire penala, anchetatorii DNA au hotarat sa nu se mai lase "fentati" prin pretextele invocate de inculpat, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Productie-record de taxe la hectar. Romanii vor plati si de doua ori contributia de sanatate. Proprietarii de terenuri agricole arendate, cei ai unor imobile inchiriate vor plati de la 1 ianuarie suplimentar impozitului pe venit o cota de 5,5% contributie individuala de sanatate. Guvernul a publicat in Monitorul Oficial o ordonanta de modificare a Codului Fiscal prin care de la 1 ianuarie 2014 se va percepe o contributie de asigurari de sanatate de 5,5% pe veniturile din chirii si din cedarea folosintei bunurilor. Masura reprezinta un angajament fata de Fondul Monetar International si a fost cuprinsa in ultima scrisoare de intentie trimisa institutiei internationale, in vederea semnarii unui nou acord de tip preventiv, anuntaRomania Libera.

Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii: "Mi s-a propus sa fiu prim-ministru". Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii si fost reprezentant al Romaniei la FMI, a explicat, la Adevarul Live, de ce tehnocratii nu sunt agreati pe termen lung la conducerea guvernelor. Mihai Tanasescu a vorbit luni despre provocarile din anii crizei si mai ales din perioada postcriza, dar si despre calitatea clasei politice. Fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International (FMI) si, in prezent, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI), Mihai Tanasescu a aratat ca mesajele de nemultumire venite dinspre populatie ar trebui tratate cu mai multa preocupare de catre clasa politica. Tergiversarea deciziilor importante a multiplicat efectele crizei, iar lipsa comunicarii (de exemplu, in chestiunea Rosia Montana) este principalul factor care creeaza disensiuni in societate, informeazaAdevarul.

Vocile Pietei. Profilul noii generatii de indignati: "Pana acum toti credeau ca oamenii sunt o masa pe care o poti manipula la alegeri cu o sticla de ulei si o galeata". La inceput au fost trei mii. Pe 1 septembrie. Au blocat strada, au strigat sub geamul lui Victor Ponta si si-au instalat corturile in Piata Universitatii. Cateva afise, cateva pancarte si un slogan "Uniti, salvam Rosia Montana". Dupa trei saptamani, isi dau intalnire tot in Piata Universitatii, duminica, si sunt cateva zeci de mii. Unii spun 10, altii 20, altii, pe Facebook, au ajuns la 100. Ultima numaratoare, duminica, 22.000, un lant uman in jurul Parlamentului, un protest al biciclistilor si din nou in Piata Universitatii. La inceput au cerut retragerea proiectului exploatarii cu cianuri a aurului de la Rosia Montana, acum cer socoteala intregii clase politice si vor sa fie ascultati. Nu mai sunt simpli tineri, oengisti, biciclisti sau corporatisti. Cu vorbele lor: sunt o voce. Integral inGandul.

DW: Victoria CDU/CSU vazuta de la Bucuresti. Nu incape nicio indoiala ca oficialii romani, de la stanga la dreapta, acorda relatiei cu Germania un rol important, dar pe de alta parte ei nu pot ascunde o anume inhibitie in comunicare. Victoria in alegerile germane a Uniunii Crestin Democrate nu a provocat in Romania reactii vizibile. Este poate simptomatic pentru modul in care societatea romaneasca percepe evenimentele care ii depasesc orizontul domestic, dar si pentru un anumit contratimp. USL a castigat anul trecut alegerile cu un program care mergea impotriva ideii de "austeritate" si, cel putin la nivelul sentimentului public, impotriva modului in care Germania a orientat politica europeana in anii care s-au scurs. Sa ne amintim bunaoara ca Victor Ponta ii curta pe socialistii francezi care cel putin la vremea aceea purtau o vie controversa cu dreapta germana asupra celor mai sensibile subiecte europene. Asadar chiar daca guvernul Ponta a parut sa inteleaga lectia prudentei si cumpatarii, sentimentul public a ramas ancorat in asteptari diferite, anuntaDeutsche Welle.

Ministrul Educatiei vinde pielea ursului din padure. "Clasele viitorului", o inventie rezervata nepotilor nostri. Creatorii de softuri educationale, editorii de manuale scolare si profesorii au explicat pentru Evenimentul Zilei de ce va mai trece pe putin un deceniu pana la informatizarea partiala a sistemului de educatie romanesc, dar si cat de mari vor fi costurile. Planul fantasmagoric anuntat de sefii de la Educatie, care vor digitalizarea scolii romanesti, dupa modelul unic in lume al Coreei de Sud, este demontat bucata cu bucata chiar de oamenii care ar trebui sa il puna in aplicare. "Clasele viitorului" nu se vor materializa decat peste cel putin zece ani, spun specialistii din industria IT si editorii de manuale. Modul haotic de actiune al celor de la Ministerul Educatiei, la care se adauga lipsa fondurilor arata insa ca, cel mai probabil, abia copiii elevilor care sunt acum in clasa intai vor beneficia de aceste privilegii. Primul pas catre revolutionarea sistemului de inva ta mant, crearea ma nualelor elec tro nice, este ca si ratat, informeazaEVZ.

Neregulile legislative incurajeaza defrisarea padurilor. Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Fordaq Romania - portalul comunitatii forestierilor, si-au exprimat protestul fata de modul extrem de superficial in care guvernul a decis sa modifice Codul Silvic. Potrivit repre-zentantilor organi-zatiilor mai sus amintite, modificarea Codului Silvic nu ofera solutii la problema taierilor ilegale, aducand doar "o abordare nerealista si manipulatoare prin focalizarea exclusiva pe fenomenul taierilor ilegale, fara a analiza cauzele, cu rezultat in pseudodezbateri si pseudosolutii", scrieRomania Libera.