Subiectele Zilei: Rosia Montana: Cercetatorii baimareni propun o metoda fara cianuri; Dupa 20 de ani, problema cainilor maidanezi nu mai poate fi tergiversata de edili; CFR Calatori face licitatii pentru hartie si apa minerala, dar da contracte de zeci de milioane de euro prin increditare directa
Tribunalul Bucuresti, asteptat sa dea joi sentinta in dosarul "ICA" al lui Dan Voiculescu. Instanta Tribunalului Bucuresti este asteptata sa dea joi sentinta in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Dan Voiculescu si alte 12 persoane sunt acuzati de fapte de coruptie, transmite Mediafax. Instanta Tribunalului Bucuresti a finalizat in 29 august dezbaterile in dosarul privind privatizarea ICA si a anuntat ca sentinta va fi pronuntata in 12 septembrie. Judecatorii au amanat atunci sentinta pentru 26 septembrie. La ultimul termen de judecata, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prezent la sedinta a aratat ca toate probele din dosar dovedesc acuzatiile aduse inculpatilor, anunta Romania Libera.
Dupa 20 de ani, problema cainilor maidanezi nu mai poate fi tergiversata de edili. Curtea Constitutionala a decis, ieri, ca legea privind eutanasierea cainilor fara stapan nu incalca legea fundamentala, iar presedintele Traian Basescu a promulgat modificarea legislatiei adoptata in Parlament. Acum, primarii nu vor mai avea scuza ca reglementarea privind gestionarea cainilor fara stapan, aflata in vigoare - Legea 227/2002 - nu este clara. Astfel, timp de 14 zile lucratoare, nu 14 zile calendaristice- cum este stipulat in legea actuala, privind gestionarea cainilor fara stapan, maidanezii vor fi tinuti in adaposturi, dupa care, daca nu sunt revendicati sau adoptati, vor fi eutanasiati. Pe de alta parte, edilii vor avea posibilitatea sa amane eutanasierea daca dispun de resurse financiare pentru a mai pastra animalele in padocuri, informeaza EVZ.
CFR Calatori face licitatii pentru hartie si apa minerala, dar da contracte de zeci de milioane de euro prin increditare directa pentru carburanti si piese. CFR Calatori, care a majorat de la 1 septembrie cu 10% tarifele de calatorie, a atribuit, in perioada 17 iulie-13 septembrie, 50 de contracte de achizitii publice, cu o valoare finala totala de peste 36 de milioane euro (echivalentul a aproximativ 160,7 milioane lei). Dupa ce ieri v-am aratat ca CFR Calatori a acordat un contract de 1,7 milioane de dolari unui offshore din Panama, azi gandul va prezinta o anomalie a companiei: institutia condusa de Valentin Dorobantu foloseste in exces procedura incredintarii directe pentru contractele cu valoare mare, in schimb organizeaza licitatii pentru apa minerala si hartie de copiator, scrie Gandul.
DW: Cat de serioase sunt temele de campanie. La Bucuresti, declaratiile politicienilor francezi privitoare la romi au fost primite, aparent, cu sange rece. Primul ministru, Victor Ponta a dat o explicatie linistitoare, citata pe larg: "Luati-o incet, e campanie electorala. S-a terminat campania din Germania, incepe cea din Franta, ce sa facem...De aia sunt liderii opozitiei, ca si in Romania, sa mai bage si ei un bat in roata, nu asta e problema". Presedintelui UMP, Jean-Francois Cope spusese ca: "Nici nu se pune problema ca Romania si Bulgaria sa fie admise in spatiul Schengen pana cand problema romilor nu va fi rezolvata". Iar anterior, Nathalie Kosciusko-Morizet, candidata UMP la primaria Parisului, lansase o acuzatie precisa: "Mi se pare ca romii au ajuns sa-i hartuiasca cam mult pe parizieni", anunta Deutsche Welle.
UDMR incepe referendumurile pentru formarea regiunii economice Harghita, Covasna, Mures. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca actuala impartire a regiunilor de dezvoltare a Romaniei trebuie modificata pentru a permite reducerea diferentelor de dezvoltare a diferitelor regiuni. UDMR va demara referendumuri pentru realizarea a doua noi regiuni de dezvoltare economica. "Noi am constatat ca in pre cat si post aderare, unele regiuni nu au avut un rezultate pozitive in ceea ce priveste politica de coeziune, absorbtia fondurilor europene si disparitie diferetelor de dezvoltare. Dimpotriva, diferentele dintre nivelului dezvoltare a crescut. In acest moment exista posibilitatea de a regandi aceste regiuni de dezvoltare economica. Trebuie sa facem in asa fel incat sa avem regiuni mai mici si mai coerent dezvoltate din punct de vedere economic si social, astfel incat sa avem posiblitatea ca pana 2020 sa reducem diferenta de dezvoltare dintre regiuni", a explicat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, intr-o conferinta de presa la Cluj, informeaza Adevarul.
Strategia lui Antonescu pentru castigarea baronilor. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a avansat ideea unei legi de amnistie pentru alesii locali care au probleme cu ANI. Initiativa lui Antonescu se adauga promisiunilor avansate recent de catre vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, potrivit caruia primarii nu vor raspunde penal pentru actele contrasemnate de subordonatii lor. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca sustine ideea unei legi de amnistie in legatura cu alesii locali in cazul carora Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat un conflict de interese de tip "public-public". Crin Antonescu a avansat o solutie si pentru situatia incompatibilitatilor - un recurs in interesul legii al Ministerului Justitiei. "Nu avem de fapt, cel putin potrivit filosofiei occidentale, un conflict de interese pentru ca un conflict de interese este intre public si privat, acolo avem public - public", a fost argumentatia lui Antonescu, scrie Romania Libera.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"