Cat ne costa managementul dezastruos din Transporturi. Dupa un an si jumatate de guvernare USL, situatia CFR-urilor este tot mai grava. La finele lui 2012, CFR Calatori a afisat o pierdere in de aproape un miliard de lei, in conditiile in care, in 2011, compania a avut profit de 1,5 milioane de lei. In plus, modul in care a fost organizata licitatia pentru CFR Marfa este un exemplu despre cum sa nu vinzi o companie. Regulile de eligibilitate ale participantilor la licitatie au fost refacute cand privatizarea fusese deja lansata. Tot in proces de privatizare au fost sterse datoriile companiei, de circa 1,8 miliarde de lei. Numai ca stergerea de datorii s-a produs dupa ce lista scurta a cumparatorilor fusese deja stabilita, asa ca nicio mare companie, care poate ca ar fi dorit sa se implice in privatizare, nu s-a mai putut inscrie in proces. Imediat au aparut si speculatiile potrivit carora, de fapt, Ministerul Transporturilor ar fi pregatit CFR Marfa pentru unul din cei trei candidati, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Sefii PSD Iasi au fabricat o filmare ca sa-l prosteasca pe liderul lor, Victor Ponta. Vicele Ostaficiuc, tradat de un jurnalist infiltrat ca membru in partid. Marius Ostaficiuc, vicele filialei municipale a PSD Iasi, a pus, luni, la cale un scenariu socant, concretizat intr-o filmare regizata ca la carte, prin care vrea sa-i pacaleasca pe liderii de la Centru, dar si pe toti presedintii structurilor din tara ca este un membru "curat". Ostaficiuc a fost, insa, "tradat", de doua ori, de un jurnalist sub acoperire, infiltrat ca membru, din 2012, si avand functia de vicepresedinte al TSD Iasi. Miscarea bolnava a lui Ostaficiuc vine dupa ce, saptamana trecuta, in presa au aparut inregistrari audio care arata cum vicele PSD-ist din Moldova isi invata colegii mai tineri cum sa deturneze un protest indreptat impotriva primarului Gheorghe Nichita, seful lui pe linie de partid, anuntaAdevarul.

Domeniul in care Franta a ramas in urma Romaniei. A trebuit sa treaca mai multe luni de dispute si scandaluri suprarealiste intre politicienii francezi pentru ca Adunarea Nationala sa adopte, recent, o lege privind transparenta. Cand, in mai 2012, a fost numit in functia de ministru delegat pentru Buget in noul Cabinet socialist condus de Jean-Marc Ayrault, Jerome Cahuzac avea reputatia unui politician inflexibil cand vine vorba de banul public si de politica fiscala a guvernului. Isi castigase aceasta reputatie conducand comisia de specialitate din Adunarea Nationala pe vremea precedentului Guvern Fillon, cand se remarcase prin criticile sale bine plasate la adresa extravagantelor si risipei guvernului anterior, care pe timp de criza erau si mai scandaloase decat ar fi fost in vremuri mai prospere, informeazaRomania Libera.

Confruntarea cu fiul victimei. Securistul Pirvulescu, anchetatorul disidentului Ursu: "Securitatea mergea si in cosmos. Nu vreti sa discutam mai bine despre Steaua-Chelsea?" Fostul maior de Securitate Marin Pirvulescu, 73 de ani, cel care l-a anchetat pana in 1985 pe inginerul Gheorghe Ursu in legatura cu jurnalul sau intim si cu prietenii sai disidenti din Romania si de la Europa Libera, s-a intalnit, miercuri dimineata, la Tribunal, cu fiul victimei. Securistul Parvulescu neaga orice legatura cu moartea disidentului in arestul Militiei, in ciuda numeroaselor marturii existente. Fostul securist sustine ca Securitatea si-a luat mainile de pe cazul Ursu si ca moartea acestuia a avut loc in jurisdictia "civililor" - militie si procurori. Mai mult, el incearca sa acrediteze ideea ca Securitatea nu avea nicio influenta si nicio putere asupra organelor civile de ancheta, scrieGandul.

DW: Genopolitica in Romania. Cu 5 ani in urma cercetatorii americani James Fowler si Christopher Dawes declansau o mare polemica privind influenta ereditatii asupra comportamentului politic. In studiul lor ("Genetic Variation in Political Participation", publicat in The American Political Science Review), cercetatorii de la University of California, San Diego examinasera voturile gemenilor identici si acelea ale gemenilor diferiti, tragand concluzia ca ereditatea ar putea avea o influenta semnificativa. Ulterior cei doi cercetatori au pus in evidenta ca participarea politica si natura implicarii electorale ar depinde de doua gene cu rol bine determinat in reglarea serotoninei. Reactiile au fost previzibile. Adversarii "genopoliticii" au caracterizat aceste studii ca fiind nimic altceva decat corespondentul modern al frenologiei. Altii mai moderati au acceptat ca genele mostenite au un rol important in modelarea comportamentului nostru politic, dar ca, pe de alta parte, este prea greu de separat influenta ereditatii de cea a familiei si a mediului social apropiat, anuntaDeutsche Welle.

Solutie: maidanezii, trimisi la puscarie. Sefii penitenciarelor sunt de acord, la fel si Vier-Pfoten. Timisoreanul Corneliu Vaida, care este instructor atestat de dresaj utilitar din 1988, propune un program prin care patrupedele sunt educate de puscariasi. Reprezentantii penitenciarului din oras sunt de acord, la fel si Asociatia Vier-Pfoten, care vrea sa implimenteze un proiect pilot. Implicarea penitenciarelor in rezolvarea unei parti a problemelor cainilor vagabonzi functioneaza eficient de ani buni in Statele Unite ale Americii, dar si in multe tari din Uniunea Europeana. "Inchisorile sunt mai curand centre de perfectionare in delincventa, decat institutii de reeducare. Cainele vagabond este solutia. Oferirea unui caine spre grija si educare unui detinut ii schimba prioritatile si ii da o responsabilitate. Cainele poate sa-l determine pe detinut sa renunte la preocuparile contraindicate din inchisoare si sa-l faca sa se simta util societatii. Cainele poate oferi afectiune! Nu e un cuvant mare, e o notiune care poate schimba in bine un om inrait, ostracizat sau renegat de societate", a explicat Corneliu Vaida, informeazaAdevarul.

Cum se schimba majoritatea in Curtea Constitutionala. Alegerea Iuliei Motoc drept judecator la CEDO va schimba raportul de forte din Curtea Constitutionala a Romaniei, balanta urmand a fi inclinata, cel mai probabil, de judecatorul Puskas Valentin-Zoltan, desemnat de UDMR. Schimbarea se va produce, insa, dupa ce Curtea se va pronunta pe modificarile aduse Legii referendumului. Calculele pentru viitoarea majoritate din Curtea Constitutionala au inceput cu mult inainte ca Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) sa o aleaga, marti, pe Iulia Motoc, pentru functia de judecator la CEDO din cele trei propuneri avansate de Guvernul Ponta. Calculele au inceput in luna aprilie a acestui an cand Executivul a luat, prin ordonanta de urgenta, de la Consiliul Superior al Magistraturii, dreptul de a propune candidatii pentru functia de judecator la CEDO din partea Romaniei. Miza? Reconfigurarea majoritatii in Curtea Constitutionala, PSD capatand dreptul de a numi inca un judecator, scrieRomania Libera.