Capcanele programului "paturi private in spitalele de stat". "Pacientii vor fi discriminati". Proiectul ce ar urma sa transforme spitalele in afaceri pare sa nu aiba prea multe sanse de succes nici in randul pacientilor, nici in cel al medicilor. De la 1 ianuarie 2014, romanii care vor tratament preferential in spital, de la cazare pana la prioritate la internare, trebuie sa plateasca. Sistemul "paturi private la stat" va fi implementat in 12 unitati medicale din tara, timp de un an, iar daca se va dovedi eficient, va fi prelungit. In timp ce managerii isi pun speranta in proiect, pacientii il considera discriminatoriu si cred ca tot spaga va face legea. Conceptul, nou pentru Romania, presupune ca, dupa program, medicii sa presteze servicii in regim privat, dar tot in spitalul de stat, informeaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Culisele eliminarii procurorului care l-a anchetat pe Dragnea. Procurorul general Tiberiu Nitu a savarsit un abuz de legalitate, spun specialistii, pentru ca a intrerupt delegarea lui Lucian Papici pentru functia de sef al Sectiei Anticoruptie, din cadrul DNA, si a adjunctei sale, Mariana Alexandru, deoarece nu s-a consultat cu seful institutiei, Laura Codruta Kovesi, asa cum prevede regulamentul de functionare a institutiei. Consultarea lui Tiberiu Nitu cu seful DNA era obligatorie deoarece Papici si Alexandru au fost delegati pe functie de acelasi procuror general Nitu, in urma consultarilor cu Kovesi, pentru o perioada de trei luni. Potrivit normelor, un sef de sectie, fie el si cu delegatie, nu poate fi inlaturat fara argumente solide de genul "a savarsit infractiuni sau nu isi face treaba", ceea ce nu este cazul in privinta lui Papici si Alexandru, noteaza Romania Libera.

De ce procesele accidentelor rutiere au solutii in Justitie la Sfantu' Asteapta. Accidentul tinerei de 19 ani, lovita marti seara pe trecerea de pietoni de un sofer beat, a reaprins discutiile in legatura cu necesitatea adoptarii unui Cod Rutier mai drastic. Pe de alta parte, dupa astfel de tragedii, rudele celor decedati sunt plimbati pe drumuri ani intregi pana la o solutie definitiva a instantei. Francesca Belea a fost lovita chiar pe trecerea de pietoni, marti seara, pe Bulevardul Iuliu Maniu din cartierul Militari, de un sofer care se urcase beat la volan. Tanara era din Tarnaveni, judetul Mures, si tocmai terminase prima ei zi de facultate. Cazul "Ambulanta mortii", de trei ani incremenit la Politie. Pe 17 decembrie 2010, Andreea Enache, aflata la volanul unui BMW, Seria 3, a omorat patru persoane si a ranit grav alte doua. Tanara soferita, care la acea vreme avea permis de conducere de doar doua luni- a intrat pe contrasens si a izbit in plin o Ambulata BGS care se intorcea cu pacientii de la obisnuitele lor sedinte de dializa, scrie Adevarul.

Raportul FMI: Riscuri politice in jurul alegerilor din 2014, care ar putea intarzia reformele si deraia tinte. Aparitia unor noi tensiuni politice in perioada premergatoare alegerilor de anul viitor, in special cele prezidentiale, ar putea genera noi riscuri, precum intarzierea reformelor structurale convenite cu FMI, ratarea unor tinte din program sau deteriorarea increderii investitorilor, potrivit FMI. Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru vara anului viitor, iar cele prezidentiale vor avea loc la sfarsitul lui 2014. "Peroada premergatoare alegerilor parlamentare si urmatoarelor alegeri prezidentiale ofera o fereastra pentru reforme. Cu toate acestea, se mentin riscuri politice. Mai exact, anumite interese ar putea conduce la tentative de intarziere a unor reforme structurale deja intarziate, in special cele legate de companiile de stat", se arata in raportul expertilor FMI prezentat board-ului institutiei, care vinerea trecuta a aprobat un nou acord stand-by cu Romania, noteaza Gandul.

Solutii pentru somajul tinerilor. Strategiile sistemului care ar trebui sa se ocupe de combaterea somajului in randul tinerilor sunt falimentare, a declarat academicianul Solomon Marcus la masa rotunda organizata ieri de Evenimentul zilei, dedicata combaterii somajului printre tineri. La dezbatere au participat oficiali din trei ministere: Munca, Educatie si Tineret, alaturi de angajatori, sindicalisti, patroni, elevi si studenti. "In problema aceasta, sistemul sufera de o disfunctie grava. Daca nu vedem cancerul de care sufera intregul sistem, nu o sa gasim solutiile", afirma academicianul Solomon Marcus, care nu crede in reusita unor programe venite de sus in jos. Georgeta Bratu, secretar de stat in Ministerul Muncii, spune ca nivelul somajului in randul tinerilor se apropie de 25%. "Cei mai multi sunt din zona de sud a tarii". In acest sens, Ministerul Muncii are cateva strategii privind reducerea somajului si stimularea crearii de locuri de munca.

Testul cresterii economice. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat vineri atat interventia presedintelui Traian Basescu cat si aceea a primului ministru in cazul demiterii procurorului Lucian Papici. A fost cea mai categorica delimitare care intrece cu mult micile divergente de pana acum. Responsabilii USL nu se mai straduiesc sa ascunda ca alianta cunoaste o criza reala. Chiar daca premierul Victor Ponta a minimalizat pana acum gravitatea situatiei, alti lideri ai PSD isi manifesta tot mai deschis ingrijorarea, asa cum a facut-o in repetate randuri Ilie Sarbu. Ceea ce astazi pare o mica defectiune, maine s-ar putea transforma in opozitie reala. Adevaratul potential al unei re-pozitionari a PNL sta insa in programul electoral al USL in promisiunile explicite ca si in asteptarile mai mult sau mai putin definite ale electoratului propriu, noteaza Deutsche Welle.

Independenta Justitiei, spaima politicii. Palmele incasate din partea Europei au inrosit obrazul Romaniei. In preajma integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, independenta Justitiei s-a aflat in fruntea prioritatilor, cel putin pe hartie. Cu toate acestea, dosarele tergiversate in instanta si interventiile politicienilor nu au incetat niciodata sa fie subiecte pe seama carora tara noastra era pusa la colt, iar rapoartele Comisiei Europene din 2007 si pana astazi sunt aproape identice in aceasta privinta, cu mici exceptii. Progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare au fost relatate in cadrul unor rapoarte publicate de doua ori pe an, din iunie 2007 si se bazeaza pe contributiile autoritatilor din Romania si pe cele ale expertilor din statele membre ale Uniunii Europene, informeaza Adevarul.

Cat de bine traiesc persoanele in varsta in Romania. Romania se afla la mijlocul unui top privitor la standardul de viata al persoanelor in varsta in Europa, care a fost alcatuit in functie de parametri precum conditiile de viata, activitatea sociala si gradul de instruire. Pe prima pozitie in acest top este Suedia, urmata de Norvegia si Germania, arata ratingul organizatiei de binefacere Help Age International. Alte state care au obtinut indicatori foarte buni sunt Olanda, Canada, Elvetia, Noua Zeelanda, SUA, Islanda, Japonia, Austria, Irlanda si Marea Britanie. La extrema cealalta se situeaza Pakistan, Tanzania si Afganistan. Romania este pe locul 48, dupa Bulgaria, care este pe locul 47, din totalul de 91 de state cuprinse in studiu. Tara noastra a obtinut cel mai bun scor la capitolul siguranta veniturilor persoanelor varstnice, si anule locul 29, pentru ca, motiveaza autorii studiului, acopera plata pensiilor, iar persoanele varstnice sunt un grup vulnerabil, ocrotit de catre stat, noteaza Capital.