Romania a platit prima transa de 100 de milioane de euro pentru avioanele F-16 din Portugalia. Romania a semnat contractul de achizitie a 12 avioane F-16 second-hand de la Fortele Aeriene Portugheze si a platit prima transa de 100 de milioane de euro, din totalul de 628 de milioane de euro. Anuntul oficial si detaliile contractului vor fi facute publice vineri. Negocierile cu Portugalia au inceput inca din 2012, din mandatului ministrului liberal al Apararii, Corneliu Dobritoiu. Portughezii au decis sa vanda avioanele din flota pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar. De altfel, ei ar fi renuntat doar la 9 avioane, restul de trei achizitionandu-le din SUA si modernizandu-le la standardul MLU (Mid Life Update). Banii pentru prima transa din contractul pentru avioane F-16 au fost asigurati de Guvern din sumele incasate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pentru vanzarea frecventelor radio folosite de companiile de comunicatii pentru Internetul mobil de mare viteza 4G, folosite pana recent de Armata, anuntaGandul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce probleme au semnalat cetatenii la Parlamentul European in 2012. Parlamentul European a primit anul trecut aproape 2.000 de petitii, cele mai multe de la cetateni germani, spanioli, italieni, romani si britanici. Principalele probleme semnalate de cetatenii europeni au vizat drepturile fundamentale, mediul si criza economica, arata raportul de activitate pe 2012 al PE. Cele mai multe petitii dezbatute de Parlamentul European anul trecut au cerut protejarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor UE: drepturile copiilor si ale persoanelor cu dizabilitati, libertatea de expresie si viata privata, dreptul la proprietate, accesul la justitie si libera circulatie (accesul corect pe piata muncii si schemele de protectie sociala in alte state UE). Criza economica a generat, de asemenea, multe petitii despre probleme sociale, cum ar fi casele, somajul si modul in care bancile se comporta cu cei care au conturi de economii, informeazaRomania Libera.

Marmureanu: Cutremurul de zilele trecute nu poate fi un factor declansator pentru un seism puternic. Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a declarat joi ca seismul de zilele trecute de 5,5 pe scara Richter nu poate fi un factor declansator pentru un cutremur puternic. Acesta a mai precizat ca zona Vrancea e periculoasa atunci cand magnitudinea pe Richter e peste 7,1. "A fost un cutremur zilele trecute de 5,5 pe scara Richter, asta nu poate fi un factor declansator pentru un cutremur puternic. Toate marile cutremure din 1940, 1977 au avut ca factori declansatori niste cutremure de peste 6,5 - 6,7 pe scara Richter. De exemplu, cel din 1977 a fost pe 5 octombrie si a fost de 6,6 pe scara Richter, iar cel din 1940 a fost pe 20 noiembrie si a fost 6,7 pe scara Richter", a explicat Gheorghe Margureanu, scrieAdevarul.

DW: Casa Poporului este a nimanui. Palatul Parlamentului este, probabil, "mostenirea" prin definitie. Bucurestii si natiunea romana, in ansamblul ei, au "mostenit" monstruozitatea de Casa a Poporului, palatul lui Nicolae Ceausescu, construit intr-o vreme in care romanii sufereau de foame si frig pe la cozi. "Ultimul salut al dictatorului megaloman catre poporul sau", scrie cotidianul austriac Wirtschaftsblatt. Au trecut ceva ani de atunci. Romania are ceva mai multi bani, dar nu suficienti pentru a-i face monstruozitatii igiena de care are nevoie. De fapt, nici sa o pazeasca de o posibila prabusire in timp nu are suficiente fonduri, noteaza ziarul vienez, anuntaDeutsche Welle.

Parlamentarii vor sa calatoreasca gratuit cu avionul in baza unui articol inexistent din Constitutie. Parlamentarii nu se impaca prea usor cu ideea ca nu mai pot calatori gratuit cu avionul oriunde si oricand. Ei au gasit o portita pentru a ocoli noul statut, care nu le mai permite decat un drum pe saptamana cu avionul si acela numai din colegiul lor la Bucuresti si retur. In colegiu sunt limitate, dar in restul tarii e nelimitat, a decis conducerea Senatului, interpretand textele propriului statut. Prin urmare, au ridicat orice restrictie la calatoriile alesilor prin tara. Nu au vorbit de costuri, desi Senatul abia mai are bani de salarii. Au invocat doar Constitutia, unde ei ar fi vazut un articol care garanteaza parlamentarilor transportul gratuit. Articol care, insa, nu exista si nu a existat vreodata, informeazaDigi24.

Monica Macovei: "Parlamentul s-a substituit Justitiei!" Europarlamentarul sustine ca senatorii care au votat pentru blocarea anchetarii lui Varujan Vosganian au mai tras o palma romanilor fara imunitate. Evenimentul zilei: Avand in vedere modul intempestiv in care s-au facut recent inlocuirile in functiile de conducere a sectiei I din DNA, creand perceptia unei imixtiuni politice in actul de justitie, cum credeti ca se va desfasura alegerea celor trei persoane din care ar urma sa fie nominalizat viitorul Procuror European pentru Romania? Europarlamentarul Monica Macovei: Chiar a fost o imixtiune politica grava. Inlocuirea procurorului Papici, imediat dupa ce acesta a semnat rechizitoriul prin care ministrul PSD Dragnea a fost trimis in judecata, este evident o imixtiune politica pentru orice om rational, este un act de "pedepsire" a procurorului Papici si un mesaj catre toti judecatorii si procurorii din tara sa nu mai indrazneasca sa se atinga de baronii PSD. Iar imixtiunea a continuat: Ponta a declarat ca "Dragnea nu va fi condamnat". De unde stie? Aranjeaza el o achitare? Integral inEVZ.

Miracolul unei culturi: taranii scriitori din Banat. Pe unii tarani banateni care au devenit scriitori cu talent real i-am cunoscut personal prin anii 1950, cand eram, corespondent R.L. la Timisoara, unde frecventam foarte des filiala Uniunii Scriitorilor, care il avea, ca functionar, pe prolificul scriitor Mircea Serbanescu, trecut in vesnicie la varsta de aproape 92 de ani, nu fara a lasa in urma o opera coplesitoare: peste 50 de volume cu povestiri, amintiri, schite, romane. Ei bine, la Mircea Serbanescu - devenit intre timp si colaborator al ziarului nostru R.L. - venea deseori un taran din zona Oravitei, numit Ioan Romanul. Avea pe brat o straita, iar in ea un manuscris cu o povestire din lumea satului sau, dar si o glaja cu rachie. Apoi, aseza pe masa, domol, ca intr-un ritual, ceapa rosie si o bucata considerabila de slanina, langa felii de paine coapta pe vatra cuptorului. "Toate - zicea el, molcom - ca sa nu le cada greu la stomac criticilor continutul manuscrisului" pe care avea sa-l citeasca seara la sedinta cenaclului, anuntaRomania Libera.

O iarna grea poate provoca o criza energetica in Europa, din cauza dependentei de surse regenerabile. O iarna grea ar putea provoca o criza energetica in Europa, din cauza dependentei prea mari de sursele regenerabile si a inchiderii centralelor care utilizeaza gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanta Cap Gemini, cu sediul in Paris, informeaza Mediafax, citand Bloomberg. Raportul se refera la Uniunea Europeana, Norvegia si Elvetia. Situatia actuala reprezinta un pericol real pentru securitatea livrarilor. Centralele pe gaze, capabile sa faca fata perioadelor cu cerere ridicata, se inchid rapid. Rezervele de gaze stocate in rezervoase subterane sunt semnificativ mai mici fata de anii trecuti. Pe termen scurt, acesti factori inseamna ca o iarna foarte friguroasa poate provoca probleme serioase de furnizare a energiei si de echilibrare a retelelor", afirma in raport Colette Lewiner, consilier in domeniul energiei al presedintelui Cap Gemini, informeazaGandul.