Majoritatea romanilor considera ca Victor Ponta si Traian Basescu au avut interventii neconstitutionale in functionarea justitiei. In scandalul dintre presedinte si premier, romanii par sa ii dea mai multa dreptate lui Victor Ponta, insa considera ca atat seful executivului, cat si seful statului au avut interventii neconstitutionale in functionarea justitiei. In orice caz, pentru majoritatea romanilor e clar ca pactul de coabitare nu functioneza. Cel putin asa arata datele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), care a realizat, la comanda Digi24, un sondaj referitor la perceptiile romanilor in legatura cu scena politica si justitia.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cand va fi gata statia de metrou Orizont - Drumul Taberei. Statia de metrou Orizont de pe Magistrala 5, Universitate- Drumul Taberei, va fi gata pana la sfarsitul lunii noiembrie, potrivit reprezentantilor Metrorex. "In prezent, statia Orizont este realizata in proportie de 53%. S-a finalizat executia planseului superior si interior, este in curs excavarea la nivel radier, a fost turnata egalizarea pe o portiune de 25%, si se fac lucrari premergatoare pentru turnarea primei zone de radier", a precizat Aurel Radu, directorul Metrorex. Saparea tunelelor a inceput pe 25 septembrie. Cu toate acestea, tronsonul de metrou Drumul Taberei - Universitate va fi pus in functiune in 2016, cu o intarziere de un an, noteaza Gandul.

Liviu Dragnea la moastele Sfintei Parascheva: "M-am rugat pentru cei care au gandit rau cu dosarul ala". Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri seara, la Iasi, dupa ce s-a inchinat la moastele Sfintei Parascheva, ca s-a rugat pentru cei care "au gandit rau" cu dosarul in care a fost trimis in judecata de DNA, el participand, ulterior, la o procesiune religioasa pe strazile orasului, informeaza Mediafax. Liviu Dragnea a ajuns, vineri seara, la Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde s-a inchinat la racla cu moastele Sfintei Parascheva, vicepremierul fiind insotit de primarul Iasiului, Gheorghe Nichita. Intrebat de jurnalisti daca s-a rugat si pentru problemele sale cu Justitia, Dragnea a raspuns: "M-am rugat pentru cei care au gandit rau cu dosarul ala si cu ce au gandit sa faca. M-am rugat pentru toti cei care au avut dusmanie in suflet si au gandit rau", scrie Adevarul.

Cine apara valorile comunismului: armata invizibila a Chinei. Guvernul chinez are angajati in prezent circa doua milioane de oameni in functia de controlori ai mediului online, a caror menire este aceea de a "mentine stabilitatea sociala" pe Internet. Numarul acestora il depaseste pe cel al personalului militar activ al tarii, de 1,5 milioane de persoane, potrivit Beijing Times. Exista o intreaga industrie si profesie dedicata controlului sau incercarii de control a lumii care se dezvolta atat de rapid in jurul retelelor sociale din China, mediu in care comentariile devin virale in cateva secunde in randul celor 500 de milioane de utilizatori de internet ai tarii, informeaza Capital.

Operatiunea "cardul de sanatate" imbogateste Posta. In loc sa fie distribuite in cabinetele medicilor de familie, acolo unde ar trebui sa fie si activate, cardurile fac "gaura" la buget. Cardul de sanatate va fi distribuit cetatenilor exclusiv prin posta, potrivit unui proiect lansat pentru a doua oara in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. Varianta initiala prevedea si posibilitatea ca documentele sa fie disribuite prin primarii. Solutia este una de compromis, dupa ce medicii de familie au refuzat categoric sa faca acest lucru, asa cum prevede acum legea. Nota de plata va trece de 13 milioane de euro si va fi platita de CNAS, din banii pacientilor. Contre intre seful CNAS si Eugen Nicolaescu. Oficialii din Sanatate au avut inca de la inceput pozitii divergente pe acest subiect. Daca presedintele CNAS se declara impotriva cheltuirii banilor asiguratilor pe servicii de curierat, ministrul Sanatatii s-a dovedit a fi un aliat de nadejde al medicilor de familie, scrie EVZ.

DW: Un sistem de selectie care ar putea revolutiona politica romaneasca. De cate ori nu s-au plans romanii ca nu au pe cine alege? Am putea spune ca aproape de fiecare data. Exista poate remedii. PDL se pregateste pentru o experienta fara precedent. La sfarsitul acestui an va organiza, dupa o campanie electorala de doua luni, alegeri interne pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale de anul viitor. Fostul ministru de Justitie Catalin Predoiu si-a anuntat intentia de a candida si de a-si incepe in cel mai scurt timp turneul prin filialele locale ale partidului. Potrivit Mediafax care citeaza o sursa neoficiala in cursa electorala va intra si Gheorghe Falca, primarul Aradului. Mai interesant insa decat numele candidatilor este procedeul insusi. E o premiera cu totul remarcabila, care ar putea schimba incetul cu incetul din temelii viata politica. Integral in Deutsche Welle.

Ancheta Digi24: Palatul Parlamentului consuma cat doua mii de locuinte. Palatul Parlamentului consuma cat doua mii de locuinte si plateste anual peste un milion si jumatate de euro pentru factura la intretinere. Costuri ce ar putea fi reduse considerabil, daca ar avea un sistem de iluminat ecologic si o centrala termica moderna. Dar nu le poate avea, pentru ca nimeni nu a facut receptia cladirii in ultimii 23 de ani. Cu alte cuvinte, Parlamentul este al nimanui, nu poate lua fonduri europene, nu poate incheia contracte cu firme care sa ecologizeze cladirea. Asa ca, pana se face receptia, romanii vor plati in continuare facturile exorbitante ale celei mai mari cladiri din lume, dupa Pentagon.