Astazi e Ziua Z pentru privatizarea CFR Marfa. Vanzarea a 51% din actiunile pe care le detine Ministerul Transporturile la CFR Marfa pare sa fie o sarcina mult prea grea pentru Guvernul Ponta. Astazi se va decide soarta CFR Marfa. Compania poate sa isi gaseasca un nou patron, in persoana lui Gruia Stoica, sau procedura de privatizare va fi reluata. Aceasta, deoarece Ministerul Transporturilor (MT) nu a gestionat cum ar fi trebuit intreaga procedura. Practic, functionarii MT au modificat din mers regulile privatizarii, unele decizii favorizandu-l pe Stoica. Acum, insa, au uitat sa coreleze termenul de plata din hotararea de Guvern care sta la baza privatizarii CFR Marfa cu cel din contractul de vanzare. Asa se face ca astazi fie Gruia Stoica plateste restul de 170 de milioane de euro, fie privatizarea esueaza, potrivit ministrului de resort, Ramona Manescu, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cele 10 momente-cheie ale interventiei asupra DNA a tripletei Ponta-Cazanciuc-Nitu. Cat de importante au fost cele 15 minute cu "Uncle Sam". 10 zile a durat tentativa premierului Ponta, ajutat de ministrul Robert Cazanciuc si procurorul general Tiberiu Nitu de a cuceri sectia I a DNA, sectia unde sunt investigate cele mai grele dosare de coruptie. Primul pas a fost revocarea de la sefia sectiei a procurorului Lucian Papici, la numai o ora dupa ce publicul a aflat ca acesta a terminat dosarul lui Liviu Dragnea. Intre timp, ministrul Cazanciuc si procurorul Tiberiu Nitu, cel garantat de Basescu in februarie, pregateau inlocuitorii lui Papici, fara a anunta insa si conducerea DNA. Dupa 10 zile Ponta, Cazanciuc si Nitu au cedat si au propus pentru sefia sectiei "dosare grele" de la DNA procurorii agreati de Codruta Kovesi. Interventia Ambasadei SUA dupa o mini ¬ancheta¬ proprie pare sa fi fost esentiala in acest sens. La fel de important pare sa fi fost si trocul neenuntat, propus de Basescu premierului Ponta: procurori contra ministri. Integral in Gandul.

Centrul Vechi al Capitalei ¬ pericol public la un cutremur moderat. Vezi lista completa a cladirilor unde e riscant sa bei o cafea. Spoiala. Fatadele au fost vopsite, strazile ¬ renovate, dar problemele grave au ramas. Jumatate din cladirile care adapostesc baruri si restaurante au durata de folosinta expirata si toate prescriptiile tehnice depasite. 145 de cladiri, circa jumatate din totalul constructiilor din zona, se afla pe lista imobilelor incadrate intr-o clasa de risc seismic, iar 41 dintre acestea reprezinta chiar pericol public imediat pentru cei din interior. Un calcul simplu arata ca, in eventualitatea unui cutremur moderat spre puternic, in Centrul Vechi poate avea loc o tragedie: la fiecare sfarsit de saptamana, prin barurile si restaurantele de aici trec circa 15.000 de oameni, la care se adauga locatarii care traiesc in cele 741 de apartamente din imobilele vechi, unele construite acum doua secole. Continuarea in Romania Libera.

PSD, aproape de majoritate, fara PNL, cu ajutorul PP-DD. PSD, PC si minoritatile mai au nevoie de cateva voturi pentru a se dispensa de liberali. "Pepiniera" PP-DD a umflat grupurile PSD. PSD pare decis sa isi construiasca o majoritate parlamentara care sa ii permita sa guverneze fara PNL. Liberalii au toate motivele sa se ingrijoreze in legatura cu cele mai recente achizitii din Parlament ale colegilor din USL, social-democratii. La Camera Deputatilor, Partidul Social Democrat, impreuna cu PC si minoritatile mai au nevoie doar de un vot pentru a forma majoritatea, in timp ce la Senat ar mai avea nevoie de inca 9 voturi, aflam din EVZ.

Podul prieteniei romano-bulgare inaugurat in vara s-a stricat. O groapa mare a aparut in carosabil pe Podul Vidin-Calafat care asigura legatura peste Dunare intre Bulgaria si Romania, dupa ce podul a fost asfaltat in aprilie si dat in folosinta la mijlocul lui iunie, relateaza site-ul bulgar Novinite.com. Groapa este asupata "temporar" cu ciment in loc de asfalt, potrivit site-ului, care citeaza ziarul bulgar 24 Ceasa, fara alte precizari in acest sens. "Problema este mai mare decat gaura", scrie publicatia bulgara, precizand ca in urma ploilor din ultima saptamana apa a patruns in compartimentul din beton de sub pod, in care sunt instalate cabluri de comunicatii. Continuarea in Gandul.

Codul Rutier: amenzi drastice pentru cele mai frecvente greseli minore la volan. Amenzile pentru cele mai frecvente abateri in trafic, mai exact lipsa centurii de siguranta si vorbitul la telefon, ii vor costa pe soferi la buzunar de sase ori mai mult decat in prezent. Forma revizuita a noului Cod Rutier va ajunge miercuri, pentru a treia oara, pe masa guvernantilor. In cazul in care noile reglementari rutiere ajunse pe masa guvernantilor vor intra in vigoare, pentru cele doua abateri rutiere mentionate mai sus sumele platite de conducatorii auto vor ajunge la un maxim de 1.600 de lei, potrivit Adevarul.

A inceput batalia pentru gazele de sist in Europa. Parlamentul European cere studii de impact obligatorii, Curtea Constitutionala a Frantei confirma interdictia fracturarii hidraulice. Doua decizii luate saptamana trecuta, prima de catre Parlamentul European, cealalta de catre Consiliul Constitutional al Frantei, ameninta dezvoltarea exploatarii gazelor de sist in Europa la niveluri comparabile cu cele din Statele Unite. Barierele birocratice risca sa deposedeze Europa de unul dintre cele mai promitatoare instrumente de relansare economica, scrie Romania Libera.

SUA: lupta pentru aprobarea bugetului continua. Vor reusi sa cada de acord sau nu? De joia trecuta, presedintele SUA, Barack Obama, a reintrat in dialog cu republicanii. Totusi, inca nu e sigur ca se va ajunge la un compromis in vederea votarii bugetului. Potrivit celor mai recente declaratii, intelegerea se lasa inca asteptata. Asa de pilda, presedintele Obama a criticat o propunere a adversarilor republicani de rezolvare provizorie a problemei, afirmand ca este insuficienta. Administratia de la Casa Alba a comunicat vineri ca Obama a avut o noua discutie telefonica cu negociatorul republican John Boehner. In cursul acelei discutii, presedintele i-a explicat inca o data interlocutorului sau de ce o ridicare pe termen scurt a plafonului datoriei, in combinatie cu noi negocieri pentru votarea bugetului, nu rezolva problemele actuale cu care SUA se confrunta. Aceasta fiindca tara va reajunge peste numai sase saptamani in situatia actuala, ba chiar mai rau, fiindca va fi afectat si comertul intern in perioada dinaintea sarbatorilor de iarna, noteaza Deutsche Welle.